Fröccs

Ez kész: már a Burger Kingnek is van saját bora!

Október 01. 16:04
Ez kész: már a Burger Kingnek is van saját bora!
Fotó: Thedrinksbusiness.com
 
Bemutatta saját vörösbormárkáját a Burger King. A Whopper Wine tölgyfahordóban iskolázott tétel és állítólag kiválóan illik a Whopper burgerhez. Annak a tiszteletére készült, hogy 40 éve nyitott az első Burger King Spanyolországban.
(Via)

Bemutatták az aszúlegenda új évjáratát

Október 01. 15:10
A Tokaji borvidék egyik legjelentősebb, aszút készítő pincészete a Disznókő. Az egyedülálló édes borra specializálódott borászat szeptember végén bemutatta 2011-es Kapi-dűlő 6 puttonyos aszúját a Gerbeaud Házban. A Kapi-dűlő felső parcelláinak legszebb terméséből 1999 és 2005 után 2011-ben is készítettek aszút. A Táncolómedve.hu így ír a tételről:
 
"Megmaradt a puritán, fehér alapon kékkel megírt címke, sugallván, hogy itt semmi nem vonhatja el a figyelmet: a boré a főszerep. Tiszta furmint, a Kapi-dűlő első osztályú, magasabb parcelláiból (riolittufás törmelék, némi lösszel és agyaggal).
 
Kirobbanóan friss illat. Citrusokkal, naranccsal, birssel. Hosszú savak és nagyon édes trópusi gyümölcsök játéka. Megdöbbentő savérzet egy meleg évből, ami bizony magas cukorérzetet is jelent (...). Mindenben nagyon sokat nyújt ez a bor. Most a fiatalos jegyek adják az alapszólamot, kíváncsi leszek, ha ezek a gyümölcsök szükségszerűen a háttérbe szorulnak, éretten, eljut-e a 2005-ös nagyságáig."

Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet

Október 01. 12:29
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet
Vinkó József
 
Prima Primissima díjra jelölték Vinkó Józsefet, a Kossuth Rádió gasztronómusát, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának állandó szerzőjét, a Magyar Konyha főszerkesztőjét.
 
A Magyar Sajtó kategóriában jelölt újságíróval, dramaturggal és műfordítóval Tóth Tamás Antal készített interjút, amit itt lehet meghallgatni.

A csopaki birtokon bevált a csavarzár

Október 01. 11:45
A csopaki Szent Donát Birtokon főszerepben van az oalszrizling és a furmint, mint szőlőfajta. Kovács Tamással készített interjút a Vinoport.hu, aki beszámolt arról, hogy a jövőben természetközelibb borokat szeretene készíteni. A csopaki látogatása során a Vinoport lekóstolta a jelenleg forgalomban lévő Szent Donát Birtok borait:
 
Márga 2013
80 százalékban furmint a Nagykút dűlőből, 20 százalékban olaszrizling. Kisebb része hordóban erjedt, 60 százaléka pedig hordóban is érett. Illata komolyabb tartalmat ígér, határozott, karakteres. A korty elsősorban almás, a hordó szépen integrálódott. A bor csavarzárat kapott, és éppen azért került csak idén tavasszal forgalomba, hogy lássák, hogyan fejlődik ilyen zárással. A borász szerint a módszer bevált.
 
Meszes 2013
A Márga párja, a fajták fordított arányban kerültek bele: ennek nagyobb része olaszrizling, kisebb része furmint a Szitahegyről. Éppen ezért ez a bor – ahogy a pince minden komolyabb olaszrizlingje – parafadugót kapott csavarzár helyett. Orrban szégyenlősebb, illata kevésbé intenzív. Teste is vékonyabb. A korty eleje inkább virágos, a végén a hordó jegyei domborodnak ki. Szép ívű, kellemes savakkal.
 
A teljes borsor kóstolójegyzetét itt tudod elolvasni.
 

Nagy a nemzetközi érdeklődés a magyar mézre

Október 01. 09:54
Szeptember 28-án kezdődött meg a Hungarikum hét a milánói expo magyar pavilonjában, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) bemutatja a legnépszerűbb hazai mézeket a nemzetközi közönségnek. Magyarországon évente 20 ezer tonna mézet termelnek meg, amely kiváló minőségű élelmiszerbiztonsági szempotból is - írja az Élelmiszer.hu
 
A magyar méz keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.
 
A Magyarországon megtermelt méz háromnegyede a nemzetközi piacokon, elsősorban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban talál gazdára. Az Unión belüli mézkereskedelemből Magyarország körülbelül 25 százalékban részesedik. A magyar méhészeti ágazat a 2013-2016-os időszakban 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró támogatásban részesül, amelyből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék. A legnépszerűbb mézfajta továbbra is az akácméz, amely a megtermelt mézmennyiség – sokévi átlagban – 40-50 százalékát adja.

Bemutatták a bor ihlette ruhakollekciót

Október 01. 06:38
Szeptember 26-án a Gál Tibor - Fúzió bor élménycentrumban mutatta be a Fibula a 2015/16-os őszi-téli kollekcióját. A designvásárral és borvacsorával egybekötött rendezvényen a résztvevők megnézhették Nagy Dorottya bor ihlette ruháit. 
 
"Ahogy a borászatban izgalmas házasításokkal hoznak létre új íz világú borkülönlegességeket, úgy törekedtünk mi is bátrabb formai elemek és színek játékával egyedi hangulat létrehozására az idei kollekciónkban. Körbejárva a bor, a gyümölcs, a szüret és a borfogyasztás rituáléját, társítva a FIBULA jellegzetes stíluselemeivel egy nagyon nőies, letisztult kollekciót kaptunk" - nyilatkozta Nagy Dorottya a Pandarte.blog.hu.
 
Bemutatták a bor ihlette ruhakollekciót
Forrás: Pandarte.blog.hu
 
A Fibula 2015/16-os őszi-téli kollekciója a Cuvée nevet kapta. 
Az eseményen készült fotókat itt tudod megnézni.

Fertőzés miatt területet zártak le Somogyban

Szeptember 30. 19:46
A növényvédelmi hatóság Karád környékén egy területen növény-egészségügyi zárlatot rendelt el, mert fertőzést mutattak ki a szőlőültetvényen. Ezen területnek az egy kilométeres körzetében megtiltották a szaporítóanyag ki- és beszállítását, és elrendelték a fertőzött tőkék megsemmisítését. A fertőzött szőlőültetvényeket, valamint a körülötte kijelölt három kilométer széles biztonsági övezetet a felügyelők újraszemlézik, a fertőzést mutató mintákat laboratóriumi vizsgálatra küldik - írja az Élelmiszer.hu.
 
A Somogy Megyei Kormányhivatal közölte: a növényvédelmi hatóság a fertőzött területen található elhanyagolt ültetvényekre három évre kötelező védekezést ír elő a terjedésében szerepet játszó amerikai szőlőkabóca ellen. Ha a földhasználó határidőre nem tesz eleget a védekezésnek, akkor közérdekű védekezést rendelnek el a növényállomány eltávolítására és megsemmisítésére.
 
A növény-egészségügyi zárlatot akkor oldják fel, ha a fertőzést követő két évben nem találnak fertőzött növényt az egy kilométeres körzetben zár alá vett területen.
Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. Az európai szőlők szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre. Magyarországon először 2013 augusztusában észlelték Zala megyében. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.

A kurkuma az új csodafűszer

Szeptember 30. 16:42
A kurkumát csodafűszerként emlegetik, ugyanis számos egészségügyi előnye van.
 
Hatóanyaga, a kurkumin nemcsak a jellegzetes sárga színét kölcsönzi, hanem gyulladás-, tumor-, baktérium- és vírusellenes hatásait is. De nem javasolják terhes nőknek, illetve gyomorfekélytől szevedőknek - írja a Házipatika.hu.
 
Nézzük az előnyeit:
- Megelőzhető az Alzheimer, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát.
- Csökkentik az ízületi gyulladás fájdalmait.
- Puffadás ellen is javasolják.
- Magas hőfokon sült húsokat érdemes kurkumatartalmú szószban marinálni, így 50 százalékkal csökkenti a keletkezett rákkeltő anyagok mennyiségét.
- Cukorbetegség ellen is javasolják.
- Lyme-kór leküzdésében, valamint szerevzetünk megóvásában is segít.
- Fájdalomcsillapító.
- Csökkenti a PMS, a premenstruációs tünetegyüttes kellemetlenségeit.
 

Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!

Szeptember 30. 14:47
Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!
 
Minden borászatnál az ősz a legaktívabb időszak. A szüret feladatai, a borünnepek nyüzsgése és az új borok mind-mind ilyenkor kerülnek sorra. Nincs ez másképp a Bujdosó Pincészetnél sem.
 
A borászat képviselőivel és termékeivel legközelebb az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstolón találkozhatunk, ahol a Cirkáló és Torony boraikat mutatják be.
 
Emellett már készülnek a Márton Napi Újborünnepre is, amikorra a primőr Mentőöv Rozé is palackba kerül. Az új évjáratot hagyományosan a szentendrei Skanzenben mutatják majd be november 7-én.
 
Idén a Dél-Balatoni Bor összefogás, hagyományteremtő szándékkal  november 12-én újbor bemutatót rendez a borvidéken, mely során a kéthelyi Ax&Ax pincészetben látják vendégül a sajtó és a vendéglátás képviselőit.
 
A Bujdosó pincészetnél a tervek szerint október 12. után szedik az Ibituba Cabernet Sauvignon-t, és a traminit melyből úgy tűnik (2007 óta először) ismét tudnak Aranyhidat készíteni.
 
Az biztos, hogy Bujdosóék nem fognak unatkozni mostanában. Izgatottan várjuk, hogy milyen csodálatos tételekkel kápráztatnak majd el bennünket a ’15-ös évjáratból - amely borok természetesen megtalálhatóak lesznek a Veritas Borkereskedés kínálatában!