Fröccs

„Innunk kellene egy jó fröccsöt”, avagy debütál a Koch Borászat új tétele

Június 14. 13:00
 
"Sokszor elhangzik ez a mondat nálunk is minden nyáron a Hajós-bajai Koch Borászatnál, de eddig nem volt tökéletes fröccsborunk" - mesélték a pincészetnél.
 
A tulajdonos- főborász Koch Csaba sokszor mesélt arról, hogy amikor ő gyerek volt, a nagyapjától mindig kapott egy pici pohárba fröccsöt. Nagyszerű, friss, illatos rizlingszilvániból készült. Emlékszik az ízére, és arra, hogy akkor ő is „nagynak” érezte magát. Hasonló nagyszerű bort készített Csaba 2017-ben: egy rizling alapú házasítást rajnai rizling, olasz rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel. Az elkészített bor az Olasz Módi nevet kapta, mely most került a nagyközönség elé. Friss gyümölcsösség, játékos savak jellemzik ezen tételünket. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Egy igazi mediterrán életérzés köszön vissza a borban: lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. Az ilyen pillanatokhoz készült az Olasz Módi.

Idén is megrendezik a Miskolci Fröccsfesztivált

Június 14. 12:42
Idén is megrendezik a Miskolci Fröccsfesztivált
 
2018. június 22-23-án rendezik a XIII. Miskolci Fröccsfesztivált a Kisavason. A Miskolc belvárosában található Kisavas egykori vigalmi negyedében megrendezésre kerülő fesztivál célja, hogy az újjáéledő avasi pincesor adottságait és hangulatát kihasználva, népszerűsítse a fröccsöt. A rendezvény különlegessége, hogy a szóda ingyenesen jár a fesztiválpoharakba, csak ki kell választani hozzá a kedvenc borokat. A balatoni, bükki, egri és tokaji borászok mellett gasztrovonalon jelen lesz a Keszegsütő, a Sárga Borház Vendéglő, a Bükki Sajt Manufaktúra, a Borsod Burger és a Leves, valamint a fesztiválutcában található Dűlő és Aranykorona Étterem.
 
Az ingyenes 2 napos rendezvény mindkét napján élőzenei koncertek várják a fesztiválozókat, idén már 3 színpadon.  A fellépők között lesz az Agyagbanda Együttes, az Ildi Rider City Folk, a Jazz Inside, a Mizrab, a Mintha zenekar, Stefán Tamás akusztik és a KVHáz Együttes.
 

Tokaji aszút csempésztek be a Bocuse d’Or európai döntőjére

Június 12. 14:26
Ma fejeződik be a Bocuse d’Or európai döntője Torinóban, amelynek első 10 helyezettje jut tovább a jövő évi lyoni döntőre. Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfje képviseli, ő tegnap készítette el a táljait. A prezentáció után elégedetten nyilatkozott, azt mondta, mindent úgy el tudtak készíteni, ahogyan tervezték.

A vegetáriánus tálja az alábbiakat tartalmazta: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele az idei meglepetés alapanyag, azaz a spagetti, amit a szervezők a hagyományoknak megfelelően közvetlenül a verseny előtt hoztak nyilvánosságra. Volt továbbá a tálon sáfrányos burgonyapüré; paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté.

Az 5 óra 35 perces keretidőben szintén elkészítendő hústálra került bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, valamint rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, és szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel; petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.
Az ünnepélyes eredményhirdetés ma délután lesz, a zsűrielnökségben helyett kapott Széll Tamás is.
 
Az európai döntő előtt vasárnap rendezték meg szintén Torinóban a Cukrászati Világkupa döntőjét. Fényképes beszámolónk további érdekességekkel és a győztesekkel itt tekinthető meg.
 

Egy este alatt rengeteget tanulhatsz a proseccóról

Június 12. 11:48
Megérkezett a nyári meleg és ezzel a hűsítő és jókedvre derítő pezsgők kóstolásának ideje. A prosecco az olaszok könnyed válasza a champagne-ra. Itália híres buborékos itala egyet jelent az élet élvezetével.
 
A Prosecco vidékkel, a készítés rejtelmeivel személyesen ismertet meg bennünket a Budapest Bortársaság képviseletében Komoróczki Anna. 2018 július 13-án este 19 órától az Almásy Vendéglőben 5 fogásos vacsora keretében kerül bemutatásra 6 izgalmas tétel.

Menü
 
Zardetto Col Fondó Rizolo - vino spumante
 
Bortolomiol Prosecco Motus Vitae Brut Nature - DOCG 2016
Tintahal, kovászos uborka, majonéz
 
Sorelle Bronca Modi Prosecco Brut DOC
Rák mousseline, barack, burgonya chips
 
Zardetto Prosecco Porta Monticano Extra Dry – DOC
Zardetto Prosecco Cavalier Organic Brut DOCG
Kacsamell, cseresznye, sabayon
 
Sorelle Bronca Prosecco Particella 68 Brut – DOCG
Sertés szűz, menta, padlizsán
 
Bortolomiol Prosecco Cartizze Dry – DOCG
Kókusz, passiogyümölcs, túró
 
 
Helyszín: Almásy Vendéglő
Időpont: 2018. július 13. péntek, 19 óra
A menü ára:11.000,- Ft. (pezsgők nélkül: 7.000,- Ft.)
Asztalfoglalás: telefonon (+36 1 315 1338) vagy E-mailben (info@almasyvendeglo.hu).
 

Vasárnap zajlott a Cukrászati Világkupa európai döntője

Június 11. 10:13
Vasárnap zajlott a Cukrászati Világkupa európai döntője
 
Idén június 11-12-én Torinóban rendezik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét. A megmérettetésen a kontinens 20 szakácsa méri össze tudását hétfőn és kedden, közülük tízen jutnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre. A hétfői versenynapon főz Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje, aki idén februárban megnyerte a magyarországi válogatót. Idén a zsűritagok közé választották Széll Tamást is, aki a Bocuse d’or története során eddig a legnagyobb magyar sikert érte el mind az európai mind a világdöntőben. Ez egyébként az első európai döntő, amit a névadó és ötletgazda Paul Bocuse halála után rendeznek. (link)

Az európai döntő a torinói Gourmet Exportforum keretein belül zajlik, és megelőzte már vasárnap a Cukrászati Világkupa, vagyis a Coupe du Monde de la Pâtisserie verseny európai válogatója. Ezt Svédország nyerte meg „Anyatermészet” című kreációjukkal, megelőzve Belgium és Svájc csapatát. Így a 42 éves Jessica Sandberg és a 41 éves Martin Morand biztosan ott lesz a 2019-es lyoni döntőn, ahol svéd csapat egyébként még sohasem álhatott dobogóra. (A képen a győztes munkák láthatóak.)
 

Rekordot döntött az idei Országos Borverseny

Június 08. 11:33
A 39. Országos Borversenyre (OBV) a 2017. évi rekordnál 25%-kal több, összesen 770 mintát neveztek a borászatok – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) sajtóközleményéről. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9-én Siófokon bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt, így nevezésre jogosult borokat és pezsgőket. Az idei borverseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Nagy István agrárminiszter.

Újdonság, hogy idén új bírálati kategóriával bővült a verseny, sor kerül a legjobb biobor kiválasztására is, továbbá különdíjat ad át a verseny kiemelt szakmai partnere, a TakarékCsoport, valamint a főtámogató MVM Magyar Villamosművek Zrt. is. (A tavalyi kategóriagyőztesek listája itt található.)

A megnyitón Siófok polgármestere, valamint Légli Ottó, a HNT nemrégiben újraválasztott elnöke kiemelte: „Idén az ország valamennyi borvidékéről összesen 223 pincészet vállalta a megmérettetést.” Elmondta még, hogy a 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényen vehetnek részt illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai borválogatásánál is figyelembe veszik őket.

Hétvégén újra Nyári Etyeki Piknik

Június 06. 09:05
A június 9-10-i hétvégén rendezik idén a Nyári Etyeki Pikniket. A kétnapos rendezvény az Újhegyen illetve a Szépvölgyben zajlik. A település hírét öregbítő nemes borok és pezsgők mellett a gasztronómia jeles képviselői és kézművesek is kitelepülnek. A mottó: "Hagyd hátra a várost, Etyeken vár a nyár most!"
 
Íme a programok és kiállítók listája:
 
Piknik Liget
  • Népi játszótér és „pónilovi” gyermeklovagoltatás
 
Aubergine Terasz
  • Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
  • Marhalábszár pörkölt házi galuskával,
  • pulled pork szendvics, grill tarja és kolbász, ratatouille
 
Desszert Pince
  • Hűsítő, nyárias pohárdesszertek és levendulás finomságok
  • Szombat 15.00 órától a desszertteraszon zenél az Ethno Sanzon zenekar
 
Gradowski Birtok
  • Szekszárdi borok a Gradowski birtokról Görögszóból
  • Marhagulyás és Grillételek könnyű salátával.
 
Garaguly Birtok és Borpince: Áts Családi Pincészet (Mád), Balla Géza Pincészet (Arad-hegyalja)
 
Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
  • Sült csülök és kacsacomb párolt káposztával és törtburgonyával
  • Babgulyás és házi rétes
 
Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara
  • Nyári csorba, szőlőleveles töltike és erdélyi miccs faszénen sütve
  • Tarpa pálinka, Csíki sörök és párlatok
 
Gombai Pezsgőpince
  • Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolása
  • Szablyás pezsgőnyitás
Árpás Laci Sonkamester Pincéje: Gervai Pince (Etyek), Maurer Pincészet (Szerémség), Nádas Borműhely (Etyek), Tiffán Bor (Villány)
Délvidéki ízek, látvány-malacsütés
  • Kézművesek: Borostyán Bőrdíszmű, Chilion, Emese Műhelye, Etyeki eper, Fanni foltjai, Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Régmúlt Idők Tárgyai, Sápi Gyümölcsborok, Sziráczki Glass
 
Halmi Pince
  • Folyóborok, borpárlatok, kézműves szörpök
  • Levendulás és mentás fröccs
  • Madzag & Csomó karkötők, nyakláncok
 
Takáts Pince
  • Lepények több ízben és bográcsos ételek
 
Szent Orbán Pince
  • Kóstoló a Rókusfalvy Birtok és a Zarándok Pince boraiból.
  • Etyeki Gezemice-lángos
  • Zarándok Pince
 
Kácsor „Kíra” Pince
  • Etyeki borok, libatepertő-krémes kenyér, juhtúrós pogácsa és házi rétes
  • Kézművesek: Chilicum, Etyeki Sörmanufaktúra, Dragée, Gyöngyi anyu relax cukiságai, Marmaladys, Mimmóza, Valaha Tanya, Váli-völgyi Kecskefarm
     
Tátrai Pince
  • A pincészet borainak kóstolója és vására
  • Sétáló tál, kecske- és tehéntejből készült sajt a Váli Biofarmról
 
Rezeda Terasz: Anonym Pince (Etyek)
  • Piknik retró menza: lebbencsleves mangalica pörccel, tarhonyás marha csalamádéval, kakaós piskóta szőlőlekvárral
  • Vega menza: erdei gombás tarhonya csalamádéval 
  • Recefice kenceficék: Erdei gombás, vargányás; tormás-csülkös; szőlőpálinkában érlelt hízott kacsamájas
  • Szombat, 13:00 óra: MOX Tribe Piknik hangulat a kertben
  • Vasárnap, 11:00 óra: Az "EB duó" játszik jazz sztenderdjei
  • 14:00 óra: Gellért zenél a tisztelt publikumnak
 
EtyekVin Pince, ahol vendég a Sonkamester
  • Helyi borok és grillvarázs
 
Green eggs and ham
 
Lajvér Borház
 
Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
  • STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából
  • Caffé Go
 
Dvorák Vendégudvar
  • Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
  • Füstölt vásár és falusi ízek: tárkonyos raguleves, hideg gyümölcsleves, csülkös-körmös pacalpörkölt, töltött paprika, lecsós szelet tarhonyával, grilltál, gyümölcsrizs
 
Drop Stop: Lucza Családi Borászat (Etyek)
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
  • 11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
  • Szombat, 17:00-21:00 óra: DeciBand zenekar
  • Vasárnap, 16:00-20:00 óra: Schwab'N'Roll zenekar 
  • Kolbászos lecsó, grillhúsok, pecsenyezsíros kenyér, rétes, palacsinta
  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
  • Kézművesek: Chabo Chili, Csinta, az Édenkert kézművesei és Judyposter
  • Etyeki Sajtútállomás: Dúzsi Tamás (Szekszárd)
  • Sajtkülönlegességek és túródesszert
 
Fonó Présház
 
Rókusfalvy Birtok:
  • Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
  • 10:00 óra: Főző verseny (zsűrizés 14.00 órakor)
  • 11:00 óra: „Pohárral a kézben” – két óránként induló rendhagyó szőlőtúra vezetett borkóstolóval
  • 11.00-16.00 óra: Kézműves foglalkozás gyermekeknek
  • Szombat, Utcazene a Zrínyi Poptól
  • Vasárnap, Swing a Brass&Rolltól
 
Etyeki Solis Occasum
  • Kerülj harmóniába a természettel: zamatos borok, újragondolt ételek, kiváló séfek és lüktető zene
 
További információk: www.etyekipiknik.hu, facebook.com/etyekipiknik

Aki lemaradt erről a fergeteges Pik-nikről, hamarosan bepótolhatja

Június 05. 14:56
Aki lemaradt erről a fergeteges Pik-nikről, hamarosan bepótolhatja
 
Igazi pikinikhangulat fogadta a látogatókat június 2-án a Lajvér Borbirtok első alkalommal megrendezett Pik-nikjén. Délután a babzsákok, napernyők és lampionok tengerében elsőként Serényi Zsolt, vagyis a TV-ből is ismert Tetovált Séf tartott kóstolóval egybekötött bemutatót. A főzőshow után az éhesen maradtak helyi kistermelők alapanyagaiból készített szarvasburgert, vaddisznókolbászt és csirkemell burgert falatozhattak.

Aki elég korán érkezett (majd a helyszínen regisztrált), egy dűlőtűra keretében megismerkedhetett a birtokkal, a pincékkel és a borokkal is. Természetesen nem maradtak bor nélkül a dűlőtúráról lemaradók sem.

A napot Rakonczai Imre piano estje zárta, amely annyira magával ragadó volt, hogy a hallgatóság spontán össznépi táncra kerekedett a színpad előtt füves területen.

Aki lemaradt a Pik-nikről, bepótolhatja az augusztus 25-i Lajver Halnapokon, amely a szervezők ígérete szerint még fergetegesebb lesz.
 

Itt vannak a borok, amiket egy évig az Országházban isznak a politikusok

Június 01. 15:01
Idén második alkalommal hirdette meg Kövér László házelnök az Országház Bora versenyt. Ez hivatott eldönteni, hogy az elkövetkezendő időszakban az országházba érkező külföldi delegációk és fogadásokon részt vevő vendégek milyen magyar borokat fognak kapni. Június 1-én az Országház Vadásztermében került kihirdetésre a 8 kategóriagyőztes, vagyis az Országház 8 bora. (A tavalyi győztesek listája itt tekinthető meg.) Idén 17 borvidékről 90 pincészet összesen 160 bort küldött be.
 
Íme a győztesek:
 
Olaszrizling: Figula Lőcze Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopak)
Furmint: Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Tokaj)
Egyéb fehérbor (hárs, juhfark, ezerjó, kéknyelű): Dobosi Bio Kéknyelű 2016 (Balatonfüred-Csopak)
 
Kékfrankos: Günzer Kékfrankos Prémium 2012 (Villány)
Bikavér: Petrény Burgundi Egri Bikavér 2012 (Eger)
Kadarka: Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2017 (Szekszárd)
Cabernet franc: Juhász Testvérek Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Eger)
 
Aszú: Grand Tokaj Tokaji Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013 (Tokaj)