Egyre több magyarországi pincészet foglalkozik kékfrankossal, a fogyasztók körében pedig egyre népszerűbb a fajta. A Borrajongó.blog.hu egy körképet készített a forgalomban lévő kékfrankosokról. A tesztelők vakon kóstoltak. Íme a legjobb pontszámot elért tételek:
Tarjányi Nagyburgundi 2012
Fiatalos, intenzíven gyümölcsös, málnás, szamócás, cseresznyés illat, és erre rímelő aromatika. Sima, selymes korty, légies szerkezet, szinte kadarkás könnyedség.
Homola Kékfrankos 2013
Cseresznyés, szamócás, finom egzotikus fűszerességgel. Lendületes, feszes, arányos bor.
Losonci Úrráteszi Kékfrankos 2011
Komoly beltartalommal és szerkezettel bír, mostanra egészen össze is simult.
Etyeki Kúria Kékfrankos 2013
Határozott hordós fűszeresség, érett erdei gyümölcsök, füstölő, szantál. A tannin még kicsit húz, de összességében a bor ígéretesnek tűnik, egy kis érlelés valószínűleg javára válhat.
Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Pörgős savú, lendületes, érintésnyi tanninnal, jó egyensúllyal.
Bővebb leírást a tételekről, valamint a teljes borsor kóstolási jegyzetét a
Borrajongó.blog.hu oldalon tudod megnézni!