Jelentős változás a magyar szőlész-borász képzésben
Október 27. 16:49
Hosszú évek várakozása után megszületett a jóváhagyás, a Szent István Egyetem elindíthatja a mester fokozatú (MSc) szőlész-borász képzést. Ezt az idén első alkalommal megrendezett Országos Szőlész – Borász Konferencia megnyitóján jelentették be az egyetem Budai Campusán.
A 2017. október 26-án lezajlott, a szakemberek szerint hiánypótló konferencia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete szervezésében jött létre. A mintegy 250 résztvevő között szőlészek, borászok, oktatók, tanárok, marketinggel, turzimussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók is voltak. A konferencia célja volt azon szakmai minimumok, nyelvezet, értékrend végiggondolása, amiket mindenki kiindulópontnak tekint.
A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen tizenkét előadás zajlott, melyek a szakma legkülönbözőbb témáit érintették. A konferencia egy közös falatozással zárult, ahol a résztvevők megkóstolhatták egymás régiójának jellemző ételeit, és megvitathatták a nap tapasztalatait.