Újabb népszerű élelmiszerről derült ki, hogy mégsem hizlal
Október 16. 15:30
Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával – állítja a European Journal of Nutrition.
Az egyik legjelentősebb táplálkozástudományi szaklap által publikált vizsgálat során 5 éven keresztül 10 európai országban összesen 373 ezer ember étkezési szokásait figyelték meg. A 25 és 70 év közötti személyeknek az életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatait gyűjtötték, miközben a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.
A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal csökkent. A kutatók megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek, valamint számos egészségügyi előnnyel bírnak, például javítják a memóriafunkciókat. Az eredmények azért jelentősek, mert a korábbi feltevések szerint a dió- és mogyorófélék túl magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt hízást okoznak.
A mostani eredmények alapján a kutatók a dió- és mogyorófélék gyakoribb fogyasztását javasolják, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.