Október 12. 10:53
30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeket elsősorban laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek, de pontozták az ízletességet is.
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.
A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett mérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.
A vizsgált termékek többsége halfiléből készült, de a piacon szép számmal van olyan is, amelyiknek az alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ezt mindenképpen fel kell tűntetni a termék megnevezésében.
Ezeknél a termékeknél elvileg nem kötelező a halfaj feltűntetése, ám a gyártók a 30 halrudacska többségénél mégis megtették. Egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.
A „kedveltségi vizsgálaton”, amelynek során szakértők és laikusok értékelték a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését, első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák vegeztek.