Fröccs

Ma utoljára még élőben nézheted a koktél világbajnokságot

Október 18. 10:28
A Classic Mixing versenyszámmal, a látványos "üvegdobálós" Flairtending döntővel és a szuper döntővel zárul ma Dániában a koktél világbajnokság. Az esemény az International Bartenders Association hivatalos facebook oldalán az egész nap élőben követhető. Magyarország egy négyfős csapattal képviselteti magát.

Újabb népszerű élelmiszerről derült ki, hogy mégsem hizlal

Október 16. 15:30
Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával – állítja a European Journal of Nutrition.

Az egyik legjelentősebb táplálkozástudományi szaklap által publikált vizsgálat során 5 éven keresztül 10 európai országban összesen 373 ezer ember étkezési szokásait figyelték meg. A 25 és 70 év közötti személyeknek az életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatait gyűjtötték, miközben a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták. 

A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal csökkent. A kutatók megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek, valamint számos egészségügyi előnnyel bírnak, például javítják a memóriafunkciókat. Az eredmények azért jelentősek, mert a korábbi feltevések szerint a dió- és mogyorófélék túl magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt hízást okoznak.

A mostani eredmények alapján a kutatók a dió- és mogyorófélék gyakoribb fogyasztását javasolják, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni - állítják a kutatók.
 

Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot

Október 13. 14:36
Hamarosan tablettában is vehetünk Bock-ot
Fotó: Bergics Balázs
 
A tervek szerint 2018-ban kerül a boltokba a Bock pincészet szőlőmagliszt tablettája. A szőlőmagnak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kiaknázó étrendkiegészítőnél már zajlik a mintatabletták gyártása illetve azok tesztelése a Pécsi Egyetemmel közösen. A tablettához a felszívódást elősegítő hordozóanyagon kívül kizárólag a villányi borászat dűlőiből származó szőlő magjából előállított liszt található. "A szőlőmagban és a héjban olyan anyagok vannak, antioxidáns, rezveratrol, amik rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára" - mondja az alapító-borász Bock József. 
 
Ennek szellemében a következő lépcső a kipréselt szőlő héjának egészségügyi célú hasznosítása lesz, a pincészetnél már gyűjtik a héjat ennek megvalósításához. "A szőlőmag- illetve szőlőhéj-feldolgozás olyan feladat, kihívás, aminek nagyon meg akarok felelni. Nagyon szeretnénk segíteni az embereken" - mondja Bock József.
 
 
 
 
 

A dél-európai időjárás a magyar borok segítségére sietett

Október 13. 10:55
A Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban idén uralkodó szélsőséges időjárás lendíthet a magyar borok exportján - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Kossuth rádióban.
 
A miniszter hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.
 
Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntően olasz bort hoztak be a kereskedők. Az elmúlt két évben viszont megfeleződött az olaszbor-import, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező áru, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni - hangsúlyozta a miniszter.
 
A magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bor az export, és Japán is komoly mennyiséget vásárol.

Whisky-kolás gumicukrot kóstolhatunk a hétvégén

Október 12. 15:05
Whisky-kólába mártott gumicukrot, whisky koktélokat és whisky-s kávét kóstolhatnak többek között az érdeklődők az október 14-15-i Whisky Show-n. A budapesti Corinthia Hotelben idén hetedik alkalommal megrendezett eseményen kiállítóként részt vesz a két legnagyobb skót whiskymárka, a The Famous Grouse és a The Macallan is. Az említett ínyencségeket Szombati Zsolt bartender, a két főzde magyarországi nagykövete készíti.
 
„Minden évben új ínyencségekkel próbálom még különlegesebbé tenni a kóstolónkat. Mivel gyakorlatilag kávénagyhatalom vagyunk, itt az ideje, hogy a whiskyben és a kávéban fellelhető hasonló aromákat kihasználva a valóságban is egyesítsem a két italt. A The Famous Grouse citrusos-gyümölcsös jegyei harmonizálnak a kávé pirosgyümölcsös jellegével, így garantáltan tökéletes végeredmény születik a párosításból. Egyre elterjedtebb a whisky longdrinkként való fogyasztása is, ezért a rendezvényen whisky-colába mártott gumicukrokkal próbálom megidézni az érdeklődők gyermekkorát.” – árulta el Szombati Zsolt bartender.
 

Hiányosságokat tárt fel a bolti halrudacskák vizsgálata

Október 12. 10:53
30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeket elsősorban laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek, de pontozták az ízletességet is.
 
Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.
 
A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett mérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.
 
A vizsgált termékek többsége halfiléből készült, de a piacon szép számmal van olyan is, amelyiknek az alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ezt mindenképpen fel kell tűntetni a termék megnevezésében.
 
Ezeknél a termékeknél elvileg nem kötelező a halfaj feltűntetése, ám a gyártók a 30 halrudacska többségénél mégis megtették. Egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.
 
A „kedveltségi vizsgálaton”, amelynek során szakértők és laikusok értékelték a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését, első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák vegeztek.

Villányi legendák "csatájának" lehetsz részese a vacsoraasztalnál

Október 11. 15:55
Októberben 26-án a villányi borvidék borai köré szervezi immár hagyományos Borduett vacsoráját az ARAZ Étterem. Ezúttal a Bock és a Koch pincészet borait párosítják a Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorhoz. 
 
Menüsor
Bock Hárslevelű 2014 – Koch Frisch Irsai Olivér 2016.
Aranymazsolás lágy kecskesajt krém
 
Bock 'n' Roll 2015 – Koch Kadarka 2015.
Hideg libamell szilvás vinaigrettel
 
Bock Syrah 2014 – Koch Premium Syrah 2015 
Piskótás muflon rolád édesburgonyával és hecsedli mártással
 
Bock Franc 2013 – Koch Super Premium Cabernet Franc 2015
Fehérpecsenye ragu hántolt durumbúzával
 
Bock Ermitage 2013 – Koch Csanád Cuvée 2012
Bárány Colbert – módra
 
Bock Cuvée 2013-Koch Premium Cabernet Sauvignon 2012 
Croque - en - bouche
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő, a számla végösszegéhez 10% szervízdíjat számolnak fel. Az étterem ingyenes parkolást biztosít a Nyár utcai mélygarázsában. A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges az araz@araz.hu e-mail címen vagy a +36 1-815-110-es telefonszámon.

Lángokban áll az USA leghíresebb borvidéke

Október 11. 08:49
Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. Az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án csaptak fel a San Fransisco-hoz közeli borvidéken. A tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Az állam másik híres bortermelő vidékén, Sonoma-ban 25 ezer embert kellett kitelepíteni. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. A jelentések szerint elpusztult többek között a Napa-völgy egyik legrégebbi borászata, az 1871-ben alapított White Rock Vineyards is.
 
A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon. 

2017 egy borvidéken már biztosan a 21. század évjárata

Október 09. 15:22
Mennyiségben jó közepes, minőségben kiemelkedő idáig az idei év – derül ki a badacsonyi Varga Pincészet most kiadott "2017 az évszázad évjárata" tárgyú közleményében. E szerint a csapadék mennyisége és eloszlása a szőlő számára ideális volt, ennek következtében a megszokottnál illatosabb, ízesebb termés született.
 
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak” – összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője.
 
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A rozéborok tartós népszerűsége miatt a pincészetnél folyamatosan nő a kékszőlő aránya, idén is meghaladja az 50 százalékot.
 
A nagy szüretnek már vége, viszont még a tőkén vannak azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyekből a Varga Pincészet a prémium kategóriás borait fogja készíteni.