Fröccs

Kihirdették az Év Szállodája díj nyereteseit

Január 25. 10:47
2015-ben a harmadik alkalommal írta ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Magyar Turizmus Zrt együttműködésével az „Év Szállodája” pályázatot, amelyet 5-4-3 csillagos kategóriában értékelt a zsűri. Az eredményhirdetésre január 22-én került sor a Budapest Hilton Szálloda Báltermében. 
A pályázat nyertesei:
  • 5* Kempinski Hotel Corvinus Budapest
  • 4* Budapest Airport Hotel STÁCIÓ Wellness & Konferencia
  • 4* Residence Ózon Conference & Wellness Hotel
  • 3* Casati Budapest Hotel
 
Különdíjban részesültek:
  • Az év tematikus szállodája: Spirit Hotel Thermal Spa - Sárvár
  • Legjobb személyzeti politika: Radisson Blu Béke Hotel - Budapest
  • Legdinamikusabb szállodai teljesítmény növekedés: Hotel Aventinus - Nyíregyháza
  • Innováció a marketing és értékesítés területén: Wellness Hotel Katalin - Gyenesdiás
  • Innováció az üzemeltetésben: Four points by Sheraton - Kecskemét
  • Főnix díj: Greenfield Hotel Golf & Spa - Bükfürdő
  • Legjobb CSR program: Ibis Budapest City 
 

„Alapvetően három baj van a hazai alapanyagokkal”

Január 25. 09:10
Gerendai Károly a Costes tulajdonosa, a Sziget Kft. ügyvezetője, valamint vezetője és alapítója is a Szeretem Magyarországot klubnak. Hazánk első Michelin-csillagos étterme a Costes, amely meghatározója a magyar gasztronómiának. Gerendai Károllyal a Szeretlekmagyarország.hu készített interjút, amelyben a magyar gasztronómia helyzetéről is kérdezték a szakembert.  
 
Milyen irányba tart a Magyar gasztronómia?
 
- Nagyon látványos a fejlődés, elképesztő változáson mentünk át az elmúlt évtizedben, de sajnos nagyon mélyről indultunk. Viszont nem szabad magunkat becsapni, mert sokan azt hiszik, hogy most már, hogy vannak itthon is világszínvonalú éttermek, minden rendben van. Nem szabad megállni az úton, tovább kell fejlődni.
 
A baj elsősorban nem a csúcsgasztronómiával, a top 100 étteremmel van, hanem a tömegeket elérő, mainstream étkeztetéssel. Kb. 25 ezer melegkonyhás vendéglátóhely van Magyarországon, ebből legjobb esetben is minimum 20 ezerben felháborító szintű szolgáltatást találni manapság is.
 
Újrahasznosítják a maradékokat, porból készült leveseket, mirelit ételeket szolgálnak fel, lejárt szavatosságú alapanyagokat használnak... Ebbe nem szabad beletörődni, itt kell igazán fejlődni.
 
A Costes a francia piacról is vásárol alapanyagokat. A magyar termékek minőségével van baj?
 
- Három dologgal van alapvetően baj. Egy. A szezonalitást Magyarországon nem tudod kikerülni. (...) Kettő. Hullámzik a minőség.(...) Három. Általános minőségbeli probléma is van.(...) Mi az új étteremben például azt a célt tűztük ki, hogy legalább 90%-ban a régiós piacról beszerzett termékkel dolgozzunk, most olyan 40-45%-nál tartunk.
 
Fontos kihangsúlyozni, hogy a helyzet javul, de még mindig nem túl jó. Ahogy egyre több a jó étterem, egyre nagyobb az igény a jó alapanyagra is, így már vannak, akik meg tudnak élni abból, hogy ezekre a helyekre és az ő igényeikre specializálódnak. De ez egy folyamat, ami nem megy egyik napról a másikra.
 
A teljes interjút a Szeretlekmagyarország.hu oldalon tudod elolvasni!

A vékony, vagy a vastag pizzatészta jobb?

Január 24. 21:40
Újra eljött az igazság pillanata!
 
Legutóbbi szavazásunkból kiderült, hogy a legtöbben hagymát és csípőset is szoktak kérni a gíroszukba. Van azonban egy másik kérdés, amely legalább annyira megosztja a társadalmat, mint a Gyurcsány vs. Orbán, Ákos vs. Telekom, vagy mondjuk a Star Wars vs. Star Trek vita. Az egyre mélyülő árkon, a szekértáborok között pedig egyszerűen nincsen átmenet!
 
Vannak ugyanis, akik a vastag tésztájú pizzára esküsznek, és akadnak olyanok is, akik a klasszikus, vékonyat részesítik előnyben. A két irányvonal hívei pedig olyan csúnyán néznek egymásra, mint a vénaszkenner miatt a Groupama Arénán kívül rekedt ultrák egy Fradi-Újpest előtt.
 
Most pedig szavazunk! Vékony, vagy vastag???
 

Ezért érdemes a balzsamecetet beiktatni az étrendbe

Január 24. 15:19
A balzsamecet nemcsak finom, hanem számos pozitív egészségügyi hatása is van. Alapanyaga a szőlő, amely értékes mikrotápanyagokban és antioxidánsokban. De mielőtt balzsamecetet vásárol valaki, érdemes elolvasni az összetevők listáját. Sem színező, sem ízesítő adalékanyagokat nem szabad tartalmaznia, ha igazán jó minőségű termékről van szó.
 
A balzsamecetben található C-vitamin erősíti a szervezetet, hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését -írja a Házipatika.com. A balzsamecetben a legtöbb ételízesítővel ellentétben jóval kevesebb a sót tartalmaz, így sokkal egészségesebb választás lehet.
 
A balzsamecet savassága stimulálhatja a gyomor működését, így hatékonyabbá teheti az emésztést. Kutatások szerint a balzsamecet fogyasztása javíthatja a szervezet inzulinra adott válaszreakcióját, így a fogyasztása különösen előnyös az inzulinrezisztenciával küzdőknek, illetve a cukorbetegeknek.
 
A teljes cikket a Házipatika.com oldalon tudod elolvasni!

Közel 300 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtök akcióhoz

Január 24. 12:03
Február 11-én kerül megrendezésre a torkos csütörtök, amelyhez csaknem 300 étterem csatlakozott. 
 
A tájékoztatás szerint az éttermek listája folyamatosan bővül, és megtekinthető az akció hivatalos weboldalán a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon.
 
Az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező fél áron adni, azonban minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50 százalék kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek.
 
A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.
 
A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, amelyek kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhozszállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban ezt önkéntes alapon megtehetik.
 
Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én zárul. 
(MTI)

Egy tiszteletreméltó bikavér Szekszárdról

Január 24. 10:22
Vida Péter szekszárdi bikavér tételének második évjárata a 2012-es, amely egy magabiztos, letisztult tétel. A Művelt Alkoholista így ír a tételről:
 
„A Vida-borokról a legerősebb benyomásom az, hogy mesterien éreznek rá a szüreti időpontra. Egy Vida-bor soha nem lekváros, alkoholédes vagy ellenkezőleg savanyú, karcos. A boraikat egytől egyig jó inni, és mindig többet nyújtanak, mint az első korty után gondolnánk. (...) Felnőtt bor. Bikavérnek talán kissé túlságosan is komoly, viszont teljesen idegen tőle a puncsos, likőrös, negédes helyezkedés. Stabil váz, nemes anyag, tartózkodó elegancia.”
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasn!

Süti túra Budapest újhullámos cukrászdáiban

Január 24. 07:18
Január 22-én, pénteken indult a Budapest Cake Túra, amelynek hat állomása van. Az újhullámos cukrászdák hirdették meg a különleges kirándulást, és egymáshoz küldik a vásárlókat.
 
A sütis turistáknak nincs más dolga, minthogy ellátogassanak  az egyik cukrászdába a hat közül, és kérjenek egy BCT-bérletet. Aztán mindenhol esznek  egy süteményt, és pecsételtetnek. Ha megvan mind a hat stempli, elnyerik a fáradtságos túra méltó jutalmát, és már mehetnek is vissza oda vendégeskedni, ahol a  kedvenc sütijüket megtalálták. A bérlet 2016-ra szól - írja a Hvg.hu.
 
A Budapest Cake Túrában részt vevő cukrászdák:
  • Chez Dodo
  • Dynamobake
  • Édesem
  • Édes Sári
  • ÉdességLabor
  • Zazzi
 

A legújabb péksüteményünkkel indítjuk ma útjára a Budapest Cake Túrát! Mandulás danish áfonya darabokkal, még forrón baracklekvárral fényezve.

Rekordszámú pálinka versengett Ongán

Január 23. 19:11
Hetedik alaklommal rendezték meg az ongai pálinkaversenyt, amelyre rekordszámú nevezés érkezett. Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával.
 
A pálinkákat, párlatokat magyar, osztrák és román szakértők bírálták el, újdonság volt az úgynevezett „száraz próba", a kiürült pohár vizsgálata, amely eddig még sehol nem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva dőljenek el a helyezések.
 
A zsűri döntése alapján arany oklevelet 125, ezüst oklevelet 276  míg bronz oklevelet 305 pálinka és párlat kapott, míg 45 pálinkát nagyaranyéremmel díjaztak.
 
A nagyaranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai pénteken este választják ki a közönségdíjas pálinkát, Kövér László a pálinkaverseny fővédnöke megnyitóját követően.
(MTI)