Bár világszinten és lakosságarányosan az európaiak torkán folyik le a legtöbb szeszes ital, a kontinens legtöbb országára az alkoholfogyasztás fokozatos csökkenése jellemző. Németországhoz, Ausztriához vagy Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is egy emelkedő szakaszt követően csökkent az alkoholfogyasztás -
írja a Magyar Idők.
Népességtudományi Kutatóintézet hírlevelére hivatkozva azt írja a lap, hogy a trend a legtöbb országban az 1970-es évek során, Magyarországon az 1980-as évek második felében, de Írországban például csak a 21. század első éveiben fordult meg, Finnországban pedig még csak 2007-tól figyeltek meg mérséklődést.
A tanulmány arra is rámutat, hogy abban is egységesedés látszik, hogy mit iszunk. A dél-európai országokban korábban elsősorban bort, Németországban, Csehországban és Nagy-Britanniában főként sört, a Kelet-Európában különféle égetett szeszes italokat fogyasztottak elsősorban.
Az utóbbi időben a sörfogyasztás népszerű lett olyan tradicionálisan borivó országokban is, mint Olaszország vagy Spanyolország, a borivás pedig elterjedt például Norvégiában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban. A kelet-európai országok kivételnek számítanak: itt változatlanul sok égetett szeszes ital fogy, és ez több államban – így Magyarországon is – magas vagy legalábbis átlagosnak tekinthető sör- és borivással társul.
Az elfogyasztott szesz mennyiségének változásával párhuzamosan az 1970-es évektől az 1990-es évek közepéig meredeken emelkedett, azóta viszont mérséklődött az alkohol miatti halálozás hazánkban. A túlzott szeszfogyasztással kapcsolatba hozható kórházi kezelések számát és arányát tekintve az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján ugyanakkor hazánk a vizsgált országok között a legrosszabb helyen áll, az olaszországi becsült adatnál tizenhatszor magasabb mutatószámmal.