Losonci Bálint: „A bioművelés jókora előnyökkel járhat”
November 01. 17:09
Losonci Bálint a Mátrai borvidéken gazdálkodik 6,2 hektáros birtokán. Az első évjárat 2004 volt a pincészet történetében, és 2014-től az összes művelt területen biológiai szőlőtermesztést folytat. A gyöngyöspatai borász a Mandiner.hu-nak beszámolt a 2015-ös évjáratról:
„A szőlő 33-35 Celsius fok közti tartományban már egyértelműen túlélő üzemmódba vált és ha a légköri aszály csapadékhiánnyal is társul, akkor egy idő után visszafordíthatatlanul sérülnek az érési folyamatok is a fürtökben. Ezen a ponton éreztem újra az áldásait annak, hogy nagy nedvességmegtartó kapacitással rendelkező, közepes vagy magas agyagtartalmú talajokon gazdálkodhatunk: nekünk is egész más elviselni egy szaharai hőséget, ha a lábunkat teszem föl egy húszfokos tóba lógathatjuk.(...)
Furcsa is ez az érettség, hiszen számos más, kitűnő szőlőmunkát végző kolléga arról számolt be országszerte, hogy muszáj volt még várniuk, mert 17-18 mustfok környékén egyszerűen megállt az érése a legtöbb fajtának. Úgyhogy beigazolódni látom azt a sejtést, hogy a bioművelés korábbra hozza az érést, és ez az évjárat ékes példáját adja annak, hogy ez mekkora előnyökkel is járhat.(...)
Egyelőre úgy tűnik, hogy egy feszes szerkezetet, élénk savakat és alacsonyabb alkoholt felvonultató évjárat lesz 2015.(...)”
Személyesn is tudsz kérdezni november 14-én Losonci Bálinttól, és borait is megkóstolhatod a Mitiszol Fesztiválon!