Fröccs

Már kilencedik alkalommal jön a Főzdefeszt!

Június 01. 11:53
Hétvégén kilencedszerre is megrendezzük a Főzdefesztet a Street Food Show-val közösen; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén!
 
Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában.
 
A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton is.
 
A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon! Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.  Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA! Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon! Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét! És persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával,  a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.
 
És persze most is lesznek külföldi sörök, lesz egy csomó cseh, angol és persze belga! Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

Vártad már a balatoni fröccsszezont?

Június 01. 09:31
A Balatoni Kör borászai egy hatalmas pohárba öntötték össze könnyedebb boraikat, hogy aztán felöntsék szódával és körbekínálják a végeredményt. 
 

Végre megvan mitől lyukas a sajt!

Június 01. 06:54
A sajtban található lyukak a tejbe kerülő szénarészecskék miatt keletkeznek – állapították meg az Agroscope berni élelmiszerkutató intézet és az EMPA kutatóintézet tudósai. A részecskék az erjedés során gázt bocsátanak ki, ez okozza a lyukak képződését.
 
Az amerikai William Clark már 1917-ben  írt egy cikket a lyukak keletkezéséről az ementáli sajtban. A korabeli ismeretek alapján Clark a lyukak képződését azzal magyarázta, hogy azokat a baktériumok által kibocsátott szén-dioxid okozza.
 
Az utóbbi 10-15 évben készült sajtokban azonban egyre kevesebb lett a lyuk. Az Agroscope kutatói ekkor kezdtek el foglalkozni a fejési technológiák változásával és a tejben lévő széna mikrorészecskékkel és baktériumokkal.
 
Tézisük igazolásához 130 napon át komputertomográffal is figyelték a lyukak képződését a sajtban. Ekkor jöttek rá arra, hogy a lyukak eltűnését az okozta, hogy a hagyományos sajtárt korszerűbb és higiénikusabb eljárásokkal váltották ki. A zárt fejőgépes rendszerek ugyanis teljesen kizárták, hogy széna mikrorészecskék kerüljenek a tejbe. 
 
A sajtkészítők ezután a széna mikrorészecskék pontos adagolásával gyakorlatilag ellenőrizhetik, hogy a formába öntött sajtban mennyi lyuk keletkezzen. 
(MTI)
- Azt hiszem, azt mondta, boldogok a sajtkészítők.
- Miért emeli ki a sajtkészítőket?
- Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire.
(Brian Élete)

Zwack Izabella a családi cégekről

Május 31. 18:25
A családi cégek története azt mutatja, hogy nem rövid távon kell gondolkodni, az a fontos, hogy hol lesznek a gyerekeink 50 év múlva - mondta Zwack Izabella.
 

A szeretethormon hatása az alkoholhoz hasonló

Május 31. 11:53
A szeretethormonnak is nevezett oxitocin a legújabb brit kutatás szerint hasonlóan befolyásolja az emberi viselkedést, mint az alkohol - olvasható a Vital.hu oldalán. 
 
Az oxitocin fokozza az olyan szociálisan pozitív viselkedéseket, mint a nagylelkűség, az empátia és az önzetlenség, és hajlamosabbá teszi az embereket arra, hogy megbízzanak másokban.
 
Ennyi. Mindenki kapjon egy fröccsöt a világbéke érdekében!

Zöldvelteliniből készítettek likőrbort az osztrákok

Május 31. 09:56
Az osztrák Wachau legnagyobb borászatánál borpárlattal állították le az erjedést, hogy a dél-francia édesborokhoz hasonló magas alkoholtartalmú és maradékcukrú zöldveltelinit kapjanak - írja a Mandiner.
 
A Domäne Wachau borászat kísérletezett már amforás rajnai rizlinggel, tavaly pedig a francia édesborokhoz hasonló édes és erőteljes zöldveltelinit készített a Roman Horvath MW birtokigazgató és Heinz Frischengruber borász által vezetett cég.
 
Ez akkora siker volt, hogy a Veltliner Doux Naturel nevű bort idén is elkészítették — a névadással a dél-franciaországi vin doux naturel borokra emlékeztetve a fogyasztót.

Vasárnapi ebéd: készíts sajtburger levest!

Május 31. 08:30
A sajtburger leves nem is olyan bizarr, mint gondolnád! Alapnak kell egy tartalmas, zöldséges, burgonyás, zöldfűszeres húsleves, amit némi rántással, vagy a zöldségek staubolásával (lisztszórással) sűrítünk, majd belekerül a sajt (esetleg besamel mártás alapú sajtszósz), tej (tejszín), tejföl is. Tálalásnál a leves számos tartalmas elemmel gazdagítható, amilyen a bacon, crouton, pirított hamburger buci kocka, nyers uborka, reszelt sárgarépa, friss, aprított paradicsom, sajtos rúd és fantáziánktól függően sok más is. A levesben lehet burgonya, de el is maradhat, s persze más zöldségek, például borsó is belekerülhet. A részletes receptet a Food&Wine-on találod!

Nem lehet kitiltani az alkoholreklámokat a Forma 1-ből

Május 30. 20:08
Az FIA elnöke, Jean Todt egy nemzetközi fórumon Németországban kifejtette, hogy szerinte az alkoholreklámok eltörlése egyszerűen lehetetlen lenne, és annak ellenére, hogy az F1 a zéró tolerancia elvét támogatja, a nézőn múlik, hogy milyen jelentést lát bele a márkák feltűnésébe - olvasható a Player.hu-n.
 
„Az alkoholmárkák reklámozása nem az FIA hatáskörébe tartozik, hanem minden egyes ország saját maga kell megoldja ezt a problémát. Teljesen ellene vagyok az ittas vezetésnek, de az országok kötelessége ezt betartatni. Egyszerűen nem lehet kitiltani az alkoholt, de megtaníthatod az embereket arra, hogy ittasan vezetni veszélyes dolog.”
 
Az italok népszerűsítése 2008-tól erősödött meg, amikor is a cigarettákat kitiltották a sportágból, és azóta is rengeteg felületet kap a Smirnoff, Kingfisher, Martini és a Johnnie Walker. Néhány országban, például Abu-Dzabiban vagy Bahreinben viszont a vallási okok miatt le kell szedni ezeket a matricákat az autókról.