Fröccs

Még egy érv az eper mellett

Március 10. 06:23
Lassan megjelenik a korai eper a piacokon, persze a mézédes, hazai finomságra még várni kell, de érdemes tudni, hogy  a földieper antocianinban gazdag természete miatt javíthatja az inzulinérzékenységet. A Molecular Nutrition and Food Nutrition nevű folyóiratban közzétett tanulmány jelenlegi állása alapján az elhúzódó inzulinrezisztencia (IR) megágyazhat a 2-es típusú cukorbetegségnek.
 
Állítólag már napi nyolc átlagos méretű eper javíthatja a szív és az agy egészségét, segíthet kordában tartani a diabéteszt, és néhány tumor kialakulásának az esélyét is csökkentheti - írja az Élelmiszer.hu.

A spenót származási helye: Mars

Március 09. 18:10
Egy kutatás segítségvel bebizonyították, hogy a megfelelő körülmények között a Marson is lehet növékenyet, zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni - írja az Index.hu. A kísérletet a Wageningen Egyetemen végezték el, amelyben a Mars talajához hasonló földben termesztették a paradicsomot, borsót, zabot, spenótot, quinoát, póréhagymát.
 
A többi körülményt nem teremtették meg, a növényeket egy üvegházban termesztették állandó páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok mellett. Ennek oka az, hogy az első növényeket valószínűleg földalatti szobákban fogják termeszteni a Marson is.

Egyre több angolna esik csapdába a Sió-zsilipnél

Március 09. 15:27
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Sió- zsilipnél kihelyezett angolnacsapda segítségével gyűjti be a vízzel elszökő balatoni angolnákat.
 
A társaság munkatársai remélik, hogy a víz hőfoka hamarosan eléri az angolnák vándorlási kedvét tovább fokozó 7 – 8 Celsius fokot, amikor is tömegesen jelennek majd meg a csapdákban. Az így elfogott halakat értékesítik, amelynek bevételét tógazdaságai fejlesztésére fordítják - írja az Onlinebalaton.hu.
 
A túlnyomórészt olasz piacon értékesített angolna zöme marinált formában kerül a fogyasztók asztalára.

Több mint száz féle sör, koncertek és sörfutás is lesz Békéscsabán

Március 09. 13:32
Békéscsaba június 14. és 18. között, tizenhatodik alkalommal ad otthont a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádénak. A program kísérőrendezvényeként ebben az évben újra megtartják a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelyen több mint száz magyarországi és határon túli kiállító mutatja be kézműves termékeit Békéscsaba főterén - mondta Szarvas Péter, a város polgármestere.
 
A gasztronómiai seregszemlén a Pécsi Sörfőzde italai mellett a kisüzemi, házi főzdék is bemutatják termékeiket, de lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. A közönség egyebek mellett ribizlis, német fekete, spanyol világos és grapefruitos búzasört is kóstolhat, valamint ki lehet próbálni a szűretlen csokoládésört is, amelyet egy apátsági sörfőzdében készítenek az 1600-as évek óta és amelynek belga étcsoki adja enyhén keserű ízét. Mindezek mellett bemutatkozik Primátor szűretlen búzasöre is, amelyet a World Beer Awards 2013-as versenyén a világ legjobb sörének választottak.
 
Az italok mellett a csülkös ételeknek is komoly szerep jut: június 17-én óriásbográcsban 1000 adag csülökpörköltet készítenek el a szervezők, másnap pedig csülökpörkölt-főzőversenyt rendeznek. A legjobb ételt készítő csapatot 100 ezer forinttal díjazza a zsűri. Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a versengés során minden évben több mint 140 csapat bográcsában rotyog a pörkölt, amelyet a szervezőktől kapott 4,5 kg hátsó csülökből és zöldségből kell elkészíteni.
A fesztiválon a résztvevőket strandröplabda pálya is várja, de nevezhetnek a sörfutóversenyre is, amelynek különlegessége, hogy frissítő pontjain víz helyett sört kínálnak a futóknak.
MTI

Megvan az ötödik Michelin-csillaga Budapestnek!

Március 09. 11:54
Megvan az ötödik Michelin-csillaga Budapestnek!
 
Michelin-csillagos lett a Costes Downtown. Ez a ma megjelent, 2016-os Michelin Kalauz, a Main Cities of Europe-ból derül ki. A kiadvány 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza.
 
Tehát a Michelin-csillagos éttermek Magyarországon: 
 
  • Tanti
  • Costes
  • Onyx
  • Borkonyha
  • Costes Downtown
 
A közép-európai régióban több új csillag is született, Prágában és Varsóban is lett újabb Michelin-csillagos étterem, így Prágában már három, Varsóban pedig kettő egycsillagos étterem van, így Budapest megőrizte vezető helyét a régióban - írja az Index.

Figyelem hölgyeim, itt a borral töltött táska!

Március 09. 09:04
A The Vernissage amerikai márka piacra dobta egyedi tervezésű táskáit, amelyekben mi más lapulhatna, mint a legfinomabb francia borok. A táska két palack bor tárolásra  alkalmas, ráadásként pedig egy kis csap is található az oldalán, ha útközben megszomjaznánk. 
 
A tervezők minden borhoz más-más mintát, motívumokat álmodtak meg, ez teszi még izgalmasabbá az egyedi darabokat. A hölgyek a legfinomabb francia borok repertoárjából  válogathatnak, mint a syrah, cabernet sauvignon és izgalmas gyöngyöző borok is. Azért, hogy a női táska ne veszítse el funkcionalitását, a bor mellett egyéb más pipere dolgok is tárolhatók - írta a Thedrinksbusiness.com. 
 
Figyelem hölgyeim, itt a borral töltött táska!

Gondoltad volna, hogy boros múltja van a @-nak?

Március 09. 06:45
Az e-mailekben használt @ jelet mi magyarok kukacnak mondjuk, de a horvátok és a szlovének majomnak, a fehéroroszok kígyónak és még sorolhatnánk. De valójában honnan ered?
 
A @ első ismert említése a termékek árának jelölése értelmében 1536-ban történt. Egy firenzei kereskedő, Francesco Lapi leveleiben tűnik fel, a borok árát jelölte ezzel. Innen már csak egy ugrás a @ spanyol és portugál nevének jelentése. Ezeken a nyelveken arroba a @ neve, ami súlymértékegység. Maga a szó az amphora ógörög szóból származik, amiben a bort szállították - írja az Index.hu.

A friss ananász nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag

Március 08. 18:55
Hazánkban igaz nem terem, de szívesen fogyasztjuk az édes, lédús gyümölcsöt az ananászt. Pontosan nem tudni honnan származik a finomság, mert az őslakosok már jóval az európai felfedezők megjelenése előtt termszetették. Valószínű, hogy valahonnan a mai Brazília, Paraguay területéről származhat.
 
Sok C-vitamint (50 mg/100 g) és mangánt, emellett B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. Ha friss ananászt vásárolunk, jusson eszünkbe, hogy szüretelés után már nem érik tovább, hanem napról napra romlik: a puha, sárgás-barnás héjú, szürkés vagy már száradó levelű termések helyett a feszes, élénk színű, fényes héjú és zöld üstökű példányokat részesítsük előnyben.
 
Az ananász történetéről a Magyarkonyhaonline.hu oldalon olvashatsz, illetve izgamas recepteket is találsz!