Fröccs

Több mint száz féle sör, koncertek és sörfutás is lesz Békéscsabán

Március 09. 13:32
Békéscsaba június 14. és 18. között, tizenhatodik alkalommal ad otthont a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádénak. A program kísérőrendezvényeként ebben az évben újra megtartják a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelyen több mint száz magyarországi és határon túli kiállító mutatja be kézműves termékeit Békéscsaba főterén - mondta Szarvas Péter, a város polgármestere.
 
A gasztronómiai seregszemlén a Pécsi Sörfőzde italai mellett a kisüzemi, házi főzdék is bemutatják termékeiket, de lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. A közönség egyebek mellett ribizlis, német fekete, spanyol világos és grapefruitos búzasört is kóstolhat, valamint ki lehet próbálni a szűretlen csokoládésört is, amelyet egy apátsági sörfőzdében készítenek az 1600-as évek óta és amelynek belga étcsoki adja enyhén keserű ízét. Mindezek mellett bemutatkozik Primátor szűretlen búzasöre is, amelyet a World Beer Awards 2013-as versenyén a világ legjobb sörének választottak.
 
Az italok mellett a csülkös ételeknek is komoly szerep jut: június 17-én óriásbográcsban 1000 adag csülökpörköltet készítenek el a szervezők, másnap pedig csülökpörkölt-főzőversenyt rendeznek. A legjobb ételt készítő csapatot 100 ezer forinttal díjazza a zsűri. Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a versengés során minden évben több mint 140 csapat bográcsában rotyog a pörkölt, amelyet a szervezőktől kapott 4,5 kg hátsó csülökből és zöldségből kell elkészíteni.
A fesztiválon a résztvevőket strandröplabda pálya is várja, de nevezhetnek a sörfutóversenyre is, amelynek különlegessége, hogy frissítő pontjain víz helyett sört kínálnak a futóknak.
MTI

Megvan az ötödik Michelin-csillaga Budapestnek!

Március 09. 11:54
Megvan az ötödik Michelin-csillaga Budapestnek!
 
Michelin-csillagos lett a Costes Downtown. Ez a ma megjelent, 2016-os Michelin Kalauz, a Main Cities of Europe-ból derül ki. A kiadvány 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza.
 
Tehát a Michelin-csillagos éttermek Magyarországon: 
 
  • Tanti
  • Costes
  • Onyx
  • Borkonyha
  • Costes Downtown
 
A közép-európai régióban több új csillag is született, Prágában és Varsóban is lett újabb Michelin-csillagos étterem, így Prágában már három, Varsóban pedig kettő egycsillagos étterem van, így Budapest megőrizte vezető helyét a régióban - írja az Index.

Figyelem hölgyeim, itt a borral töltött táska!

Március 09. 09:04
A The Vernissage amerikai márka piacra dobta egyedi tervezésű táskáit, amelyekben mi más lapulhatna, mint a legfinomabb francia borok. A táska két palack bor tárolásra  alkalmas, ráadásként pedig egy kis csap is található az oldalán, ha útközben megszomjaznánk. 
 
A tervezők minden borhoz más-más mintát, motívumokat álmodtak meg, ez teszi még izgalmasabbá az egyedi darabokat. A hölgyek a legfinomabb francia borok repertoárjából  válogathatnak, mint a syrah, cabernet sauvignon és izgalmas gyöngyöző borok is. Azért, hogy a női táska ne veszítse el funkcionalitását, a bor mellett egyéb más pipere dolgok is tárolhatók - írta a Thedrinksbusiness.com. 
 
Figyelem hölgyeim, itt a borral töltött táska!

Gondoltad volna, hogy boros múltja van a @-nak?

Március 09. 06:45
Az e-mailekben használt @ jelet mi magyarok kukacnak mondjuk, de a horvátok és a szlovének majomnak, a fehéroroszok kígyónak és még sorolhatnánk. De valójában honnan ered?
 
A @ első ismert említése a termékek árának jelölése értelmében 1536-ban történt. Egy firenzei kereskedő, Francesco Lapi leveleiben tűnik fel, a borok árát jelölte ezzel. Innen már csak egy ugrás a @ spanyol és portugál nevének jelentése. Ezeken a nyelveken arroba a @ neve, ami súlymértékegység. Maga a szó az amphora ógörög szóból származik, amiben a bort szállították - írja az Index.hu.

A friss ananász nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag

Március 08. 18:55
Hazánkban igaz nem terem, de szívesen fogyasztjuk az édes, lédús gyümölcsöt az ananászt. Pontosan nem tudni honnan származik a finomság, mert az őslakosok már jóval az európai felfedezők megjelenése előtt termszetették. Valószínű, hogy valahonnan a mai Brazília, Paraguay területéről származhat.
 
Sok C-vitamint (50 mg/100 g) és mangánt, emellett B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. Ha friss ananászt vásárolunk, jusson eszünkbe, hogy szüretelés után már nem érik tovább, hanem napról napra romlik: a puha, sárgás-barnás héjú, szürkés vagy már száradó levelű termések helyett a feszes, élénk színű, fényes héjú és zöld üstökű példányokat részesítsük előnyben.
 
Az ananász történetéről a Magyarkonyhaonline.hu oldalon olvashatsz, illetve izgamas recepteket is találsz!

Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között

Március 08. 16:53
A legnépszerűbb nemzetközi szaklap, a brit "Drinks International" minden évben megválasztja és publikálja a világ 50 legrangosabb bormárkáját. A Royal Tokaji 2014-ben került be először a legjobbak közé, majd sorozatban 2015-ben és most idén is. 
 
Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között
 
„Tegnap kaptuk a nagy hírt, hogy a világ 22. legjobb helyére soroláták a Royal Tokaji márkát” - mondta el Hajós Dániel, a Royal Tokaji Borászati Zrt. belföldi értékesítési vezetője. Ez az eddigi legjobb helyezés, amelyet a borászat elért. Három éve 25., míg 2015-ben a 31. helyen végzett a mádi pincészet.
 
A Royal Tokaji tételeivel megismerkedhetsz a Tokaji Március Nagykóstolón, illetve a rendezvény alatt lehetőséged nyílik a pincészet 2009-es 5 puttonyos aszúját megkóstolni az Aszú teremben
 
Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között
A top 50

Húsvéti kulináris kalandozás Palkonyán

Március 08. 14:17
A Hú!SVÉT+7 nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éve április első hétvégéjén. Az esemény házigazdája, a Villányi borvidék új gasztronómiai színfoltja, a lakásétteremként, illetve gasztroműhelyként prosperáló Palkonyha. 

Az esemény hívószavai idén a sonka, a bárány, a tojás és a szóda lesznek. A belőlük készült finomságokat a nyitott portákon kóstolhatod, hozzá a vidéki levegőt ingyen haraphatod. Ha a pluszkilók miatt aggódsz, ne tedd, mert a porták felkeresésével a bevitt kalóriákat legyalogolhatod. 
 
A szervezők keresik a rendezvény legjobb páros portréját. Ezen, te, mint vendég, és egy stílusos séf kell, hogy szerepeljetek. Ha fotódat #svetface néven feltöltöd az Instagramra, már be is neveztél a legjobb vidékiarc vetélkedőre, amelyben a főnyeremény egy stílusos vidéki étteremlátogatás.
 
A rendezvényen résztvevő SVÉT-tagok, melyek egy-egy helyi portán ütnek tanyát:
  • Erhardt Étterem, Sopron –  a Haraszti Pincében
  • Mandula Étterem és Borbár, Villány –  a Parázs Vendégházban
  • Baricska Csárda, Balatonfüred - a Faluházban
  • Chianti Étterem, Veszprém –  a Faluházban
  • Kistücsök Étterem, Balatonszemes – a Nóra Portán
  • VIATOR Étterem és Borbár, Pannonhalma –  a Pertu Portán 
 
Meghívott vendégek:
  • Zsolnay Étterem, Pécs –  Mokos Pincészet
  • Kővirág Étterem, Köveskál – Borostyán Vendégház
  • Kredenc Borbrisztró, Balatonfüred – Palkonyha
  • Pesti Burger & Bár, Budapest – Palkonyha
  • Almalomb, Hosszúhetény – Palkonyha
Fizetőeszköz: kupon, online elővételben (a falu ATM-mentes övezet!) 
 
További programok: zenei- és kultúrszínpad, sonka-workshop, falusi mozi, chill terasz a Palkonyha Pódiumon
 
További információk: ide kattintva
 
A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a műértő közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 15 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi több rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

Női séfek, akik csúcséttermek élén állnak

Március 08. 11:47
A legjobb séfek férfiak, legalábbis ez a sztereotípia. De mielőtt elfogadjuk ezt érdemes körülnézni hazánkban és a világban is, mert bizony a nőknek is van helyük a konyhában. 
 
Egy konyhán ugyanis nincs nő vagy férfi: szakácsok és cukrászok tevékenykednek, pozíciók vannak, amelyeknél vagy jól teljesít az ember, vagy kihullik. Az Origónak a közelmúltban Szulló Szabina, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje (tudják, Széll Tamás "csak" a sous chef) elmondta: 
 
„Természetesen a férfiak magasan uralják a szakácsszakmát, hiszen egy profi konyhán, étteremben való főzés nem kifejezetten családbarát foglalkozás. Ráadásul nem minden ötvenkilós nő álma, hogy nehéz fazekakat, árut cipeljen napi tizenkét-tizennégy órán át, a késői hazajárásról nem is beszélve. Egy női séf otthon nem képes garantálni, hogy minden este meleg vacsora kerüljön az asztalra. Viszont szabadnapján, még ha úgy látszik is, hogy üres a hűtő, és nincs otthon alapanyag, két-három féle dologból is kiváló vacsorát tud készíteni. Határozottan állítom, hogy a nők kreatívabbak, szorgalmasabbak és lelkesebbek.” 
 
Szulló Szabina mellett vannak még hazánkban kitűnő női séfek, akik a konyha élén állnak. Például Palágyi Eszter (Costes), illetve Tischler Petra (a Costes Downtownban Tiago Sabarigo mellett).
 
Legjobbak a világból:
  • Elena Arzak, Arzak étterem (három Michelin-csillagos) 
  • Nadia Santini, La Pescatore Santini 
  • Helena Rizzo, Manít
  • Hélène Darroze
  • Anne-Sophie Pic, Maison Pic
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalon tudod elolvasni!