Melyik sütőtök fajta mire jó?
November 14. 14:54
A piacokon, boltokban több féle sütőtökkel találkozhatunk. A Friss.blog.hu abban segít, hogy melyiket mire használjuk:
Sonkatök: Az egyik legízletesebb, legjobban süthető fajta. Az íze édeskés, a héja általában bézs árnyalatú, könnyen hámozható, a húsa pedig jellegzetes narancssárga. Édes és sós sütemények alapjául is kiváló pürésítve, lekvárok, raguk, saláták és levesek alapanyagaként sem kell szégyenkeznie.
A halloween-tök: Amerikai filmekben az a bizonyos töklámpás. Ehető, de az íze eléggé semleges.
Hokkaido tök: A hokkaido tök egy gyűjtőnév, amibe az összes olyan sütőtökfajta beletartozik, ami a japán Hokkaido szigetéről származik. Elsőrangú levesek és pürék alapjaként, de szintén kitűnő gnocchi vagy rizottó készíthető belőle.
Óriás tökök: Például a nagydobosi sütőtök, ami az első olyan sütőtökfajta, amit Magyarországon kezdtek el termeszteni. Ezeknek a húsa általában kemény, és bármilyen étel készítésére kiválóan megfelelőek.