Mese a patkányokról, akik nem tudtak lejönni a csipszről
Július 16. 20:18
A magas zsírtartalmú ételek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, ezért nem tudjuk észlelni, hogy megtelt a gyomrunk. Az amerikai University of Georgia kutatói ötven patkányt vizsgáltak, kiegyensúlyozott étrenddel etettek néhányat, a többieknek viszont olyan ételeket adtak, amikről korábban már bebizonyosodott, hogy magas zsírtartalmuk miatt hízáshoz vezetnek. A patkányok a kísérletben annyit ehettek, amennyit csak akartak.
A tudósok két hónapig vizsgálták a patkányokat, az eredményeik pedig magukért beszélnek. A magasabb zsírtartalmú diétán lévő patkányok 25 százalékkal súlyosabbak lettek, mint a másik csoportban lévő, normális étrendet kapó patkányok. Ezt az Élelmiszer.hu írja, az Indexre hivatkozva.
Magyarul: a zsíros ételeket akkor is tovább esszük, ha már valójában jóllaktunk. A kutatók szerint a patkányok és az emberek bélrendszeréi-agyi kommunikációja nagyon hasonló, ez magyarázhatja, miért nem tudunk leállni a zsíros kajákról.
(Habár a csülök is zsíros, de olyat nem láttunk még, aki négyet megevett volna...)