Fröccs

Laborban bizonyítanák be, hogy egészséges a tokaji

Július 16. 15:43
Tudományos alapokon vizsgálják a Tokajit - a kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Mád önkormányzata. A tokaji borokat vizsgálják, a cél hogy tudományosan alátámasszák a térség borainak különlegességét - olvasható a Hegyalja.info oldalán.
 
Az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetemen Tatárka József, Mád polgármestere elmondta, hogy a település az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.
 
Kutatóink azt elemzik, hogy milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepe, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – sorolta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A 2014-es évjárat eredménye Badacsonyban

Július 16. 13:13
Valóban nem a legjobb évjárat volt a 2014-es év, ezt senki sem vitatja. Azonban nem kell minden bort előre leírni. A Borrajongó egy próbát: négy különböző tételt kóstolt meg a 2014-es évjáratból a Badacsonyi borvidékről. A Villa Tolnay Tavasz triója és Bakó Ambrus Badacsony bora került tesztelésre.
 
„Nagy László (Villa Tolnay) birtokigazgató és borász szerint 2014-ben nagy mennyiségű termés veszett oda, mert a rengeteg csapadék miatt a bogyók könnyen felrepedtek. Ahol viszont sikerült megmenteni a termést, ott egészen koncentrált ízek, zamatok fejlődhettek ki. Mennyiségben kevesebb, de egészséges gyümölcsöt sikerült szüretelniük, így a birtok összes bora elkészül, a portfólió-szűkítés áldozatául eső Kéknyelű és Sauvignon Blanc kivételével.
 
2014-ben három tagúra bővült a Villa Tolnay Tavasz névre hallgató sorozata: a zöldveltelini és a rajnai rizling mellett olaszrizlingből is készült egy könnyedebbre hangolt tétel. Számomra újdonság volt, de mint kiderült, már 2007-ben is készítettek egy Olaszrizling Tavaszt. Mindegyik bortt DIAM 5 dugóval zárták le.
 
Bakó Ambrus 2014-ben szinte az összes parcella termését összeházasította, ezt már a szüret végén így is tervezte. Komolyan küzdeni kellett a termésért, pedig az Ambrus borainak alapanyagát biztosító területeken még 2010-ben sem voltak nagy problémák a szőlővel. Ambrus elmondása szerint csak érett alapanyagot volt hajlandó átvenni, így elég sok botrytises szőlőt kapott, de a kis mennyiség mellett csak így lehetett korrekt minőséget elérni. A bor összetételét tekintve kb. 56% olaszrizling, 25,5% rajnai rizling, 11% szürkebarát és 7,5% zenit.”
 
A teljes bejegyzést a Borrajongo.blog.hu oldalán olvashatod el.

10 nap a Tokaji borvidéken - 1.nap

Július 16. 10:32
Jenei Balázs, a Mandiner újságírója, 10 napon át a Tokaj-Hegyaljai borvidékről tudósít. Minden nap másik állomásról jelentkezik, meséli el tapasztalatait.
 
Az első napot Tállyán töltötte:
 
1. nap – 2015. július 13. hétfő
 
Régóta terveztem, hogy hosszabb időt töltök el a tokaji borvidéken. A túrámnak több oka is volt: egyrészt innen származik a legérdekesebb hazai fehérborok jelentős része, másrészt több borász is hívott már pincelátogatásra, harmadrészt mert úgy éreztem, nekem még dolgom van ezzel a borvidékkel. Az nem elég, ha a legismertebb termelők borait kóstolom, és azokkal nagyjából képben vagyok, illetve javarészt tisztában vagyok azzal, hogy mi történik a borvidéken, és mit terveznek vele. Úgy éreztem, meg kell nézzem közelről, hosszabb időn keresztül Tokaj hegyeit és a borászokat, ahol alkotnak.
 
Az első napi célállomás Tállya, ahová Budapestről két és fél óra vezetéssel egész kényelmesen le lehet érni. A túrám bázisállomását a Homoky család vendégháza jelenti, ahol az éjszakáim több mint felét eltöltöm, így most is hozzájuk érkeztem. Az út egyre jobb Hegyaljára, és amikor a 37-es úton autózva először vettem észre a tokaji dombok és a Kopasz-hegy látványát, jóleső öröm volt az, amit éreztem, hogy újra visszajövök a magyarországi borkészítés legnagyobb névvel rendelkező borvidékére. Pár perc nézelődés is jól jött volna a messzi távolból, de inkább igyekeztem a célállomásra. Homokyéknál Dorka éppen fejtett, így már érkezésem pillanatában belekóstolhattam a 2014-es tételekbe, amelyeket Dorka összeházasít, mivel csak nagyon kis mennyiségek készültek az egyes dűlők boraiból. Sőt: a mádi Szent Tamás-dűlő borát én fejthettem át a nagyobb acéltartályba a tállyai Hetény, a Bárfai, a Görbe és Sas-alja dűlők borai mellé.
 
A teljes naplóbejegyzést a Mandiner oldalán olvashatod el.

Ennél betegebb dinnyés koktélrecept ma már nem lesz!

Július 16. 08:21
Idiotizmus!!! Ebben a videóban sikerült kimaxolni mindent! Innád?
 

You can try :)

Posted by Funny Videos on 2015. július 14.

Mire jó a kakukkfű?

Július 16. 06:33
Itt van minden fontos információ, amit a kakukkfűről tudni kell:
 
Felhasználás
Levelei frissen és szárítva egyaránt felhasználhatók. Igen erős aromája miatt mértékkel használható sertés- és báránysültekhez, sajt- és tojásételekhez, szárnyasokhoz és vadhúsokhoz.
 
A francia konyha tipikus fűszere. Adhatjuk sűrűbb levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz.
 
Érdekesség, külső megjelenés
20-40 cm magasra növő, vadon termő, évelő félcserje. Szára szétágazó, fás. Levele apró, lefelé tekeredő szélekkel, szürkészöld, alsó oldala szőrös. Virága kicsi, színe a vörösestől a világos ibolyakékig terjed.
 
A római katonák harcba indulásuk előtt kakukkfűvel ízesített bort ittak, és kakukkfűvel készített fürdőt vettek, hogy erőt és bátorságot nyerjenek tőle.
 
Gyógyhatás
Teája serkenti az emésztést. Mézzel keverve segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.
 
(Forrás: Nosalty.hu)

Itt lesz idén a Budavári Borfesztivál

Július 15. 20:17
A szervezők tudhatnak valamit, hogyha ilyen fotókat posztolnak a fesztivál Facebook oldalára... :)
 
Még 56 nap, és indul a móka! Mi már nagyon várjuk!
 

#gyönyörűmintmindig

Posted by Budavári Borfesztivál on 2015. július 14.

„Van perspektíva a borászatban”

Július 15. 18:38
A 13,5 videoblog Kis Tamással, a Somlói Vándor borászával készített egy rövid interjút. Arra a kérdésre keresték a választ Tamástól, hogy: Mennyi perspektívát nyújthat ma egy fiatal számára a borász szakma? A videó végén Ripka Gergely (13,5) a borász szakma nehézségére kérdezett rá, amleyre Kis Tamás így válaszolt: „Kemény szakma, mint a kő”.
 

Állandó fejlődésben a köveskáli pincészet

Július 15. 15:16
A Pállfy Pince borai a Káli-mednecében készülnek és kerülnek palacba 1998 óta. A borászatnál már a második generáció is nagy erőkkel dolgozik. Pállfy Gyula fia, Attila vezette körbe a Maniner.hu újságíróját Jenei Balázst.
 
A Köveskálon tett látogatás beszámolójában a pincészet jövőbeni terveiről is mesél a szerző, valamint a tavalyi évjárat hordómintáit is bemutatja.
 
„Mikor már az autóban ültünk, hogy megnézzük a Köveskál környékén lévő szőlőterületeket, Attila az idei tervekről és a jelentős vállalásról beszélt: öt évre bérelnek egy 10 hektáros területet a Mező-mál dűlőben, amiben olaszrizling-, tramini-, pinot noir- és syrahtőkék találhatóak. A szőlőterületeik így jelentősen megnőttek: egy picit meg is csúsztak a nyári zöldmunkákkal, de igyekeznek behozni magukat.
 
A család a Fekete-hegyi Csere-kúti dűlőben két pincével is rendelkezik, mindkettőnél komoly munka folyik: éppen felújítják az erjesztő- és az érlelőpincét. Először a nemrégiben vásárolt új pincén van a sor, ahol éppen szárad a fal. A nagyjából tízméteres kis pincében lesznek majd Pálffyék ászokhordói, és ha minden igaz, a borok felett egy kis pihenőszobát is kialakítanak majd. A másik, eredeti pincébe belépve hirtelen egy legósdobozban éreztük magunkat: nagyon látszik, hogy szükség van a növekedésre, de a család úgy tűnik, ügyesen használja ki a kis helyet.
 
Pálffyéknál a jelen, a múlt és a jövő folyamatosan összeér. A tervek szerint ez a pince is megújul, sőt ha úgy alakul, valamikor majd össze is kötnék az egymástól nagyjából 50 méterre lévő két objektumokat. Ha már a jövőről beszélünk, hiba lenne elfelejteni: a pince előtt közel 6000 tőke furmintcsemete élvezte a napsütést, és a pincéktől kicsit feljebb rajnairizling-tőkék növekednek.”

Hol kezdődik a koffeinfüggőség?

Július 15. 12:33
Naponta 300 miligrammos koffeindózis még biztonságos, ami körülbelül három kávénak felel meg. A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet.
 
A kávé sokféle kémiai anyagból áll össze, fő komponense a stimuláló, élénkítő hatást kiváltó koffein.
  • emeli a pulzusszámot
  • kihat a vérkeringésre
  • gyorsítja az agyi anyagcserét
  • erősíti az élénk figyelmet jelölő agyhullámok jelenlétét
Ágoston Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Intézetének tanársegédje szerint a kávéfogyasztás hatása egyénenként különböző. Vannak, akik kimondottan érzékenyek rá, és koffeinmérgezés alakul ki náluk, amelynek tünetei a nyugtalanság, idegesség, nagymértékű feszültség, álmatlanság, alvászavar, kézremegés, akár szédülés, hányinger, hányás is előfordulhat, a heves szívdobogás pedig tipikus szubjektíven észlelt tünet. Ha ezek közül három-öt tünet fennáll, már koffeinmérgezésről beszélhetünk - írja a Hirado.hu.
 
A mértékletes koffeinbevitel nem befolyásolja az élettartamot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, ám akár már napi egy csésze kávé fogyasztásától is kialakulhat a függőség. Más pszichoaktív szerrel ellentétben a koffein nem befolyásolja olyan erőteljes mértékben az életünket, hogy nehéz lenne lemondani róla.
 
A koffeinmegvonásnak kellemetlen tünetei vannak:
  • fejfájás
  • fáradtság
  • levertség
  • depresszív hangulat
  • rosszabb esetben pedig influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek: izommerevség, izomfájdalom, szédülés.
Ezek a tünetek a koffeinfogyasztás abbahagyása után pár napig tartanak. Ahhoz, hogy a szervezet visszaálljon az eredeti éberségi szintre, több hétre van szükség.
 
Ágoston Csilla arra is felhívta a figyelmet, hogy a koffeinnek bizonyítottan erősebb vizeletkiválasztásra ingerlő hatása van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk a kávé mellé.