Laborban bizonyítanák be, hogy egészséges a tokaji
Július 16. 15:43
Tudományos alapokon vizsgálják a Tokajit - a kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Mád önkormányzata. A tokaji borokat vizsgálják, a cél hogy tudományosan alátámasszák a térség borainak különlegességét - olvasható a Hegyalja.info oldalán.
Az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetemen Tatárka József, Mád polgármestere elmondta, hogy a település az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.
Kutatóink azt elemzik, hogy milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepe, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – sorolta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.