Mire jó a kakukkfű?
Július 16. 06:33
Itt van minden fontos információ, amit a kakukkfűről tudni kell:
Felhasználás
Levelei frissen és szárítva egyaránt felhasználhatók. Igen erős aromája miatt mértékkel használható sertés- és báránysültekhez, sajt- és tojásételekhez, szárnyasokhoz és vadhúsokhoz.
A francia konyha tipikus fűszere. Adhatjuk sűrűbb levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz.
Érdekesség, külső megjelenés
20-40 cm magasra növő, vadon termő, évelő félcserje. Szára szétágazó, fás. Levele apró, lefelé tekeredő szélekkel, szürkészöld, alsó oldala szőrös. Virága kicsi, színe a vörösestől a világos ibolyakékig terjed.
A római katonák harcba indulásuk előtt kakukkfűvel ízesített bort ittak, és kakukkfűvel készített fürdőt vettek, hogy erőt és bátorságot nyerjenek tőle.
Gyógyhatás
Teája serkenti az emésztést. Mézzel keverve segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.
(Forrás: Nosalty.hu)