Fröccs

Mi újság a furmint „kishalakkal”?

Február 19. 17:35
Akad bőséggel olyan pince, akik még csak éppen elrugaszkodtak a parttól, de a furmintok óceánjában már most is érdemes vadászni rájuk - írja a Táncoló Medve. Ripka Gergely tehetségkutató munkát végzett az idei Furmint Februáron, ahol jónéhány ismeretlen és feltörekvő pincészet borait nézte végig.

Minden negyedik moszkvai étterem csődbe megy

Február 19. 15:25
A csődbe menő moszkvai éttermek aránya elérheti a 30 százalékot - nyilatkozta az Izvesztyija című lapnak Igor Buharov, az orosz étterem- és szállodatulajdonosok szövetségének elnöke. A The Moscow Timesnak független szakértők is megerősítették, hogy reálisan számolni kell minden negyedik étterem bezárásával.
 
Az elemzők szerint több oka is van a jelenségnek. Az oroszok a gazdasági helyzet romlásával takarékosabbak lettek, a nyugati élelmiszerek behozatalának tilalma rontotta az éttermek kínálatát. A rubel árfolyamának zuhanása drasztikusan megemelte az éttermek ingatlanbérletét, amit általában kemény valutához kötöttek, és (az embargóval párosulva) megdrágította az import, sőt a hazai élelmiszerek használatát is. Ártott az üzletnek a belvárosi parkolók fizetőssé tétele és a dohányzási tilalom bevezetése is.

(Napi.hu)

Ezek a legjobb budapesti pékségek

Február 19. 12:22
Az utóbbi egy-két évben Budapesten sorra nyíltak a jó minőségű kenyereket árusító pékségek, ahol ismerik a kovász fogalmát, és nem adalékanyagokkal állítják be a kívánt ízt és állagot, inkább több odafigyeléssel és nagyobb kockázattal. Ha jó kezekbe kerül a liszt, a víz és az élesztő, a kenyérbe harapva megértjük, amit az ipari termelés miatt majdnem elfelejtettünk: hogy miért eszünk ilyet minden nap. A Városban blog összegyűjtötte a legjobb budapesti pékségeket.

Miért éri meg a Torkos Csütörtök akció az éttermeknek?

Február 19. 10:14
A Torkos Csütörtök keretében féláron lehet az éttermek étlapjairól választani, helyben fogyasztás esetén. Átlagosan 150 ezer ember látogat el vendéglőbe ezen a napon. Az idei, tizedik alkalommal megrendezett eseményhez 605 vendéglátóhely csatlakozott. A tendenciát figyelve 2010-ben volt egy fellendüés, de mára már ez lecsengett.
 
Marketincélja van az éttermeknek a Torkos Csütörtökkel, de valójában nagyon vegyes hatással van a látogatottságukra. Kovács Péter, a Hemingway étterem egyik tulajdonosa és vezetője.  – Két-három éve veszünk részt az akcióban, főként a promóció miatt. Akik ilyenkor jönnek, kis arányban térnek vissza. Ettől függetlenül úgy vélte, a vendégnek jó lehetőség a kezdeményezés.
 
Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint is főleg marketing- és promóciós cél vezérli a csatlakozókat. Érdekes, hogy a résztvevő éttermek 80 százaléka vidéken található - írja az MTI.

Megrázta magát Márton János a Quintessence Pálinkaversenyen

Február 19. 07:05
A Márton és Lányai pálinkák idén is bizonyították minőségüket a VI. Quintessence Pálinkaversenyen. A Márton és Lányai Vilmoskörte pálinka, a parfümös Gurulós Málnapálinka, az Irsai Olivér Törkölypálinka és az Olaszrizling törkölyből készült pálinkájuk is aranyminősítéssel végzett. Az Irsai Olivér Törkölypálinka és a Vilmoskörte pálinka kiemelkedő minőségével a Champion díjat is kiérdemelte. Márton János 1991 óta készíti termékeit, a márka egyedi ízeivel és utánozhatatlan minőségével igazi családi manufaktúraként képviseli hazánkat a párlatok világában.

Egykori Borkollégium hallgatók, figyelem!

Február 18. 20:18
A Borkollégium felmérést készít korábbi hallgatói körében. Szeretnék megtudni, hogy milyen élményekkel távoztál a tőlük a tanfolyam után. A kérdőív kitöltése csak pár percet vesz igénybe, ha szerencséd van egy Tokaj Grand belépőjeggyel vagy egy különleges palack borral lehetsz gazdagabb!
 
A kérdőívet ezen a linken találod!

Megjelentek a gépesített pincérek

Február 18. 16:20
"Már pincérkednek is a drónok" címmel jelent meg egy cikk a Bitport.hu-n. Egy szingapúri étteremláncban bukkantak fel az elektromos pincérek. Ott tesztelik ugyanis az önjáró drónok felszolgálásának teljesítményét. Van- e jövője a vendéglátásban a repülő tálcáknak? Az Infinium Robotics cég szerint igen, ők hisznek a termékük sikerében.
 
A tálcák két kilóig terhelhetőek. A pultosnak csak annyi a dolga, hogy a megfelelő asztalszámmal útnak indítja a drónt a kívánt helyre az ételekkel, italokkal együtt. Itt egy rövid videó a robotok működéséről:
 
 

Az FHB Bank volt vezérigazgatója borászati vállalkozás elnöke lett

Február 18. 13:24
Soltész Gergő vette át az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elnök-igazgató tisztséget édesapjától, Soltész Gábortól. Az új vezető február elsejétől tölti be posztját, de csak kedden jelentették be a társaság sajtótájékoztatóján Egerben.
 
Soltész Gergő nyilatkozatában elmondta, hogy a következő időszakban a tradíciókra alapozott, de a piaci igényekhez igazított fejlesztéseket terveznek. Céljuk a borvidéki vezető szerep megőrzése, illetve a minőség és az elfogadottság tekintetében való előrelépés.
 
Az elnök-igazgató azt is megemlítette, hogy általános a vélekedés, miszerint a kis, kézműves borászatok termékei a jók, a nagyoké kevésbé. Pedig a nagyüzemnek sok előnye van: nagyobb alapanyag-bázisból tud dolgozni, jobban tudja szelektálni a szőlőfajtákat, eredményes működés esetén többet tud beruházni, korszerűbb technológiát tud alkalmazni, jobban tudnak szakosodni a borászok - mutatott rá.
 
Az újabb fejlesztéseknél számítanak az kkv-knak szánt, vissza nem térítendő uniós forrásokra, illetve arra, hogy a nagyobb hozzáadott értéket képviselő növénykultúrák, így a szőlő kiemelt figyelmet, támogatást kap. - írja az MTI.