Miért nevezik Kővágónak a mádi dűlőt?
Március 02. 18:20
A Szent Tamás Pincészet fontosnak tartja, hogy minél jobban megismerjék a borkedvelők az egyes dűlőket. Ezért most bemutatja a mádi Kővágó dűlő történetét:
Mád nagy múltú, komoly presztízzsel bíró szőlőhegye a Kővágó. Szőlőtermő helyként említése első ízben a már fent tárgyalt 1413. évi örökösödés per kapcsán jelent meg a forrásokban Kővágóalja (Kewagoalya) néven. A későbbi korok folyamán is gyakorta Kővágóalja, vagy csak Kőalja formában fordult elő. Nevének eredetét a hegy oldalában a középkor óta zajló intenzív kőbányászatnak köszönhette. Ma területének jelentős része nem áll szőlőművelés alatt. A legmagasabban elhelyezkedő, legjobb fekvésű háromhektáros parcelláját idén tavasszal telepítjük az egyedszelekciós kutatásaink eredményeként kiválasztott furminttal.
A dűlő presztízsét mutatja, hogy az 1600-as évek elején, amikor a szintén történelmi első osztályú Nyulászó dűlőben egy szőlőföld vételára 100 forintot tett ki, a Szent Tamáson egy szőlő ekkor 1000 forintba került, a Kővágó szőlőhegyen egy szőlő ára 2891 forint 6 dénárba került!