Fröccs

Mobilappot fejlesztettek, amely megmondja az ételek cukortartalmát

Január 10. 15:50
Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, mennyi annak a cukortartalma - írja a Vital.hu.
 
A cukorfigyelőről azt remélik, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében.
 
A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják: a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.

Konyhai aranyszabályok, amelyeket jobb ha tudsz!

Január 10. 11:04
A Food&Wine gasztroblog összegyűjtött 10 konyhai aranyszabályt, amelyeket érdemes betartani, még ha sietünk is és egyszerűbbnek látunk egy másik utat választani.
 
  1. Sose önts zselatint a friss-ananászos gyümölcstorta tetejére!
  2. A habveréshez mindig hideg tejszínt használj!
  3. A rántottához tejet, az omletthez hideg vajat adj!
  4. A dagasztás hosszát pihentetéssel csökkentsd!
  5. Használj hideg tojást, ha a tojás sárgáját el akarod választani!
  6. Ha bő olajban sütsz, a hőmérséklete 160-190°C között legyen!
  7. A tökéletes tojáshabhoz a tojást rézedényben, és/vagy savval verd fel!
  8. A paradicsompürét gyors melegítéssel, forráspont alatt sűrítsd!
  9. A tojáshabhoz csak a keverés végén adj cukrot, kerüld a sót, és ne feledkezz el a vízről!
  10. A meleg ételeket 40°C körüli hőmérsékleten fogyaszd!
A szabályokat Csíki Sándor meg is indokolja blogján: ide kattintva tudod megnézni!

Gyógyszer helyett igyál egy teát

Január 10. 07:30
Egy gyógytea, amelyhez csupán három hozzávaló kell. Érdemes kipróbálni, a Masteszta.blog.hu szerint beválik.
 
Hozzávalók:
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál friss reszelt kurkuma
  • kevés friss gyömbér gyökér szintén reszelve
  • Ízlés szerint méz (opcionális)
  • citromkarikák (opcionális)
 
Ha felforraltuk a vizet, beletesszük a reszelt kurkumát és gyömbért, majd kb 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és már fogyasztható is, vagy tovább ízesíthető mézzel és citrommal.

„Téli szerelmetes estékre való borocska”

Január 09. 20:10
A hosszú, hideg téli esték bora a 2014-es Sárgamuskotály a Tokaj Kereskedőháztól. A késői szüretelésű tételt a Metropol.hu, amolyan összebújós zimankó idejére ajánlja:
 
Intenzív, parfümös illat, de nem pacsulis és nem túláradó. Érett csemegeszőlő, édes, szinte már–már fojtogatóan csábító virágos jegyek, diszkrét ásványosság.(...) Telt, gazdag a korty, nem kevés a cukor, s a sav is talán lehetne egy kicsit intenzívebb, ennek ellenére abszolút rendben van a bor, jó belőle kortyolni.

Egészen új szemszögből készített főzős videót a Playboy

Január 09. 18:34
Férfi olvasóniknak bizonyára gondot okoz majd megmondani a lejátszás után, milyen étel készül az alábbi videóban...
 
Pizzadilla in Under 30 Seconds

Watch our delicious snack specialist Lauren Francesca make a mouthwatering pizzadilla in under 30 seconds.

Közzétette: Playboy – 2016. január 5.

Száz éve is volt száz szó a részegségre

Január 09. 12:47
Egyszer azt mondta valaki, hogy amikor az ember berúg, egy kis boldogságot csempészik át a holnapból a mába. Nos, az ehhez hasonló okoskodásoknak a századforduló amerikájában igen kiterjedt irodalma volt.
 
A Múlt-kor.hu azt írja, hogy a St. Louis Republic című amerikai lap 1901. június 30-i cikkében nem kevesebb, mint 166 kifejezést szedett össze az ittasság különböző fázisaira, valamint magára a „betintázás” tényének megnevezésére.
 
Néhány közülük igai nyelni lelemény: napos a szeme, teli van hegyi harmattal, elcsontosodott, tele van, az időjárás hatása alatt áll, elhagyta a bázist, stb.

Így készül a téliszalámi

Január 09. 10:08
Az OzoneNetwork csatorna a szegedi Pick gyárban forgatott, és nyomon követte hogyan készül a téliszalámi.

Még egy ok, hogy ne mondjuk le az étcsokoládéról!

Január 09. 07:12
Az Indiana Egyetem tudósai szerint a magnézium kifejezetten hasznos, ha a hasnyálmirigyrák megelőzéséről van szó, és sikeresen csökkenthetik a kockázati tényezőket a megfelelő élelmiszerek - írja az Origo.hu
 
Magas magnéziumtartalmú élelmiszer az étcsokoládé is, így nem kell róla lemondani. Az alábbi felsorolásból is jól látszik, hogy előkelő helyen szerepel a listában.
 
Az alábbi élelmiszerek 100 grammja tartalmaz:
  • Tökmag 592 mg
  • Kesudió 292 mg
  • Mandula 270 mg
  • 70%-os étcsokoládé 228 mg
  • Földimogyoró 168 mg
  • Spenót (forrázva) 87 mg
  • Makréla 76 mg
  • Szójabab 65 mg
  • Avokádó 44 mg
  • Banán 27 mg magnéziumot
 
A magnézium sokoldalú ásványi anyag, elengedhetetlen a megfelelő izom- és idegműködéshez, a fehérjeszintézishez, a vércukor és vérnyomás szabályozásához.