Fröccs

Nagy portóik jöhetnek 2015-ből

Szeptember 19. 08:59
A várakozások szerint a 2015-ös évjárat igen kiemelkedő lesz a Douro völgyében, hiszen remek alapanyagot szednek a Portóihoz. Sokan a kiváló, 2011-es évjárathoz hasonlítják az ideit. 
 
A szüret már javában zajlik, s ahol már leszedték a szőlőt, s tényleg jónak ígérkezik a termés. A korai szüret például kiváló alapanyagot adott a Touriga Nacional fajtából. Általában sokkal később érik a fajta, de idén gyorsan színeződött a bogyó héja, s korán be is érett, nem csak cukorban, de fenolosan is - írja a Metropol.hu.
 
Azért a 2011-es évjárat feladta a leckét. Azonban Luis Sotomayor, a Sogrape főborásza szerint a 23 év borászkodás alatt még nem látott olyan koncentrált és erőteljes alapanyagot, amelyet a 2011-es év adott.

Valóban az esti kávé az oka, hogy nem tudsz időben elaludni?

Szeptember 19. 06:45
Az eddig is ismert volt, hogy a koffein olyan kémiai folyamatokat indít el az agyban, amely fokozza az éberséget, az viszont újdonság, hogy a napi biológiai órára is ilyen befolyása van. A Colorado Egyetemen végzett kutatás megerősítette, hogy a koffein a test belső órájára hatott, a „biológiai éjszaka” későbbre tevődött át.
 
Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a magukat „éjszakai bagolynak” tartók több koffeint fogyasztanak, mint a korán kelők. A szakemberek szerint az esti kávézás tehető felelőssé az előbbi életmód kialakulásáért - írja az Origo.hu.
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalon tudod elolvasni.

Tök könnyű halat füstölni otthon!

Szeptember 18. 19:51
Az otthoni gasztronómia legújabb színfoltja lehet a halfüstölés, amivel néhány egyszerű lépésben, mindössze 30 perc alatt finom és egészséges ételt varázsolhatunk az asztalra. Mielőtt azonban nekikezdenénk, szükséges beszerezni egy füstölőgépet, és a használata előtt legalább néhány órára bepácolni a halat, ami lehet pisztráng, irdalt pontyfilé, de akár afrikai harcsafilé is. A házi füstölés izgalmát éppen a kísérletezgetés adja: mindenki kipróbálhatja, melyik halfajta a kedvence, és a pácleveket is úgy ízesíthetjük, ahogyan éppen kedvünk tartja. Kaphatunk egyszerű és letisztult skandináv ízvilágot, vagy tüzes mexikói, chilis hangulatot is - írja a Mosaic Online.

Most akkor egészséges a sajt, vagy nem?

Szeptember 18. 17:36
Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz - írja a Medicalnewstoday.com-ra hivatkozva a Házipatika.com.

Ha valakinek tejallergiája van vagy laktózérzékeny, akkor valószínűleg egyáltalán nem javasolt, hogy sajtot fogyasszon, vagy csak kisebb mennyiségben szabad ennie - ez függ az intolerancia mértékétől, de attól is, hogy milyen fajta sajtról van szó.
 
A sajt alapvetően egészséges eledelnek mondható, de nagy mennyiségű fogyasztása ellen szól, hogy sok benne a nátrium és a telített zsírsav; ezek az anyagok növelik a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát, a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A cserszegit, a nektárt, a szürkebarátot, a zweigeltet és a pinot noirt már leszedték Szigetcsépen

Szeptember 18. 15:06

Idén szeptember elsején kezdtük meg a szüretet, és már benn van a pincében a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Szürkebará...

Posted by Gál Szőlőbirtok és Pincészet on 2015. szeptember 17.

Barangolj Etyeken szüretkor!

Szeptember 18. 11:13
Nyitott pincék és műhelyek, szüreti felvonulás, gyermekprogramok várnak rád Etyeken október 3-án. Az Etyeki Borút Egyesület Szüreti Borangolót szervez és élményközponttá változtatja a falut a látogatók előtt. A bor- és gasztronómiai kóstolók mellett a kicsiknek is számos programot tartogatnak.
 
Autentikus környezetben, családias hangulatban, pincéről pincére fedezheted fel Budapest szőlőskertjének értékeit ezen a napon. A Sánci dűlőtől az Öreghegyig számos terméskőből épült pince, tradicionális présház nyitja ki ajtaját a borkedvelőknek.
 
A gasztronómiai élmények sem maradhatnak el. A bor, pezsgő, pálinka kóstolásán túl bor-csoki kóstoló, sajtkülönlegességek, ökörsütés, házi sütemények, házi szörpök, borecet, házi mustárok, fűszerolajok, mézkóstoló várja az ínyenceket. A programban szerepel a Pinceváltó is, amely közkívánatra ismét a krimi jegyében zajlik. 
 
A tavaszi Borangoló hangulatos fotóiból kiállítás nyílik. Egy piros Retro-Robur segíti a közlekedést a pincék között, illetve több Oldtimer autót is megcsodálhatsz. Egyedi kézműves foglalkozások színesítik a programot, készíthetsz nádsípot, őszi ajtódíszt, tűzzománc ékszereket, fonhatsz ostort és koszorút, megismerkedhetsz a népi mesterségekkel. 15 órától szüreti felvonulás indul traktorokkal, lovasokkal, fogatokkal, műsorral. A nap zárásaként a zene és a tánc sem marad el.
 
Bővebb információ az esemény honlapján és facebook oldalán: www.etyekiborangolo.hu, facebook.com/etyekiborangolo 

Hogyan kerül etyeki bor a Mátrai Szüreti Napokra?

Szeptember 18. 09:50
Szeptember 18-án, pénteken veszi kezdetét Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivált Gyöngyösön, ahol az esemény kísérőrendezvényeként bemutatkozik az Etyek-Budai Borvidék is.
 
A szervező Gyöngyök Mátra Művelődési Központ tájékoztatása szerint a Fő téren zajló, vasárnapig tartó fesztivál pénteken 17 órakor a Vidróczki Néptáncegyüttes műsorával veszi kezdetét, majd 18 órakor Hiesz György polgármester nyitja meg a rendezvényt. Este a Budapest Bár, utána pedig a Random Acoustic ad koncertet.
 
Szombaton 10 órától kezdődnek a programok: lesz kézműves kirakodóvásár, Mátrai Borvirtus, majd - Benke László olimpiai bajnok mesterszakács fővédnöksége mellett - megkezdődik a 16. Görgényi László gulyásfőző verseny.
 
Délután a szomszédos Nagyréde, majd Domoszló kulturális együttesei adnak műsort, 16 órától a Kerekes Band lép fel. Este fél 8-tól a Back II Black koncertezik, majd utcabál zárja a napot.
 
Vasárnap délelőtt gyermekműsorok, délután operettelőadás várja az érdeklődőket, 15 órától pedig Abasár mutatkozik be a gyöngyösieknek. A nap hátralévő részében műsort ad Gájer Bálint, a Borostyán Néptáncegyüttes, Herczku Ági és a Banda, valamint az Empty Pubs.
(forrás: MTI)

Bezár a világ legjobb étterme

Szeptember 18. 06:55
De aggodalomra semmi ok, mert csak költözés miatt hagyja el a koppenhágai kikötő egykori raktárépületét a Noma. Már csak 2016 szilveszter estig fogad helyfoglalásokat az étterem. Utána ugyanis a hippik által a hetvenes években létrehozott Christiania negyedben nyit újra, közel jelenlegi helyéhez - írja az Origo.hu.
 
„Észszerű, hogy egy ilyen kaliberű étteremnek saját tanyája legyen” - mondta René Redzepi séf a The New York Times című amerikai napilapnak.

Ezek a legjobb budapesti rétesezők

Szeptember 17. 19:27
Túrós, mákos, barackos, meggyes, tökös-mákos, káposztás... De hol készítik a legjobb rétest Budapesten? A Hvg.hu letesztelte a monachiás süteményt árusító helyeket. Íme a top három:
 
Monarchia Rétesház, Budakeszi, Fő utca 54. - pontszám 9,5/10
Rétesbolt Anno 1926, XIII. kerület, Lehel u. 38. - pontszám 9/10
Normafa Rétes, XII. kerület, Eötvös út 50. - pontszám 8/10
 
A teljes cikket a Hvg.hu oldalon tudod elolvasni!