Ningxia az új Bordeaux?
Kína Ningxia nevű tartományában ma kb 40 helyi és külföldi befektető pénze válik borrá. Itt főként merlot, syrah, cabernet sauvignon, petit verdot és chardonnay terem a felperzselt földön, ahol korábban valóban semmi sem volt. Most viszont aranyláz van. A klímaváltozásnak köszönhetően megtizedelő bortermő vidékek száma miatt ez a kínai régió biztos alterneatívát tudna majd ajánli Kalifornia, Bordeaux vagy Dél-Afrika helyett.
Annak ellenére hogy majdnem 60 évvel ezelőtt még olyan éhínség pusztított Kínában, amibe 45 millió ember belehalt, mára Kína gazdasága jobban virágzik, mint bármikor. A vörösbortermelés mennyiségében Franciaországot is megelőzték - viszont igény is van rá, 2013-ban például majdnem két milliárd üveg vörösbor fogyott. Ugyanebben az évben pedig a Moet Henessy elindította a Domaine Chandont, ahol premium pezsgőket készítenek.
A Ningxia tartományon belül lévő Helan megyében az autóutak például jelzésekkel vannak ellátva annak érdekében, hogy odataláljunk a borászatokhoz: Chateau Lanyi, Chateau Xunniu, Chateau Yu Fang, Chateau Ge Liqi, Chateau Flower Red and Chateau Zhi Hui Yuan Shi.
Annak ellenére, hogy a kritikusok a kínai bort koszos zoknitól elkezdve tisztítószerig többféle aromával is társították már, a ningxiai borok tavaly például a Decanter Asia Wine Awards-on 36 érmet nyertek. Az ottaniak tisztában vannak vele, hogy még gyerekcipőben járnak, de bíznak benne, hogy az idő és a tanulás segítségükre lesz abban, hogy hamarosan premium borokat készíthessenek - írja a The Guardian.