Fröccs

Szőlőtelepítés: Sopronban idén összesen 650 hektárt lehet

Január 28. 20:01
Az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a szőlészet, borászat területén történt fontosabb változásokról, pályázati lehetőségekről tartottak tájékoztatást csütörtökön Sopronban.
 
A Kisalföld.hu beszámolója szerint a szőlőtelepítésről szóló szabályozás előírja, hogy az új telepítés nagysága évente az összes terület egy százalékával emelkedhet, vagyis idén összesen 650 hektár lehet a növekmény. 
 
Dr. Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti csoportvezetőjének tájékoztatása szerint erre kérvényt adhatnak be a gazdák, s várhatóan tavasszal történik meg az összesítés. Amennyiben a kvóta alatt marad az igénylés nagysága, akkor mindenki megkapja az engedélyt a telepítéshez. Ha ez több lesz, arányosan osztják el a keretet.
 
A szakértő kiemelte, a gazdáknak a kivágás után három évig van újratelepítési joguk. Ezt követően a lehetőség elvész.

El kell érni, hogy ne hívhassanak akármit Tokajinak

Január 28. 18:07
Szappanos Péterrel, a Tokaj Kereskedőház Zrt. közelmúltban kinevezett vezérigazgatójával készített interjút a Boon.hu, amelyben Szappanos egyebek mellett azt is elmondta, hogy el kell érni azt, ne hívhassanak Tokajinak olyan bort, amely rombolja a márkanevet. A márkanév kötelezettségekkel jár - tette hozzá, valamint arra is kitért, hogy az utóbbi időben a Tokaji borvidéken többen is visszaéltek a Tokaji névvel, de tettek azért, hogy visszaszorítsák ezt a jelenséget.
 
Szappanos Péter elismerte, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. korábban „nem a minőségi borok előállításáról volt híres”. A cég még 2016-ban is veszteséggel számol, de hamarosan fordul a kocka - mondta a vezérigazgató.
 
„Szeretném megmutatni a tulajdonosnak, az egész borvidéknek, hogy vissza lehet jutni arra a 200 évvel ezelőtti szintre, amikor a tokaji bor egy luxusbrand volt. Vannak a világon olyan borvidékek, amelyeknek csupán 10–20 évre néz vissza a története, míg a Tokaji borvidéknek több mint félezer éves történelme van.” - fogalmazott.

Nem árt a szívnek a kávé

Január 28. 15:14
Egy amerikai tanulmány szerint azonban semmi különbség nincs a ritmuszavar kockázatát tekintve a kávézók és a nem kávézók között.
 
Eszerint az arra érzékenyeknél valóban előfordulhat szapora szívverés, de attól nem kell tartani, hogy a kávé (észszerű mennyiségben fogyasztva) szívrohamot vagy szívritmuszavart váltana ki.
 
A Journal of the American Heart Association folyóirat legfrissebb számában ismertették a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói azt a kutatást, amelyben kiválasztottak 1388 résztvevőt, majd megpróbáltak összefüggést találni a koffeintartalmú italok fogyasztása és az idő előtti kamrai, illetve pitvari összehúzódások között, de nem sikerült ilyenre bukkanniuk - írja az Origo. 

Szerb MacGyvernél talált gyanús szeszt a NAV

Január 28. 13:33
Egy szerb személyautóból 278 liter igazolatlan eredetű alkoholt foglaltak le az 56-os úton, Udvarnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságának járőrei.

Barlai Krisztina, a szervezet sajtóreferense közölte: az alkoholt a személygépkocsi gáztartályában és üzemanyagtankjában találták meg. A tartályt úgy alakították át, hogy a gyári mérőszerkezetet eltávolították, és két csőcsonk szolgált a szesz betöltésére és eltávolítására. Az üzemanyag-tárolóban pedig egy utólagosan kialakított belső tartályt találtak - ismertette.
 
Az alkoholt és a gépkocsit lefoglalták, 1,7 millió forintos jövedéki bírságot szabtak ki, és költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságánál.
(MTI)

A forró, fűszeres almalé finomabb, mint gondolnád!

Január 28. 12:46
A forró, fűszeres almalé finomabb, mint gondolnád!
 
Egyszerűbb a forralt bornál is, én nem kell félni attól, hogy a hő hatására elillan belőle az alkohol, hiszen jobb esetben nincs is benne.
 
Szükség van hozzá: 7 dl 100%-os préselt almalére, 2 db fahéjrúdra, szegfűszegre és friss gyömbérre.
 
Elkészíteni pedig gyerekjáték: az almalevet egy főzőedénybe öntjük, megfűszerezzük, alacsony lángon felmelegítjük (nem kell felforralni) és kész.
 
Pro tipp: hogyha mégis hiányozna belőle a spiritusz, egy kis almapálinkával egészen ördögivé tehető! ;)

Hanyatló formájú furmintokra lelt a Borrajongó

Január 28. 10:53
A kóstolón leginkább azon volt tehát a hangsúly, hogy a két furmintos borvidéken kívül milyen borok készülnek a fajtából.
 
A merítés pedig elég nagy volt:
 
  • Sauska Furmint 2013
  • Sauska Birtok Furmint 2013
  • St. Ilona Furmint 2013
  • Kreinbacher Furmint 2013
  • Skizo Furmint 2013
  • Pálffy Káli Királyi Furmint 2013
  • Káli Kövek Monoszló Furmint 2013
  • Szent Donát Furmint 2013
  • Légli Furmint 2013
  • Skrabski Furmint 2013
  • Georg Seiler Furmint 2013
  • Gross Furmint Stajerska Slovenija 2013
  • Bott Frigyes Furmint 2013
  • Nagy-Sagmeister Furmint Szigeti 2013
     
Az egyes borok leírásáért ide kattints!
 
Egyébként az általában kiválónak mondott 2013-as évjáratból válogatott 14 borból mindössze három érte el a 6 pontot és e három borból kettő az országhatáron kívülről érkezett, a sor több, mint egyharmada megmaradt az 5 pontos szint alatt. Jogos a tesztelők megfigyelése, hogy közel 3000 Ft/palack átlagárért ennél azért többet várhat. „Ráadásul több olyan bor is akadt a sorban, amely az utóbbi 1-1,5 évben óriási formahanyatlást produkált” - írták.

Kedves magyarok! Többet kellene étterembe járni!

Január 28. 09:33
Egy felmérés szerint ritkán esznek a magyarok házon kívül, ha mégis, akkor inkább gyorsétteremben, mint vendéglőben - írja a Népszabadság csütörtöki számában.
 
A megkérdezettek negyede jár legalább havonta gyorsétterembe, 20 százalékuk évente, 41 százalékuk pedig soha - derül ki a Food Network által készíttetett, étkezési szokásainkat vizsgáló felmérésből.
 
Hagyományos étterembe csupán a magyarok 17 százaléka jár havonta vagy gyakrabban, 26 százalék kevesebb mint évente egyszer, 29 százalék pedig soha nem jut el. 
 
A felmérés szerint munka után a legtöbben rántott vagy sült húst, levest és szendvicset ennének. A válaszadók fele a családjával, a konyhaasztalnál vacsorázik, 32 százalék a nappaliban, a tévé előtt. Az 50 év felettiek 26 százaléka egyedül étkezik.
(MTI)

Hamar búcsút inthetünk idén a télnek

Január 27. 19:34
Jövő héten legalábbis úgy tűnik majd, hogy vége a fázós napoknak, hiszen február első napjaiban az Időkép szerint akár 15-17 fok is lehet.
 
Az előrejelzések szerint rendkívül enyhe idő várható a következő napokban, sőt a „böjti szeleket” idéző légmozgás is gyakran előfordul majd. A meteorológusok szerint akár még melegrekordok is dőlhetnek a jövő héten.

Csütörtökön a naposabb tájakon akár 12-14 fok is lehet, a hétvégi átmeneti rosszabb idő után azonban hétfőn akár 15 fokra is számíthatunk.

Miért érezzük úgy, hogy az alkohol „melegít”?

Január 27. 17:52
Pedig nem is melegít... De tény, hogy az ember forróságot érez a torkában, majd a gyomrában, ha megiszik egy pálinkát, vagy más magas alkoholtartalmú italt. 
 
Ennek az az oka, hogy az alkohol a VR1 nevű fehérje receptorához kapcsolódik és egy időre megnöveli annak érzékenységét - írja az Index.
A VR1 pedig egy úgynevezett vanilloid receptor, ami a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet: 42-43 Celsius-foknál aktiválódik, és küld jelet az agynak, hogy az adjon fájdalomszignált. 
 
Az ital, amit éppen lenyeltünk, persze nem valószínű, hogy 42 fokos, a testünk azonban 36,5 körüli. Így nem az italt érezzük forrónak, hanem saját testünket, mintha magas lázunk lenne, pont ott, ahol az alkohol manipulálta a receptorokat.