Tények és tévhitek a kóser borról
Január 16. 19:48
Sokan úgy gondolják, hogy egy bor attól válik kóserré, hogy a rabbi „megáldja”, de valójában ez egy tévhit - írja Csíki Sándor a Foodandwine.hu gasztroblogon. Annak, aki kóser bor készítésére adja a fejét szigorú szabályokat kell követnie rabbi jelenléte nélkül is.
- A bor, különösen Izraelben, nem származhat négyévesnél fiatalabb ültetvényről, és az ültetvényt minden hetedik évben parlagon is kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs, vagy zöldség.
- Valamennyi eszközt, épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie.
- Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz érjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A vallásosság előírásának ma már nagyon sok izraeli borász sem felel meg, ezért a kóser bor készítése során ők sem érinthetik az eszközöket és tevőlegesen sem vehetnek részt a borkészítésben.
- A kóser borokhoz tilos mindennemű állati eredetű termék használata.
- Előírás, hogy a hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni
- A törvényt szigorúan betartva elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy egy százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre.
- Ha a bor nem így készül, többé már nem lehet kóser.
Ha még többet szeretnél tudni a kóser borokról, akkor kattints ide: Foodandwine.hu!