Fröccs

Több mint 275 millió hektoliter bort állítottunk elő 2015-ben

Január 27. 07:50
A világ bortermelése 2015-ben összesen 275,7 millió hektoliter volt, ami két százalékkal haladta meg a 2014-es évit – derült ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) felméréséből.
 
A listát Olaszország vezeti 48,9 millió hektoliterrel, kis lemaradással követi őt Franciaország 47,3 millióval, a dobogós harmadik helyet pedig Spanyolország foglalja el 36,6 millió hektoliterrel. 

Az óvilági, tradicionális bornagyhatalmak mellett, az újvilági országok is magasra törnek. Első helyen 22,1 millió hektoliterrel vezet az Egyesült Államok. Amíg Chile 12,8 millióra növelte termelését, Argentína az előző évekhez képest picivel visszaesett. Érdekességként megemlítjük, hogy Új-Zélandon a bortermelés 27 százalékkal, azaz számokban kifejezve, 2,35 millió hektoliterre esett vissza. 
 
A felmérésből az is kiderült, hogy a világ borfogyasztása 235,7 és 248,8 között mozog, tehát jelenleg túlkínálatról beszélhetünk. 

Összedugta a fejét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Somlói borvidék

Január 26. 19:28
Hosszútávú fejlesztési projektet indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Somlói borvidék. Az együttműködés célja a borvidék turisztikai vonzerejének növelése újszerű építészeti megoldások létrehozásával.
 
Ezt a Turizmus Online írja. A cikkből az is kiderül, hogy a projekt első fázisának célkitűzése olyan térbeli objektumokból álló vizuális irányítórendszer létrehozása, amely organikusan illeszkedik a Somló hegyre jellemző karakteres természeti környezethez, miközben újszerű, innovatív eszközökkel hívja fel a figyelemet a helyi látnivalókra.
 
A résztvevők az Építészeti Intézet részéről 30 fő hallgató, 1 szakmai vezető, 5 oktató és 2 fő tervezőgrafikus hallgató. Az együttműködés keretében hét átfogó koncepció készül, amelyek közül az egyetem és a borvidék képviselőiből álló zsűri választja ki a később megvalósuló tervet.

Februárban kiderül, ki „Az Év Sommelier”-je

Január 26. 16:52
Az Év Sommelier-je verseny első alkalommal kerül megrendezésre, szervezője és rendezője a Magyar Sommelier Club. Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny lebonyolítási rendszere értelmében a verseny több fordulóból áll. A verseny célja a sommelier hivatás szakmai elismerésének növelése, illetve a sommelier munka értékének elfogadtatása. 
 
A verseny időpontja: 2016. február 12-13. A résztvevők száma nincs korlátozva. Minden jelentkező, aki betöltötte a tizennyolcadik élet évét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, érlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti, jelentkezhet a versenyre.
 
Jelentkezni itt lehet a „Nevezési Lap” kitöltésével, illetve személyesen a Magyar Sommelier Club Sommelier Iskolájában (1061 Budapest, Jókai tér 7.). 
 
A verseny győztese elnyeri a jogot, hogy hivatalosan képviselje Magyarországot a „Contest of the Best Sommelier of the World 2016” nemzetközi versenyen, Argentinában 2016. áprilisában! 

A kékfrankosban hisz a szörfoktatóból lett borász

Január 26. 15:02
Janld Arnold, soproni borásszal közöl interjút a Junibor blogja. Jandl többek között a borászkodás családi gyökereiről, a kezdetekről beszél és arról, hogy elsősorban a kékfrankosról kell szóljon Sopron: „Van egy - egyelőre két-három tagot számláló - alakulóban lévő szövetségünk is, és az a hitvallásunk, hogy Sopronban a kékfrankost kell favorizálni. Rengeteg embernek Sopronról eleve a kékfrankos ugrik be, Sopron a kékfrankos fővárosa. Mire helyezzük a hangsúlyt, ha nem erre? Ráadásul maga a fajta nagyon univerzális. Volt egyszer egy kiadvány, aminek azt a címet adták, hogy „ezerarcú kékfrankos”. És ez igaz is: lehet könnyebb, gyümölcsösebb, lehet karakteresebb, sűrűbb, koncentráltabb is.”

Megettek egy egész birkanyájat Jianyangban

Január 26. 12:55
Megettek egy egész birkanyájat Jianyangban
 
Több mint 4 000 ember közösen fogyasztott el egy egész birkanyájat Jianyangban, Délnyugat-Kína Sichuan tartományában szombaton. A nyársra húzott állatok 200 grillsütőn három órán keresztül sültek - írja a Pekingipacsa blog. A hatalmas létszám miatt, az esemény bekerült a Guinness Világrekordok közé is.

Már az öt év alattiak között is rengeteg az elhízott

Január 26. 11:18
Aggasztóan sok, mintegy 41 millió öt év alatti gyermek elhízott vagy túlsúlyos világszerte - derült ki az Egészségügyi Világszervezet illetékes bizottságának hétfőn Genfben közzétett jelentéséből.
 
A szakértők szerint ez a szám a korcsoport 6,1 százalékát jelenti. 1990-ben számuk még 31 millió volt, a korcsoport 4,8 százaléka.
 
A legnagyobb arányban az alacsony és közepes jövedelmű országokban nőtt az elhízott gyermekek száma, 2014-ben ezen országokban 14,5 millióan voltak, kétszer annyian, mint 1990-ben. 
 
Az elhízott gyermekek mintegy fele, 48 százaléka Ázsiában, egynegyede pedig Afrikában élt 2014-ben.
 
A bizottság számos javaslatot terjesztett elő a WHO tagállamainak, köztük az egészségtelen élelmiszerek, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó italok száműzését a gyermekek étrendjéből, az iskolai étkeztetés színvonalának emelését egészséges élelmiszerek bevonásával. A testület szerint korlátokat kell szabni az egészségtelen élelmiszerek reklámjának, növelni kell a gyermekek fizikai aktivitását. A szakemberek javasolják, hogy az elhízott gyermekek számára biztosítsanak testsúlycsökkentést elősegítő, életmódváltozást eredményező szolgáltatásokat.

Hatalmas szőlőültetvények égtek porrá Dél-afrikában

Január 26. 09:32
Hatalmas szőlőültetvények égtek porrá Dél-afrikában
Fotó: Decanter.com
 
Január 21-én hatalmas tűz ütött ki egy Dél-afrikai borrégió, Stellenbosch szőlőterületein. A lángokat, a közeli hegyről terjedő tűz okozta, amely megközelítőleg 90 kilométeres körzetben pusztított. A tűz sajnos egy állandó kockázati tényező Dél-Afrika bizonyos részein, nem ez volt az első eset, hogy nagy károkat okozott ezen a területen – írja a Decanter.com.

A helyi borászatok hatalmas veszteségként könyvelik el a történteket. Decemberben még óriási reményeket fűztek az idei szőlőterméshez, viszont a tűzzel együtt reményeik is füstbe mentek. A lángok eltérően érintették az egyes borászatok ültetvényeit. Néhány pincészet szőlői megúszták egy „kis” füstmérgezéssel, viszont számos területnél a kár felbecsülhetetlen. 

Íme, a világ 10 legdrágább étterme

Január 26. 06:15
A világ 10 legdrágább éttermének listáján francia, japán, svájci és amerikai vendéglátóhelyek szerepelnek. A stílust, a kilátást, a magas minőségű alapanyagokat, a szakemberek munkáját, a környezetet, a több évszázados hagyományt és még sorolhatnánk, hogy mi mindnet kell megfizetni ezekben az éttermekben. Íme a lista:
 
1. Schloss Schauenstein, Furstenau, Svájc
2. Michel Bras Toya, Toja-tó, Japán
3. Le Pré Catelan, Párizs, Franciaország
4. Hôtel de Ville, Crissier, Svájc
5. Kitcho, Kiotó, Japán
6. Aragawa, Tokió, Japán
7. Per Se, New York, USA
8. Masa, New York City, USA
9. Maison Pic, Drôme, Franciaország
10. Restaurant Le Meurice, Párizs, Franciaország
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalán tudod elolvasni!

Sörfesztivált szerveznek a Gellért Hotelben

Január 25. 18:41
Sörfesztivált szerveznek a Gellért Hotelben
 
Elérkezett az idő, hogy nem kell télen Csehországba zarándokolni egy jó sörfesztiválért: idén először a hideg napokban már itthon is belevethetjük magunkat a sörkavalkádba, méghozzá az első Indoor Sörfesztiválon, a Gellért Hotel összes termében, február 19. és 21. között - olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
A Serfőző és a Danubius Hotel Gellért közös szervezésében a csaknem 100 féle kisüzemi sör és sörgasztronómiai termék lesz kóstolható. A háromnapos sörünnepen a tematikus napok az angolok, a németek illetve a csehek sörkultúráját mutatják majd be.
 
Lesz “Kocsmavacsora” is, ahol a Gellért Söröző meghívására olyan budapesti, direkt a sörökre specializálódott kultkocsmák vonultatják fel ezúttal étel- és sörspecialitásaikat, mint az Élesztő, az Importer, a Léhűtő és a Marionett. A gasztro vonalon továbbhaladva pedig az ételstandoknál a Gellért vezető séfje, Héjja László finomságai kínálják az alapot az italokhoz, míg vasárnap sör brunch-csal búcsúztatják a hétvégét.
 
A rendezvényen a sörkülönlegességek mellett ott lesz az ország legjobb sörcsapolója, Horváth Eszter, szórakoztató sörkóstolót tart Katona Csaba, a “sörtörténeti tudományok” elismert szakembere és a látogatók megtudhatják, hogyan látja Fabók Mihály a Gundel sommelier-je a sört. 
 
A fesztiválra az elővételi napijegy 2490 Ft, és érdemes is elővételben biztosítani a helyet, mert a helyszínen 2990 Ft-ért lesz kapható, a 3 napos bérlet 5990 Ft-ba kerül. Minden belépő mellé jár egy logózott korsó is, amit egy alkalommal szabadon választott ajándék sörrel is megtöltenek a fesztiválon.