Versenyben a Veszprém megyei borászokAz idén március 22-én tizenötödik alkalommal rendezi meg a Veszprém Megyei Agrárkamara a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyét, amelyen a megye szinte minden neves borászata részt vesz. A borokat felkért szakértőkből álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel bírálják, Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem professzorának, a Magyar Borakadémia elnökének irányításával.
Hazai borválasztási szokások: a fajta és a pincészet a lényegBorvásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek - derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.
Új szőlőkre van szükség a jövő boraihozA borkészítés jövője nagyban függ attól, hogy milyen új szőlőfajtákat sikerül kifejleszteni
Szárnyalt tavaly a bortőzsdeSzakértők szerint a bor igen jó befektetési forma, valamint kockázatok csökkentésére, diverzifikációra is alkalmas, hiszen a borpiac alig korrelál a részvénypiaccal, ráadásul jóval kisebb a volatilitása az aranypiacnál. Lássuk, mi a helyzet ezen a befektetői piacon! Szakértők szerint a bor igen jó befektetési forma, valamint kockázatok csökkentésére, diverzifikációra is alkalmas, hiszen a borpiac alig korrelál a részvénypiaccal, ráadásul jóval kisebb a volatilitása az aranypiacnál.
EU eredetvédelem: Megvan az ezredik minőségi termék!Egy olasz juhsajt, a Piacentinu Ennese (OEM) bejegyzésével ezerre emelkedett a Bizottság által odaítélt, minőséget igazoló címkével ellátott mezőgazdasági termékek és élelmiszerek száma. A minőségi termékek rendszerei keretében – a rendszerek 1992-es létrehozása óta – számos, az Európai Unión belül és kívül előállított termék került bejegyzésre
Egyre kevesebb a szőlőtőkeMagyarországon ez az év lesz az utolsó, amikor az Európai Unió anyagilag támogatja a szőlőtermesztő, bortermelő gazdálkodókat szőlőültetvény kivágásban.
Nincs többé asztali bor: készülnek a termékleírásokAz Unió eredetvédelméhez kapcsolódó bor-termékleírások elkészítéséről tárgyalt Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteken a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának valamint a Bor Eredetvédelmi Tanácsának képviselőivel. A tárgyaláson részt vettek a magyarországi borvidék vezetői is.
Ünnepi borajánló: hasznos tippek egy világbajnok sommeliertőlMilyen bort tegyünk az ünnepi asztalra? Halászléhez is lehet bort fogyasztani? Vöröset, vagy fehéret adjunk a töltött káposzta mellé? Az Agrárszektor néhány alapvető, étel-bor párosítási szabályról kérdezte Kovács Antal sommeliert.
Pannon Borrégió: új borturisztikai centrum PécsettA Pannon Borrégió borainak piacra jutását segíti az a borturisztikai centrum, amely szerdán nyílt Pécsett. A centrumban a borturisztikai szolgáltatókat, szakmai szervezeteket, vállalkozásokat tömörítő Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécs-mecseki Borút Közhasznú Egyesület és a Pécsi Borozó című ingyenes borászati szaklap szerkesztősége kapott helyet.