Sánta Zoltán emlékére: Sherry - a szabályok továbbra is szigorúak, de már nincsenek tabukEgy éve ment el közülünk kollégánk, Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus. Tele volt energiával, tervekkel, életerővel. 2017-ben például megszerezte a Certified Sherry Educator képesítést, vagyis hivatalos sherry oktató lett. Ez a beszélgetés akkor készült vele.
Furmintból is lehet pezsgőt készíteni, SŐTA Pezsgő Június egyik mesterkurzusán azokat a nem champagne-i szőlőfajtákat veszik majd sorra, amikből Elzásztól Dél-Afrikáig készülhet palackban erjesztett pezsgő. Ilyen például a furmint is, amit a hamarosan kifutó 2010-es Barta Furmint Brut Pezsgőn keresztül ismerhetünk meg.
Megpróbáltam rájönni: mitől népszerű egy bor?A világ egyik legnépszerűbb bormárkája (Barefoot) évi kb. 270 millió palack bort értékesít, amihez persze sok-sok feltételnek kell teljesülnie. Hogy milyen ismeretlenek vannak a népszerűségi egyenlet bal oldalán, arra próbáltam választ találni a legutóbbi Winelovers Bestseller borkóstolón.
Tóth Vera: a jó borokhoz fel kell nőniA közelgő 13. Magyar Borok Bálja fellépői között idén Tóth Vera is szerepel, aki – mint köztudott – szintén szorosan kötődik a borhoz. Nem csak hogy konkrétan a szőlőben nőtt fel, hanem a Villányi Borrend tagjává is választották, úgyhogy amivel biztosan boldoggá lehet tenni, az egy üveg magyar bor.
A Hízelgő, a Ciróka meg a HősMegéri a Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik legtávolabbi pontjáig elautózni: a Bodrogot követve egyre csak kincsekre bukkan az ember. A Megyer-hegyi tengerszem közvetlen szomszédságában fekvő Harsányi Pincészet ráadásul komoly átalakuláson megy keresztül, úgyhogy őszi Kerülőutunkon be is csengettünk.
Miért főzünk borral?Imádjuk a bort: nyáron hűsítően-frissen, télen forrón-fűszeresen, nagy lakomákon pedig lustán, fogásokkal párosítva. De mi van akkor, ha nem csak az étel mellé, hanem bele is kerül a borból? És egyáltalán, miért is tennénk ilyet?
Konyhakör: interakcióban a természettel és az extrém terekkelKét, extrém sportokban jártas srác három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a modern gasztronómiának egy olyan új formáját osztják meg barátaikkal és a városban lakó vállalkozó szellemű élményhajhászokkal, ami egészen új megvilágításba helyezi a közösségi étkezés fogalmát. A bensőséges, „hosszúasztalos” beszélgetések azóta fontos üzeneteket hordoznak és jobban feszegetik a határokat, mint valaha.
Ostorosbor 2.0: Soltész névvel a legjobb egri borokértAz Egri borvidék legnagyobb és egyik legismertebb borászata az Ostorosbor Pincészet, amelynek vezetését a tavalyi évtől a család fiatalabb generációja vette át. A birodalmat felépítő Soltész Gábort fia, Gergő váltotta a a vezérigazgatói poszton, aki egy új, ígéretes egri márkát álmodott meg; a Soltészbort.
Schiszler: a kisüstivel tarolunk!Húsz évvel ezelőtt egy kis borászattal indult minden, ma viszont már 4000 palack bor születik óránként Soltvadkerten. „Jó korban születtem” – vallja Schiszler Péter, akinek inkább szerelem volt a pálinka, ám erre épülő álma egyre inkább kiteljesedik.