Hogy érzed magad?
Öröm és boldogság tölt el, nagyon boldog vagyok.
Milyen bor van nálam?
Bízom benne, hogy az Árpád-hegy pincének egy 2015-ös száraz furmintja, ami a sajátom.
Honnan tudtad?
A színéből.
Hogyan jellemeznéd ezt a bort?
Ez az első bor, amit a 2015-ös évjáratok közül forgalomba hoztam. A ’15-ös borok gyönyörűek, nagyon szépen érnek. Ötféle szárazfurmint lett és a Király dűlő az egyik top. Két pillére van a pincének, az egyik a tarcali Zafír-dűlő, a másik pedig a mádi Király.
Miben különböznek?
A Zafír-dűlőben a barna erdőtalaj keveredik a lösszel. Feszes, elegáns, szép savú borokat ad. Ha átmegyünk Mádra, az már teljesen más. Gyönyörűszép nyiroktalaj, egy riolittufás, sárgásvöröses agyagos talajú réteg, ami nagyon mély, komplex borokat nyújt. Ez a két pillére a pincének és ezek között pedig vannak, olyan dűlők melyek a kettő között vannak.
Számítottál a díjra?
Egyértelműen nem számítottam rá és úgy látom, hogy az idén volt a legszorosabb a mezőny. Amikor megláttam, hogy kik jutottak be a döntőbe, akkor azt mondtam, hogy Hernyák Tomi és Juhász Ádám is nagyon ügyes és roppant tehetséges borász.
Úgy voltam vele, hogyha ott leszek a döntőben, az már egy hatalmas elismerés számomra, de arra egyáltalán nem gondoltam, hogy a dobogó legmagasabb fokára kerülök.
Mit gondolsz, minek köszönheted, hogy pont te kaptad meg a Gál Tibor emlékdíjat?
Úgy gondolom, hogy az az alázat, amivel a borok felé fordulok, és ahogy a szőlőimet művelem. Ez a díj nemcsak engem, hanem az egész családomat és az egész borvidéket megilleti. Egyre többen járnak hozzám, egyre többen ismernek meg személyesen. 2016-tól intenzíven jelen vagyok Budapesten is, de jónéhány helyen ott vannak még a boraim, például Győrben és Zalaegerszegen is. Nagyon fontosnak tartom, hogy kialakuljon a személyes kontakt és mindig nagyon örülök azoknak, akik eljönnek személyesen hozzám, hogy megismerjenek engem és a boraimat. Talán ennek tudható be, hogy engem választottak.
Ha önmagadat borként kellene meghatározni, milyen bor lennél?
Ezt lehet, hogy a barátnőm jobban meg tudná mondani. Nehéz magamat besorolni. Ha a saját boraimat nézem, akkor egy Zafír-dűlő Száraz Furmint.
Miért pont az?
A Zafír-dűlőnek lösz a talaja, ami barna erdőtalajjal keveredik. Az alapkőzet egy kemény andezit, de mellette a lösz azért mindig vidám és mosolyog, viszont ott van mellette egy nagyon mély gerinc. Mindezt magamról is elmondhatom, hiszen pozitív ember vagyok, pozitívan látom a világot. Mosolygok, és szeretem, ha a boromtól is mosolyognak, persze nem az alkohol hatásától, hanem maga az élménytől.
Szívesen megkóstolná az Árpád-hegy pince borait? Jöjjön el jövő héten a
Kiválasztottak Kóstolójára, ahol Ádám 11 másik Gál Tibor Emlékdíj jelölttel együtt mutatja be kedvenc tételeit!