Nézzünk öt jellemző fehérbor házasítást a világból!
Bordeaux-i fehérbor
Szőlőfajták: sémillon, sauvignon blanc, muscadelle
A bordeaux-i száraz fehérbor a borvidékre jellemző három fő szőlőfajtából készül és Bordeaux Sec AOC címkét kap. Leginkább az Entre- Deux- Mers és Graves területein találkozhatunk vele. A sauvignon blanc a legdominánsabb, ami itt inkább virágos-gyümölcsös; citrusok, egzotikus gyümölcsök és fehér virágok aromáival lép fel. Gyakran Sémillonnal házasítják, amitől kerekebb és testesebb lesz, míg a muscadelle szőlős, muskotályos jegyekkel gazdagítja a bort.
Burgundi fehérbor
Szőlőfajták: chardonnay, aligoté
A Bourgogne Blanc AOC borokat az adott régióra jellemző legjobb szőlőfajtából kell készíteni, tehát jelen esetben chardonnayból, amit kiegészíthetnek minimális mennyiségű aligotéval. Közepesen testes borok, illat és ízjegyeiben alapvetően gyümölcsös karaktert mutatnak, melyek a technológiából adódó jegyekkel egészülnek ki. A hordóból és a seprőn tartásból származó, chardonnayra jellemző gazdag, érett, krémes vajassággal.
Rhone-völgyi fehérbor
Szőlőfajták: marsanne, roussanne, clairette, grenache blanc, bourboulenc, viognier
Az itteni fehérborok általában gazdagok, testesek, magas alkoholtartalommal és alacsonyabb savszinttel rendelkeznek. Jellemző a fehér Hermitage, melynek meghatározó fajtája a testességért felelős Marsanne, amihez a Roussanne adja az illatot és a ropogós savakat. Ezek a borok hosszan érlelhetőek, az évek során komplexszé válnak, mézes, mogyorós jegyek fejlődnek ki bennük.
Soave
Szőlőfajták: garganega, trebbiano, chardonnay, pinot bianco
A Soave DOC Olaszország legfontosabb fehérbora. A házasítást 70%-ban a Garganega szőlőfajta teszi ki, melyhez 30% Chardonnay, Trebbiano vagy Pinot Bianco kerülhet. A bor színe általában szalmasárga, zöldes vagy arany reflexszel. Illata kifejezetten virágokra emlékeztet, a kamilla és az írisz jegyeivel. Kóstolva meglepően savas, mely a bazalt talajnak köszönhető, citrusok, mandula és némi kesernyés lecsengés jellemzi.
Rioja-i fehérbor
Szőlőfajták: viura (macabeo), malvasia, verdejo, garnacha blanca
Rioja Spanyolország legjelentősebb borvidéke, ami egyértelműen vörösborairól híres, de található némi fehérszőlő terület is. Ezekből általában házasítás készül, ami főként a helyi fajtákra épül. A hagyományos fehér rioja-it hosszan érlelik amerikai tölgyfa hordóban, így egy egészen mély arany színű, egyedi mogyorós ízű borról beszélhetünk. A modern acél tartályos fehérborokat fiatalon palackozzák, ennek köszönhetően határozottan gyümölcsösek, a Viura szép savaival és citrusosságával.