Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek

Polyák Dóra szövegésfotó
2015. február 14., 20:54


Bordeaux, Burgundia, Rioja és még számos borvidék kapcsán általában vörösbor jut az eszünkbe. A világ híres vörösbor házasításai mellett kevesebb figyelmet kapnak a fehérborok, pedig a nagy borvidékek neves vörösei mellett általában megtalálhatóak a fehér blendek is.
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
Nézzünk öt jellemző fehérbor házasítást a világból!
 
Bordeaux-i fehérbor
 
Szőlőfajták: sémillon, sauvignon blanc, muscadelle
 
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
 
A bordeaux-i száraz fehérbor a borvidékre jellemző három fő szőlőfajtából készül és Bordeaux Sec AOC címkét kap. Leginkább az Entre- Deux- Mers és Graves területein találkozhatunk vele. A sauvignon blanc a legdominánsabb, ami itt inkább virágos-gyümölcsös; citrusok, egzotikus gyümölcsök és fehér virágok aromáival lép fel. Gyakran Sémillonnal házasítják, amitől kerekebb és testesebb lesz, míg a muscadelle szőlős, muskotályos jegyekkel gazdagítja a bort.
 
Burgundi fehérbor

Szőlőfajták: chardonnay, aligoté
 
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
 
A Bourgogne Blanc AOC borokat az adott régióra jellemző legjobb szőlőfajtából kell készíteni, tehát jelen esetben chardonnayból, amit kiegészíthetnek minimális mennyiségű aligotéval. Közepesen testes borok, illat és ízjegyeiben alapvetően gyümölcsös karaktert mutatnak, melyek a technológiából adódó jegyekkel egészülnek ki. A hordóból és a seprőn tartásból származó, chardonnayra jellemző gazdag, érett, krémes vajassággal.
 
Rhone-völgyi fehérbor 
 
Szőlőfajták: marsanne, roussanne, clairette, grenache blanc, bourboulenc, viognier
 
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
 
Az itteni fehérborok általában gazdagok, testesek, magas alkoholtartalommal és alacsonyabb savszinttel rendelkeznek. Jellemző a fehér Hermitage, melynek meghatározó fajtája a testességért felelős Marsanne, amihez a Roussanne adja az illatot és a ropogós savakat. Ezek a borok hosszan érlelhetőek, az évek során komplexszé válnak, mézes, mogyorós jegyek fejlődnek ki bennük.
 
Soave
 
Szőlőfajták: garganega, trebbiano, chardonnay, pinot bianco
 
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
 
A Soave DOC Olaszország legfontosabb fehérbora. A házasítást 70%-ban a Garganega szőlőfajta teszi ki, melyhez 30% Chardonnay, Trebbiano vagy Pinot Bianco kerülhet. A bor színe általában szalmasárga, zöldes vagy arany reflexszel. Illata kifejezetten virágokra emlékeztet, a kamilla és az írisz jegyeivel. Kóstolva meglepően savas, mely a bazalt talajnak köszönhető, citrusok, mandula és némi kesernyés lecsengés jellemzi.
 
Rioja-i fehérbor
 
Szőlőfajták: viura (macabeo), malvasia, verdejo, garnacha blanca
 
Íme az 5 fehérbor házasítás, amelyekről a legtöbbet beszélnek
 
Rioja Spanyolország legjelentősebb borvidéke, ami egyértelműen vörösborairól híres, de található némi fehérszőlő terület is. Ezekből általában házasítás készül, ami főként a helyi fajtákra épül. A hagyományos fehér rioja-it hosszan érlelik amerikai tölgyfa hordóban, így egy egészen mély arany színű, egyedi mogyorós ízű borról beszélhetünk. A modern acél tartályos fehérborokat fiatalon palackozzák, ennek köszönhetően határozottan gyümölcsösek, a Viura szép savaival és citrusosságával.