Az újabb borháborútól a legnagyobb borosüvegigÚjabb mozgalmas hónapon vagyunk túl, a legolvasottabb cikkeink ennek megfelelően nagy változatosságot mutatnak.
A különböző űrtartalmú borosüvegek neveiA 0,75-ös standard üveg még mindig a legelterjedtebb a világon, de egyre több kihívója akad. Mekkora a világ legnagyobb borosüvege? És honnan a névadók különös vonzódása a bibliai alakokhoz a nagy palackoknál? Megpróbáltunk utánajárni.
Miért 0,5 literes és nem 0,75-ös a tokaji aszú palackja?Orvosságos üvegtől rajnai palackon át sok mindenbe töltötték a 19. századig a leghíresebb magyar bort. A körülmények összejátszásának hála, az 1800-as évek végére megszületett a ma is használatos jellegzetes palack. A történetben felbukkan Széchenyi is.
Miért pont 0,75 literes a borosüveg?A változó borfogyasztási szokásokhoz igazodva egyre több alternatív borcsomagolási megoldás jelenik a piacon. Nem csak a palackméretek változatossága szolgálja ki a fogyasztói igényeket, de az üveg mellett számos más csomagolóanyag is szerepet kap.
Minden napra egy vörösbor: Gere Tamás és Zsolt - Villányi Franc 2012Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Érkezik az Egytőről fehérboraRobog tovább a tavaly indult Egytőről kezdeményezés, melynek keretében budapesti és vidéki borbárok fogtak össze és még közös bort is kiadtak. Ezúttal egy közös borozáson vettünk részt, ahol újabb részletek derültek ki a folytatással kapcsolatban és szó esett a készülő új borokról is.
Egy videó, amit látnod kell a 2016-os tokaji szüretrőlVagy írhatnánk úgy is: ha csak egy videót nézel meg a 2016-os szüretről Tokaj-Hegyalján, akkor ez legyen az! A verejtékes kemény munkától a fehér papírig és élvezetes kóstolásig.
"Hajrá Junibor, hajrá Mátra!"Egy újabb fiatal borászt és vele együtt egy új borvidéket köszönthetünk a Junibor / Fiatal Borászok Egyesülete soraiban. A nyári Zöldszüreten bemutatkozott, most pedig beválasztották az egyesületbe Babiczki Lászlót.
Előbb grillezünk a nyaralóban vagy eszünk a strandon, mint hogy beüljünk egy balatoni étterembeItt a balatoni szezon vége, összefoglaljuk a tapasztalatokat. A KISOSZ által rendezett sajtótájékoztatón kiderült, hogy az utóbbi években csökkent a dél-balatoni vendéglátóhelyek száma, forgalma és munkaereje is. A strandételek mégis egyre sikeresebbek, közben pedig a magyar csárdakultúra is töretlen.