Összegyűjtöttük, mi mindent tudunk jelenleg a vörösbor élettani és egészségügyi hatásairólSzámos tudományos kutatást végeztek és végeznek a mai napig a borokkal kapcsolatban. Ezúttal azt vesszük sorra, a vörösboroknak a jelenlegi tudásunk szerint milyen élettani hatásai vannak. A tények bemutatása mellett egy-két széles körben elterjedt tévhitet is eloszlatunk.
Tegyük tisztába a fogalmakat: mi az, hogy édes bor, mi az, hogy pezsgő és mi az OEM?Vöröset vagy fehéret? Szárazat vagy édeset? Simát vagy habzót? Gyakran elhangzó kérdések, ha szeretnénk inni egy pohár bort egy bárban. Sokan rendelkeznek határozott preferenciákkal, kialakult ízléssel, miközben nem tudják hogy ezen kategóriák nemcsak termelői megszokáson alapulnak, hanem a legtöbb esetben szigorú törvényi szabályrendszert követnek? Nézzük át együtt a lehetőségek teljes spektrumát.
A bor készítéseA bor minőségének a betakarított szőlőtermés az alapja. A bortermelő feladata, hogy a szőlőszemekben jelen lévő értékes anyagok a mustba, borba kerüljenek, és abban is megtalálhatók legyenek.
Miért száraz bornak hívjuk a nem édes bort?De tényleg: miért nem savanyú vagy fanyar, ami nem édes? Feltűnik a történetben egy színdarab, a hordó és egy argószótár is.
Globális klímaváltozás: egyre magasabb a borok cukor- és alkoholfokaKutatás - Nem meglepő, de világszerte tapasztalható változás: az éghajlat felmelegedése következtében nő a bor cukortartalma, mivel hamarabb érik a szőlő. Az INRA francia tudományos kutatóintézet munkatársai ezért olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a bor cukorfokának csökkentését.