Az erjesztés és érlelés eszközeiA szőlő borrá válásának útján igazán nem mindegy, hogy milyen tárolóeszközöket használunk, hiszen ezek nagyban befolyásolják az eredményt.
Mitől lesz stabil a bor?Ahhoz, hogy megfelelő bort kapjunk, számos dolognak stimmelnie kell. Lássuk, mi ezek!
Ápol és eltakar – hordóhasználat pro és kontraA termőhely és a fajtaösszetétel mellett az érlelés hossza és módja határozza meg leginkább egy bor karakterét. Vannak, akik a tartályra esküsznek, mások el sem tudják képzelni, hogy olyan bort készítsenek, ami nem látott hordót. Utóbbiak jó néhány stílus közül választhatnak, aszerint, hogy milyen aromákat szeretnének hangsúlyossá tenni.
Vajon másképp készült régen a bor?„Mit értünk hagyományos kontra modern borstíluson” – teszi fel a kérdést egy olvasó a Wine spectator egyik erre szakosodott rovatában. Valóban sokat hallani a borszakmában az „old school" és „new school" kifejezéseket, de értjük is, mit jelentenek? Hát mi most elmondjuk.
Ezért viszik a magyar tölgyfát KaliforniábaNormális esetben a borászok egyfajta fából készült tölgyfahordót használnak - legyen az amerikai, francia vagy magyar. Egy kaliforniai borászat azonban a három legelterjedtebb tölgytípusból készült hordókat használ, amelyek állítólag minden eddiginél komplexebb aromákat adnak a borokhoz.
Prémium fehérborok a borász és a kádár szemévelSokszor hallani, hogy a hölgyek a borász szakmában nagy sikereket tudnak elérni, többek között kifinomultabb érzékeiknek is köszönhetően. Ez alkalommal Simon Cecíliát, a Tűzkő Birtok borászát kérdeztük meg tapasztalatairól, kifejezetten prémium kategóriás fehérborok tekintetében.
Villányban készül az örökkévalóság boraŐsszel és tél elején el vagyunk kényeztetve mi, borkedvelők; rendre jelennek meg a "nagy borok" a borfesztiválok ideje alatt és a karácsony előtti időszakban. Nincs ez másként a Vylyannál sem, itt a 2009-es Duennium. Mi nem bírtunk várni Adventig, a pincénél már elő is kóstoltuk, sőt egy egész Duennium vertikális borsorral fogadott bennünket Debreczeni Mónika!
Beindul a kínai-magyar hordóbizniszA jó minőségű, speciális árukkal törekszik építeni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatot a kormány. Az elmúlt években egyre több hír hallható a kínai borászat fejlődéséről, így a hordó egy innovatív termék a kínai piacon, amit számukra Magyarország sikeresen értékesíthet. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy vasárnap egy kínai-magyar barrique hordókészítő vegyesvállalat létrehozására vonatkozó szerződés aláírási ünnepségére került sor.
Kinőtte magát a Jack DanielsKomoly terjeszkedésbe fogott a legendás amerikai whiskey-gyártó cég, a Jack Daniel’s. Nem csak a lepárlók és raktárak számát növelte a közelmúltban a vállalat, de új kádárüzemet is nyitott Lawrence megyében.