Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborbanA fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Ápol és eltakar – hordóhasználat pro és kontraA termőhely és a fajtaösszetétel mellett az érlelés hossza és módja határozza meg leginkább egy bor karakterét. Vannak, akik a tartályra esküsznek, mások el sem tudják képzelni, hogy olyan bort készítsenek, ami nem látott hordót. Utóbbiak jó néhány stílus közül választhatnak, aszerint, hogy milyen aromákat szeretnének hangsúlyossá tenni.
12 kifejezés, amitől vérprofi borkóstolónak fogsz tűnniA világ egyik legnagyobb borszakértője gyűjtötte össze és magyarázza el őket.
Nem csak a borok, a sörök is meghálálják az érleléstCsakúgy, mint a boroknak, a különleges söröknek is jót tesz az érlelés – állítja a szakértő. Sőt, azok a sörök, amelyek fiatalon nem tetszenek, érlelve igazán jó formába kerülhetnek.
5 fehérbor, vörösbor kedvelőknekJúnius közepén már jócskán benne vagyunk a nyárban, ilyenkor a testes, nehéz vörösborok háttérbe szorulnak és csak a hidegebb napokon kerülnek elő a pincéből. Azonban akadnak, akik még a kánikulában is inkább egy cabernet franc-ra vágynak, mert nem nagy rajongójuk a fehérboroknak. De nem csak friss, könnyű, ropogós fehérek léteznek!