A fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
A fekete bors aromái a borban
A szőlőfajta karakterisztikájából eredő primer aroma
Egyes borok ízében vagy aromájában megjelenhetnek a borsra mint fűszerre emlékeztető ízek. A fekete bors jegyei általában az olyan földes ízjegyekkel bíró száraz vörösborokban bukkannak fel, mint a Syrah / Shiraz-ból készült borok, a Grenache-ból készült borokban vagy olyan klasszikus házasításokban mint a Mourvèdre. A Sangiovese borok is tartalmazhatnak feketeborsos jegyeket, amelyeket általában a fekete tea, a bőr és a cédrus aromái egészítenek ki.
A fűszerről
A fekete bors (Piper nigrum, Peppercorn) Dél-Indiából, a borsfélék családjába tartozó évelő, trópusi kúszónövényről származik. A világ leggyakrabban használt fűszerei közé tartozik. A magokat akkor szüretelik le akkor, amikor még zöldek, majd kiszárítják, és hagyják megfeketedni őket. Ha még korábban szedik le a magokat, akkor pácolással megakadályozzák a feketedést, ebből lesz a zöldbors. Ez kevésbé csípős és füvesebb íze van. A piros borsot teljesen érett állapotban szedik le. A fehér borsról pedig fermentálással eltávolítják a külső réteget, ettől nyersebb marad, kissé “trágyás” ízvilága lesz. A borsot gyakran ledarálják, így jellegzetes földes, pikáns, friss aromáik felszabadulnak. Ezt az egyedi aromát a piperin nevű kémiai vegyületnek (csípős alkaloid) köszönhetik. A pikáns csípősségen kívül fás aromák, virágos, gyümölcsös és citrusos ízek és némi kesernyésség is jellemzi.
Figyelem! A pepper kifejezés a borok leírásakor két különböző aromára is utalhat. A (black) peppercorn mellett a bell pepper vagy green pepper (capsicum) kifejezés is használatos, de ezek arra utalnak, hogy a borban erőteljes “zöld” (herbaceous) aromák vannak jelen, amely a szőlő héjában és szárában található kémiai vegyületeknek, a pirazinoknak („metoxipirazinok”) köszönhető. A pirazinok szintje a szőlőtermesztési gyakorlattól, az éghajlattól és a szőlőfajtától is függ. Éretlen cabernet sauvignon-ból készült borok kóstolásakor erőteljesen érezhető.
Fekete borsos aromákat felfedezhetsz a következő borokban:
Szekszárd közösségileg definiált nagybora 25% kékfrankost kötelezően tartalmaz, és legalább 5 évig kell érlelni. Orrban nemes, kifinomult szépség tárul fel orrban, elegáns hordó mellett, érett piros gyümölcsök, fekete fűszerek, bors: igen részletgazdag és nemes bukéval vesz le a lábunkról! Mély, széles, öblös korty, benne érett vörös szilva, cseresznye és meggy, elképesztő koncentrációban. Finom tannin tapad a végén, étcsokoládéval, miközben a bor egyensúlya is remek. Ez a bor a Winelovers Wine Awards legjobb hazai vörösbora volt 2022-ben.
Rubin szín. Intenzív kávé, kakaó érezhető orrban. Újvilági jelleg, sok hordóval, kávés jegyekkel és közepes testtel. A korty végén finom erdei gyümölcsök, szeder, cassis tűnik fel. Kávés lecsengéssel és sok fekete fűszerrel.
Az édes fűszerek aromái a borban
Hordófűszerek vagyis a hordóból anyagából eredő, szekunder aromák
Az édes fűszerek megjelenése a bor aromatikájában nem szó szerinti édességet jelent, ezek a fűszerek a bennük levő fenolvegyület, az eugenol miatt inkább egyfajta édes, telt érzetet keltenek. (Az sem véletlen, hogy amikor forralt bort készítünk, éppen ezeket a fűszereket adjuk hozzá a borhoz, mesterségesen felerősítve ezzel azokat az aromákat, amelyeket már a hordóból is megkaphatott a bor.)
Szegfűszeg
A klasszikus stílusban elkészített, hosszan hordózott, testes vörösboroknál kisebb-nagyobb mértékben szinte mindig megjelenik a szegfűszeg aromája, így a Villányi borokban is gyakori. Az aroma a borban a bor készítése során, a hordóban alakul ki. Az eugenol a tölgyben és a szegfűszegben egyaránt megtalálható, ez okozhatja a tölgyfa hordóban érlelt bor szegfűszeges jellegét. Intenzitása függ az érlelés hosszától és a hordó pörkölésének fokától.
A fűszerről
Az Indonéziában fekvő Maluku-szigetekről származik (Fűszer-szigetek), akárcsak a szerecsendió. Trópusi örökzöld fán nő, és akár 100 évig is termékeny maradhat. A fűszer a mirtuszfélék virágainak bimbójából készül. A zsenge bimbókat pálmalevélben szárítják, amíg be nem sötetednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak.
Fahéj
A fahéj kevés bor ízlelésekor jelenik meg közvetlenül, néhány bor azonban keltheti azt az érzetet, mintha fahéj aromája lenne. A fahéj aromás vegyületeket, ún. észtereket tartalmaz, amelyek közül az egyik, az etil-cinnamát, a borban is megtalálható. Az olyan olasz vörösborok, mint a Nebbiolo vagy a Barbera koncentrált ízeiben gyakran előfordul.
A fűszerről
A fahéjfa a babérfélék családjába tartozik, vadon nő a trópusi esőerdőkben. Srí Lanka szigetéről származik, de termesztik Mianmar, Vietnám, Indonézia területén és a Seychelle-szigeteken is.
Édesgyökér
Ha egy bor esetében édesgyökeres ízeket emlegetünk, akkor általában édes, enyhén kesernyés, gyógyfüves ízekre és illatokra gondolunk. Ez persze a borokban nincs jelen, de a hasonlóságot felfedezhetjük a Rhône-i Syrah házasításokban, vagy az olasz Nebbiolo, a Barolo vagy Barbaresco szőlőfajtákból készült borokban. Jó kifejezés, ha egyfajta fanyar, átható édes ízérzet (de nem cukrosság) uralkodik a boron.
A fűszerről
Az édesgyökér a hüvelyesek közé tartozó évelő növény, a Földközi-tenger környékén és Nyugat-Ázsiában őshonos. Ugyanabba az ízcsoportba tartozik, mint a csillagánizs és az édeskömény, mivel ugyanazokat a kémiai aromavegyületeket tartalmazzák, pl. anetol. Intenzíven édes ízét a glicirrizin nevű vegyületnek köszönheti, amely kb. 50-szer édesebb a cukornál.
További anetol tartalmú édesfűszerek, amelyek borokban megjelenhetnek: ánizs, csillagánizs.
Édes fűszeres aromákat felfedezhetsz a következő borokban is:
Közepesen érett rubin szín. Illatában azonnal a minőségi fa jön, kis kókusz, édes fűszerek, bútorfa, alatta pedig szilvalekvár. Édeskés felütés a kortyban, aztán szárító tanninok, kókuszos, édes fűszeres, újvilági megfogalmazás (kevesebb termőhelyi karakterrel). Profi és modern stílusú villányi vörös.
Gránát szín, szép érett illatok, finom hordóval, érezhetően “megnyugodott” bor. Finom érettség jelentkezik ízben is, markáns tannin, erős tapadással, pirosas fűszerek, majd szárító végszó. Kissé kevesebb már benne a gyümölcs, ellenben markáns a hordó.
A Hidaspetre-dűlő termése. Fiatalos gyümölcsök, érettek, pirosak, elegáns hordóval és finoman piros fűszeres díszekkel. Nem a koncenctrációra vagy a mélységre hajt ez a bor. Tiszta gyümölcsök ízben, édeskés fűszerek, telt primer hatás. Összességében lágyabb és simább bor, mégis igazán jól esik inni.
Miért válaszd a Winelovers Webshop-ot online borvásárláshoz?
- mert óriási a választék: a webshopban 2500 bort találsz, 220 magyar és 200 külföldi pincészettől
- mert sokféle borstílus közül válogathatsz, és egy helyen megveheted a nagypapa születésnapjára az ünnepi aszút, a hétvégi buli alapkészletét és a merengős baráti beszélgetések súlyosabb tételeit
- mert a rengeteg bor közül könnyen megtalálhatod a kedvedre valót, hiszen kereshetsz borászatokra, borvidékekre, szőlőfajtákra és borstílusokra is
- mert az egyedülálló törzsvásárlói program lehetővé teszi, hogy egyszeri 15 000 forintos vásárlás felett azonnal élvezhesd is az előnyöket: kartonárakon vásárolhass, és akár 5 és 10 százalékos kedvezményt kapj
- mert 30 ezer forintos vásárlás felett garantált ajándékokkal kedveskedünk
- mert 100% törés- és dugógaranciát vállalunk 30 napig a megrendelt borokra
- mert 20 000 forint felett ingyenes a házhozszállítás, 10 000 forint felett a Pick Pack pontra történő szállítás és külföldre is elvisszük a csomagot
- mert a megrendelt palackokat speciális csomagolással védjük a külső behatásoktól
- mert 1500 forintos kupont kapsz, ha feliratkozol a webshop hírlevelére
A fűszerek bemutatásához Dr. Stuart FarrimondA fűszer nagykönyve című könyvének magyar fordítását is felhasználtuk.
A borleírások a Vinoporton jelentek meg.