Milyen összefüggés van a bor-, a tea-, és a kávéfogyasztási szokásaink között?Sokszor nem is gondoljuk, hogy ízlésünk egyes italok elfogyasztásakor mennyire összhangban van. Egy pohár bor rengeteg mindent elárul rólunk, ahogyan az ízlésünk felfedezése is igazi nyomozó munka. Megállíthatatlanul keressük a számunkra finom és érzéki kortyokat, olykor ódzkodva óvatos megközelítéssel, olykor pedig bátran kísérletezve. Most a sokunk által kedvelt hármas – bor, tea, kávé – összehasonlításával próbáljuk megtalálni önmagunkat.
A bor és a kávé különös kapcsolataA kávé és a bor egyaránt népes rajongótábort tudhat maga mögött, és nem ez az egyetlen hasonlóság a két ital között. Számtalan párhuzam figyelhető meg akár a növény művelését, feldolgozását vagy a végtermékek érzékszervi ellenőrzését és bírálatát illetően.
Új speciality kávés kurzus a BorkollégiumbanMájus 15-én debütál a Borkollégiumban „A kávé világa” című kurzus, amelynek során a specialty kávékkal ismerkednek a résztvevők. Kielmayer Kristian, a Borkollégium (WSET certified) oktatója, mondhatni egészen véletlenül csöppent bele a specialty kávék világába majd képezte magát olyan szitre, hogy most ő lesz ennek napnak a házigazdája. A vele készített interjúban arról mesél, mitől lesz különleges és egyedi ez az esemény.
Jön a fekete vasárnapMost vasárnap rendezik meg a Kávé Napját az NU Bor és Bisztronómiában. Szeptember végén számos országban "ünnep" a kávé világnapja, melynek alkalmából számos országban ünneplik az egyik legrégebbi és legnépszerűbb jótékony hatású élvezeti szer fogyasztását. A kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa számos országában és a tengerentúlon is.
Igyon sok kávét, és nem lesz cukorbeteg!Kutatók szerint, ha csak másfél csészényivel megnöveljük a napi kávéfogyasztásunkat, 11 százalékkal csökkenthetjük a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A jó sommelier 6 ismérveSUMMARIUM - A Kávébár Bazár vasárnapi programja kicsit sűrűre sikerült, talán túl sűrűre is. Kár ennyi érdekes programot egy napra és azon belül is egymásra szervezni. Hiszen voltak itt borok, kávék, párlatok, egy időben a barista és a mixer bajnokság, majd délután szintén egy időben a sommelier és flair bajnokság. Mi mindenesetre a sommelier-kre koncentráltunk.
A tanulatlanok isszák a legkevesebb kávétKávéval a kézben - A kávézó fiatalok több mint fele 16-18 éves kora között szokott rá az élénkítő italra, a 8 általánost végzettek isszák a legkevesebb, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők isszák a legtöbbet - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből.