"A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír"Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
Milyen az igazi református bor?Idén március első hétvégéjén került megrendezésre a BORUM, a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fóruma, ezúttal is a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében. Az eseménynek a tokaj-hegyaljai Erdőbénye adott otthont, a falu és a borvidék várta a református borászokat határon innen és túlról.
Egy GRANDiózus kóstoló margójáraA Corinthiába szervezett első Winelovers Grand a helyszínválasztás és a felhozatal alapján is fényesnek ígérkezett, ám avatott borrajongóként kissé kételkedtem abban, hogy a hasonló programok sorában az újdonság erejével fog hatni rám. Aztán jött a meglepetés!
Villányban született meg a cabernet franc-ok eszenciájaHa vannak nagy találkozások az életben, akkor Malatinszky Csaba villányi borászé és Steven Spurrier borszakíróé az volt és mindig az is lesz. Legutóbb a Winelovers Grand hétvégéjén nyílt erre lehetőségük. Az élményt a borász egy sushis hasonlattal idézte fel.
Emlékdíjat kapott Somló legendás borászaDecember 1-én a somlói Tornai Pincészetnél zajlott a hagyományos András-napi bormester találkozó. Az ágazat jövőjéről szóló beszélgetések mellett átadták a Somlóért-Tornai Endre Emlékdíjakat is.
Szepsy István: Előbb alszom el, mint hogy berúgjakHogyan változtat a felmelegedés a Tokaji borvidéken, tervez-e saját könyvet, rúgott-e már be a saját borától? Szepsy István olvasóink kérdéseire válaszolt, 2. rész.
Felkészülhetünk a brit borokraA klímaváltozás következtében könnyen előfordulhat, hogy a szőlőtermesztés lehetetlen lesz a nagy borászati tradíciókkal rendelkező területeken. Spanyolországban eltűnhetnek a szőlők, ezzel szemben viszont Anglia felkészülhet az aktív borászkodásra.
Klímaváltozás: a borászat harmadik világháborújaEgyes borrégiók profitálnak belőle, mások pedig szenvednek a forróságtól és a szárazságtól. A klímaváltozást némely borvidéken a harmadik világháborúként, máshol pedig a „nagy bónuszként” emlegetik.
Klímaváltozás: itthon is jöhetnek az éjszakai szüretekArra próbáltunk választ kapni magyar borászoktól, hogy miként van hatással a szőlőre és a borra az éghajlat változása, és mit lehet tenni ellene. Ha lehet egyáltalán. A problémák hosszan sorolhatók, egyértelmű válasz pedig nem érkezett...