A Lidl népszerűsíti külföldön a magyar borokatKezdeményezést indít a Lidl Magyarország a magyar borok hazai és nemzetközi népszerűsítésére. A kezdeményezés első lépésként a LIDL WINE EXPO 2014 HUNGARY nevű rendezvényen 7 magyar borrégió 130 borászatának 594 féle borát mutatja be az áruházlánc három európai ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi Lidl áruházaik polcain.
A legnagyobb évjáratok várnak az 5. VinCE Budapesten!VinCE BUDAPEST - Vintage. A divatban a korábbi években készült, mégis értékes, izgalmas ruhamodellt illetik ezzel a kifejezéssel. A jelentése szó szerint évjárat, a borvilágban pedig különösen fontos tényező. Az idén ötödik alkalommal sorra kerülő VinCE Budapest a nagyszerű évjáratok előtt tiszteleg – nagyszerű szakemberek és borok segítségével.
Jön az olasz bor, drágul a hazaiGazdaság - Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint túl sok hordós bor érkezik Magyarországra, amelynek mennyisége már meghaladja az exportunk mennyiségét, így nettó borimportőrnek számít hazánk. A főtitkár elmondta, hogy 2011-es szüretből származó fehér és vörösborok jelentősen drágábbak lesznek, viszont szerinte kár a 2012-es év fagykáraiból messzemenő következtetéseket levonni.
Magyar borok, magyar ételekA magyar borok és ételek ízharmóniájának szabályainál figyelembe kell vennünk azt a történeti tényt, hogy a magyar konyha ősi hagyományai a bográcsban főtt leveses ételekhez kötődnek. A magyar nép eredetileg levesevő volt. A lebbencs leves után a 18. századtól a gulyás vált uralkodóvá. A mindennapi leves nélkül, ma sem érezzük olyan jól magunkat. A leves mindenütt népszerű is a Kárpát medencében, ahol magyar nyelvterületen utazunk. A levesek harmonizációja a borokkal azonban nem könnyű feladat. Ugyanis nagyon sok fajta leves van, és azokhoz más-más borok illenek.
Amerikai piacon erősít a magyar borAugusztus elején indul a magyar borokat népszerűsítő kampány az Egyesült Államokban - mondta George Pataki, New York állam volt kormányzója kedden a badacsonyi Laposa-pincészetnél tartott sajtótájékoztatóján. Videó!
Határon túli magyar borvidékek – nagy vörösök Kürt környékénA határon túli magyar borvidékeket bemutató sorozatunkat a felvidéki Kürt (Strekov) környékével kezdjük. Erre kiváló apropót biztosít a Borkollégium március elsejei kóstolója, amelyre a Duna bal partjáról érkeztek magyar borászok, hogy megmutassák, milyen borokat lehet készíteni a Felvidéken.
Hungarikum borokkal hódítottak a magyar borászok PárizsbanMár az első két nap több ezer francia kóstolta meg a magyar borokat azon a párizsi mezőgazdasági kiállításon, amelyen szinte a világ valamennyi meghatározó bortermelő nemzete is ott volt. A több mint ezer kiállító portékájáról egy hét alatt több mint hatszázezer vendég mondhat véleményt. A CBA által üzemeltetett magyar standon 47 magyar élelmiszertermelő 327 terméke mutatkozott be.
Hungarikumokat kóstoltunk - Egyedülálló bormustra KeszthelyenFekete járdovány, Rozália, Valentin, Pátria, Bakator, Csomorika, Pintes. Hogy kik ők? Heten abból az 56 hungarikum szőlőfajtából, amelyhez 100 tétel kóstolásán keresztül juthattunk közelebb Keszthelyen, egy országos szinten egyedülálló kezdeményezésű és hangulatú bormustrán, ahol a nappali órákban szakmai előadásokból, vacsoraidőben pedig a Gundel konyhájából a kicsiny Sümegprága nyugalmába visszavonult Kalla Kálmán séf által alkotott ételsorból csemegézhettünk.