5+1 sonka-bor pár, nem csak húsvétra A húsvét a fő apropója, hogy a sonkáról beszéljünk, de nemcsak az ünnep alkalmával kerül az asztalokra. A borozás egyik „alapkelléke” az íncsiklandozó sonkaszelet. El tudnátok képzelni az olasz nyaralásotokat anélkül, hogy egy napsütötte teraszon ücsörögtök az egyik kezetekben a helyi bor, másikban a prosciutto? Mi természetesen nem.
Az Amaronetól a proseccoig - Északkelet-OlaszországA Budavári Borfesztivál díszvendége Olaszország lesz, melynek kapcsán olasz cikksorozatot indítottunk. Első állomás Északnyugat-Olaszország volt. Most tovább haladunk kelet felé, egészen a szlovén határig.
Megkóstolnád a 112 éves sonkát?A hét végén "ünnepelte" 112. születésnapját a világ legöregebb ehető sonkája. A virginiai Smithfieldben lévő Isle Of Wight Megyei Múzeumban őrzött gasztronómiai "csodát" 1902-ben készítette a Gwaltney húsüzem, először pácolták, majd többször füstölték, ám később a húsüzem tárolójában felejtették.
Tavaszi piknik, téli időjárássalSummarium - A második, tavaszi Etyeki Pikniken jártunk, hiába bízva a napsütésben, a szélcsendben és a kétszámjegyű plusz fokokban, ennek csak az ellenkezőjét kaptuk. Kaptunk mellé ugyanakkor etyeki sonkát (bár megküzdöttünk érte) és hagyományos eljárással készült pezsgőt, melyek egyenként is, párban meg aztán főleg elegendők ahhoz, hogy megelégedettséggel nyugtázzuk bor- és gasztrotúránkat.
Magyar séf nyerte a sonkaszeletelő bajnokságotVerseny - Huszka Imre, a budapesti Mezzo Music Restaurant szakácsa nyerte Magyarország első spanyolsonka-szeletelő bajnokságát a 21. Budavári Borfesztivál keretében. A cortador bajnoki cím elnyeréséhez nemcsak a gyorsaság, a sonka tisztításának és vágásának szakszerűségét, hanem a tálalást és a kreativitást is bírálják a versenyeken.
Gourmet Pince a Symbolban, márc. 9-énKóstolóest - Végigkóstolná a legkülönlegesebb holland, francia és svájci sajtokat? Érezné a legfinomabb olasz és spanyol sonkák ízét? Ehhez kortyolgatná a legjobb magyar borokat egy magával ragadó pincében? Ízlelőbimbóit pedig tovább kényeztetné válogatott csokoládékölteményekkel? A Symbol 220 Éves Pinceéttermében most mindez lehetővé válik, hiszen március 9-én, aki ide ellátogat korlátlanul fogyaszthat majd sajtot, sonkát, csokoládét, bort, na és persze pálinkát.