A titokzatos Balkán - borokban elmesélveSummarium - Valószínűleg a borfogyasztó közönség nem csak jól ismeri, de már kóstolta is a Mosel völgyében vagy akár Wachauban termesztett Rajnai rizlinget, a Burgundiai Pinot Noir-ról nem is beszélve. Sokat tudunk róluk. Azonban hallottunk-e már valaha Zupáról, Kavadarciról, vagy akár Gradskoról mint borvidékről?
A szlovének mindenre tudják a gyógyszert?Gasztrotúra - Szlovénia gasztronómiájáról azt szokás mondani, hogy egy olasz-osztrák-magyar olvasztótégely, amely a tengerparti részen a tarján gasztronómiai hagyományokból, a muravidéki részen a magyar, a hegyekben pedig az osztrákoktól csente el a legjobb ötleteket.
Határtalan borkultúra: szlovén borászok tanulnak MagyarországonÖtven borosgazda érkezett pénteken a szlovéniai Lendváról, hogy a zalai borvidéken ismerkedhessen a helyi szőlész és borász eredményekkel, módszerekkel, termékekkel – írja a Zalai Hírlap. A szakmai tanulmányútra a Zalai Borút Egyesület, a Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesülete, valamint Zalaszentgrót önkormányzatának közös projektje részeként került sor.
Magyar–Szlovén borbarátságAz ősszel a Budai Várban, a Királyi Borok Házában jó néhány szlovén bortermelő bemutatkozott a szlovén nagykövetség által szervezett borbemutatón. Az ott beszerzet Renski Rizling később egy kis gasztronómiai játékra is indította főszerkesztőnket. Ezúttal egy újabb kezdeményezésről hallottunk, mellyel a Szlovéniával majdnem szomszédos Zalai Borvidék kapcsolódik a délszlávokhoz!
Értelmezzük át a borkorcsolyát!Egyre inkább szokásommá vált, mikor felnyitok egy-egy palack bort az otthonomban, hogy utánanézzek, rejt-e valamit a hűtőszekrény, amit haraphatnék hozzá. Mindig akad, amivel érdemes összekóstolni a bort. Ezek a borgasztronómiai kísérletek kiváló szórakozást nyújthatnak egy borkedvelőnek a hosszú téli estéken.