Borok, művészetek, pezsgő és aszúA december 27-én az InterContinental Budapest dunai panorámás, ünnepi fényekkel átszőtt termeiben megrendezett Winelovers Pezsgő és Aszú rendezvényen a borvilág két csúcstermékének kóstolása felejthetetlen pillanatokat ígér. Az impozáns esemény főszponzoraként megjelenő Tokaj Art Wine tételeivel is találkozhatunk, akik a pezsgőjüket és aszújukat is elhozzák a kóstolóra.
Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!A furmint sokak szerint a legnagyobb lehetőségeket magában hordozó hazai fehérborszőlő fajta. Mások azon a véleményen vannak, hogy túlságosan nagyra értékelik, mert számos helyi fajta alkalmas hasonlóan nagy borok megalkotására. Ezt a vitát mi nem szeretnénk eldönteni, az viszont kétségtelen, hogy a furmintot sok nemzetközi boros szaktekintély is meghatározónak tartja, a borászok számára pedig tág mozgásteret enged, hiszen sokféle stílus kipróbálását teszi lehetővé.
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji AszúnakAz ASZÚGLASS szakmai premierjén ismerhettük meg a világszínvonalú Halimba Crystal által fejlesztett új boroskelyhet, amely még magasabb szintre emeli az aszú kóstolás élményét.
Ha létezne száraz aszú, biztosan ez lenne az!Az AM-Tokaj pincészet szokatlanul innovatív, elegáns száraz boraik révén az egyik legizgalmasabb kézműves családi pincészetként működik ma Tokajban.
HAMAROSAN: Új csillagos pincék és az elmúlt két év tokaji fejleményeiElindult az előjegyzés az ötödik TokajGuide-ra.
Magyar jelölt Jancis Robinson cikkíróversenyénAz olvasók is szavazhatnak Somogyi Gergely cikkére a Jancis Robinsson által meghirdetett cikkíróversenyen.
Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseireDr. Bene Zsuzsát, a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük az egyetem aktualitásairól, többek között a szakképzésekről és a közeledő Tokaj Wine Congress nemzetközi konferenciáról.
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja EgyetemenInterjú Dr. Molnár Péterrel, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetőjével.