Borok, művészetek, pezsgő és aszú

(X)
2024. december 18., 15:25


A december 27-én az InterContinental Budapest dunai panorámás, ünnepi fényekkel átszőtt termeiben megrendezett Winelovers Pezsgő és Aszú rendezvényen a borvilág két csúcstermékének kóstolása felejthetetlen pillanatokat ígér. Az impozáns esemény főszponzoraként megjelenő Tokaj Art Wine tételeivel is találkozhatunk, akik a pezsgőjüket és aszújukat is elhozzák a kóstolóra.
Borok, művészetek, pezsgő és aszú
A Tokaj Art Wine borok Tokaj-Hegyalja első osztályú dűlőinek kiemelt szőlőfajtáiból készülnek. Aszút furmintból és sárgamuskotályból készítenek, emellett gyöngyöző borokat, és saját fejlesztésű tokaji pezsgőt is előállítanak közel 30 hektárnyi területről.
 
2019-ben készült először pezsgőnk, és az eredményességünket mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt fél évben több vakkóstoláson is 90 felett pontozták a Derű 2022 pezsgőnket, amit a nagyközönségnek is bemutatunk majd a Winelovers rendezvényen” - emeli ki Márton Péter, a Tokaj Art Wine tulajdonos-ügyvezetője. “A Derű még a közösségi pezsgőpincészetben készült, de a 2024-es szüret gyümölcsét már a saját üzemünkben dolgozzuk majd fel. Itt egyébként más pincészetek számára is lehetővé szeretnénk tenni a pezsgőkészítést, sőt nemcsak borászok, hanem júniustól bárki, aki szeretné, megalkothatja a saját pezsgőjét."
 
Borok, művészetek, pezsgő és aszú
 
Márton Péter azt is elmondta, hogy bár nemrég szigorították a tokaji pezsgőkészítés szabályozását - többek között minimum 15 hónapos palackos érlelést írtak elő -, ők a kezdetektől még ennél is többet vállaltak: minimum 18 hónapig tartják seprőn a pezsgőt. “Kísérletezünk továbbá azzal, hogy minden egyes évjárat esetében 18 és 60 hónap között évente degorzsálunk, megmutatva ezzel a seprőn érlelés hosszából eredő különbségeket ugyanazon tétel esetében. Így lesz 36, 48 és 60 hónapig érlelt pezsgőnk is” - meséli. A Pezsgő és Aszú kóstolóra egy 2021-es évjáratú 24 hónapig érlelt, valamint egy 2022-es 15 hónapig seprőn tartott hagyományos pezsgőjüket hozzák el.
 
A tállyai borászat 2019-es aszújának kóstolására is invitál. A Tokaj Art Wine Eposz 6 puttonyos Tokaji aszú halvány arany színével maga az üde és friss gyümölcsösség, benne sok citrusféle, ananász, lime, mangó, passiógyümölcs, fehér húsú őszibarack, mindez elég intenzíven. Kevés méz és akácvirág színesíti még az aromákat. Egész szájat betöltő, krémes, érett déli gyümölcsökkel teli korty. Fiatal aszú még, amelyből gyorsan lecsúszik még egy pohárral.
 
Nincs még belépőjegyed a Pezsgő és Aszú kóstolóra? Itt megveheted!
 
A Tokaj Art Wine nemcsak a borok márkáját jelenti, hanem számos más szolgáltatást is magában foglal, és összeköti a borok és a művészetek szerelmeseit. A Barka Hotel Tállyán várja a kortárs művészetek kedvelőit. A hotel összes szobáját egy-egy neves művész lakta be, és az ízlésének megfelelő berendezéssel, festményekkel és műtárgyakkal díszítette fel. Barabási Albert-László, drMáriás Béla, Soós Nóra, Simon Luca Katalin, Tereskova, Verebics Ágnes, Kusovszky Bea, feLugossy László, Weiler Péter, Labross Dániel és az Emezek Csoport által megálmodott enteriőrök várják a vendégeket, akik amellett, hogy ilyen különleges és egyedi belső terekben szállhatnak meg, a műtárgyakat akár meg is vásárolhatják. 
 
Borok, művészetek, pezsgő és aszú
 
Winelovers borok az olvasás mellé