Kölönleges tételük, az Absolutio (feloldozás) névre keresztelt, kizárólag kézzel szüretelt, 75% furmintot és 25% hárslevelűt tartalmazó száraz fehérbor, amelynek alapanyaga a Tokaji borvidék napsütötte déli-fekvésű történelmi lejtőjében, az ősi királyi Teleki dűlőben termett, és mind megjelenésében, mind beltartalmi értékét tekintve méltó tétel a karácsonyi ünnepléshez.
Az Absolutio egy igazi nagyágyú: élénk és harmonikus savakkal, kerekségével, ásványosságával hódít, és aszalt gyümölcs aromáival édesget, még hosszan az első korty után is. Likőrös jellege, és nem mindennapi, 16% feletti alkoholtartalma misztikus bizsergést hordoz magában. Fehér vagy vöröshúsok mellé, de akár halakkal társítva is kiválóan feldobja a hétköznapokat, egyedisége pedig az ünnepek borává is teszi, sőt önmagában fogyasztva is maga az alkalom. Egy valódi hiánypótló a gasztronómiában: ha létezne száraz aszú, akkor az bizonyára az Absolutio lenne. Különleges komplexitású, mégis frissítő bor azoknak, akik igazi ritkaságra vágynak.
A pincészet több rangos díjat is magáénak mondhat: a 2021-es Danube Wine Challenge és a 2022-es VinAgora nemzetközi borversenyeken elért arany- és dupla-aranyérmek után a Berlin International Wine Competition 2023 megmérettetésen ismét dupla-aranyérmet kapott; emellett óriási sikerként könyvelhetik el, hogy a legjobb magyar borászat díját is hazavihették.
Az AM-Tokaj azon kevés termelők egyike, amely misebort is készít: az oltáriszentség vételével járó előírásokat teljes mértékben betartják. Ezen felül szőlészetük egy részén éjjel-nappal Mozart dallamaival kényeztetik a tőkéket: az Amadeus nevű tételüket kóstolva mennyei koncertet érezni a szánkban. Az igazán egyedi AM-Tokaj palackok mennyisége erősen limitált, melyek elsősorban az ínyenceknek készülnek.
Ismerje meg az AM-Tokaj izgalmas világát és kóstolja meg egyedülálló tételeit!