Hogyan nyissunk borospincét - 2. részA szőlőtermesztési és a borkészítési tevékenység elindításával kapcsolatos adminisztratív feladatok áttekintését a hegybírónál elvégzendő feladatok áttekintésével kezdtük.
Hogyan nyissunk borospincét? - 1. részA borászati tevékenység megkezdéséhez egy jó ötlet, csillapíthatatlan szenvedély, a hagyományok ápolásának szándéka, és a mindenek felett vállalt kitartáson kívül jónéhány adminisztratív tevékenységen keresztül vezet az út.
Jóval kevesebb pálinka leszA feketegazdaságnak kedvezhet a pálinkafőzés jövedéki adójának emelése a szakma szerint. Úgy vélik, akár 10 százalékkal is visszaeshet a legálisan előállított mennyiség.
A fapados borokat is itthon kell előállítaniA hozzánk hasonló méretű bortermelő országokhoz képest termeléskultúrában, hatékonyságban és nemzetközi elismertségben lemaradásban van a hazai szőlő-bor ágazat, nagyjából tíz év alatt lehetne versenyképessé tenni – mondta Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
A hegyközségek 1. részA szőlő-bor ágazattal kapcsolatos szabályozásról szóló cikkeinkben többször is említettük a hegyközségek szerepét, a hegybírók által végzett feladatokat. Szükséges ezért tematikusan is bemutatni a hegyközségek szerepét, feladatait.
Borászati adminisztrációs kötelezettségek: a pincekönyvKorábbi cikkeinkben bemutattuk (itt, itt és itt), hogy az Európai Unió jogszabályai által előírt adminisztrációs kötelezettségek milyen célokat szolgálnak, illetve azok teljesítését a hazai végrehajtási rendelkezések hogyan próbálják meg ésszerű és betartható keretek között tartani. Ezúttal a pincekönyvről lesz szó.
A termelési potenciállal kapcsolatos adminisztráció - 2. részElőző cikkünkben bemutattuk, hogy a termelési potenciállal kapcsolatos kötelezettségek a közösségi jogból erednek. A végrehajtás egy részét is az Európai Unió joganyaga szabályozza. A tagállami szabályozás kezében ezen jogszabályok gyakorlati végrehajtásához kapcsolódó feladatok maradtak.
A termelési potenciállal kapcsolatos adminisztrációA borászati termékekhez kapcsolódó adminisztrációról előző cikkünkben elmondtuk, hogy annak szükségességét a termék sajátosságaiból adódóan mennyi tényező határozza meg. Az egyes adminisztrációs kötelezettségek forrása egyrészt lehet a közösségi jog, másrészt a tagállami szabályozás is.
Borászati adminisztráció A-tól Z-igA borjogot bemutató cikksorozatunkat egy új terület bemutatásával folytatjuk. A borászati termékek nyilvántartása és a kísérőokmányok szabályozása az ágazat napi ügyeit érintik, így a borral foglalkozó vállalkozások naponta találkoznak valamely részével.