Fröccs

Az olívaolaj véd a légszennyezés káros hatásaitól

December 22. 06:50
Az olívaolaj csökkenti többek között a rák kialakulásának kockázatát, a magas vérnyomást és a ráncok létrejöttét is, és a legújabb kutatás szerint véd a légszennyezés káros hatásaitól is - írja a Femcafe.hu.
 
Az Environmental Protection Agency kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az olívaolaj javítja az ereknek azon képességét, hogy reagáljanak a légszennyezés okozta stresszre, továbbá növeli a fehérjék szintjét a vérben, ami a vérrögök kialakulását gátolja. A kutatók valószínűsítik, hogy az olívaolaj azon összetevője a felelős ezért a pozitív tulajdonságért, amely gyulladásgátló hatással is bír.

Különleges levesek a karácsonyi asztalra

December 21. 19:17
Különleges levesek a karácsonyi asztalra
 
Szeretnéd egy különleges fogással megspékelni a karácsonyi menüt? Nem szeretnél idén is halászlét kanalazni? A Szilveszter.hu 4 szuper rendhagyó levesreceptet mutat, amelyek feldobják a karácsonyi menüt.
 
Az első kapásból aktuális is számunkra, hiszen egy borlevesről van szó. A sütőtök krémleves rengeteg féleképpen készíthető, az oldal egy kakukkfüves-baconos változatot mutat. Ritkább vendég az asztalon a csicseriborsó leves, de a medvehagymás pesto leves sem mindennapos.
 
Próbáljátok ki őket, nem csak karácsonykor!

Változnak az európai alkoholfogyasztási szokások

December 21. 17:10
Bár világszinten és lakosságarányosan az európaiak torkán folyik le a legtöbb szeszes ital, a kontinens legtöbb országára az alkoholfogyasztás fokozatos csökkenése jellemző. Németországhoz, Ausztriához vagy Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is egy emelkedő szakaszt követően csökkent az alkoholfogyasztás - írja a Magyar Idők.
 
Népességtudományi Kutatóintézet hírlevelére hivatkozva azt írja a lap, hogy a trend a legtöbb országban az 1970-es évek során, Magyarországon az 1980-as évek második felében, de Írországban például csak a 21. század első éveiben fordult meg, Finnországban pedig még csak 2007-tól figyeltek meg mérséklődést.
 
A tanulmány arra is rámutat, hogy abban is egységesedés látszik, hogy mit iszunk. A dél-európai országokban korábban elsősorban bort, Németországban, Csehországban és Nagy-Britanniában főként sört, a Kelet-Európában különféle égetett szeszes italokat fogyasztottak elsősorban.
 
Az utóbbi időben a sörfogyasztás népszerű lett olyan tradicionálisan borivó országokban is, mint Olaszország vagy Spanyolország, a borivás pedig elterjedt például Norvégiában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban. A kelet-európai országok kivételnek számítanak: itt változatlanul sok égetett szeszes ital fogy, és ez több államban – így Magyarországon is – magas vagy legalábbis átlagosnak tekinthető sör- és borivással társul.
 
Az elfogyasztott szesz mennyiségének változásával párhuzamosan az 1970-es évektől az 1990-es évek közepéig meredeken emelkedett, azóta viszont mérséklődött az alkohol miatti halálozás hazánkban. A túlzott szeszfogyasztással kapcsolatba hozható kórházi kezelések számát és arányát tekintve az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján ugyanakkor hazánk a vizsgált országok között a legrosszabb helyen áll, az olaszországi becsült adatnál tizenhatszor magasabb mutatószámmal.

Mi magyarok, soha sem fogjuk meghódítani a borvilágot, de...

December 21. 14:44
„A magyar borokat a magyaroknak kell meginniuk, (...) és ami marad, azt Magyarországon kell megitatnunk a hozzánk hál’ istennek mind nagyobb számban érkező és gasztronómiánk iránt is egyre lelkesebben érdeklődő külföldiekkel. Aki eljön ide, és beül egy borbárba vagy étterembe, az nem német fehéret vagy olasz vöröset rendel. Én sem bordeaux-it iszom Ausztriában – hanem wachaui rizlinget, és nem chiantit Horvátországban –, hanem isztriai malvaziját. Aztán így mendegéljünk csak előre apránként” - írta Gazda Albert a szombati Magyar Nemzetben.
 
Gazda szerint olyan száraz fehér- és vörösborokat, amilyeneket mi teszünk az asztalra, odatesznek mások is, ám van valamink, ami senki másnak nincs: a tokaji aszú.
 
„Nem több és nem kevesebb, mint a világ legfinomabb-legnemesebb természetes édes bora. Nem sok minden van, ami magyar, és annyira kivételesen gyönyörű, mint az aszú. Nem is jut eszembe más, amely felveszi vele a versenyt világszínvonal-szempontból.”
 
Ugyanakkor Gazda Albert szerint mi, magyarok sem tanultuk még meg a magyar bort. Főleg nem az aszút. De mikor máskor lehetne belevágni az első leckébe, mint karácsonykor?

Eger az élre tör

December 21. 13:20
Az év első tíz hónapjában 491 ezer 356 vendégéjszakát töltöttek a turisták Egerben, ami 17,5 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest - közölte az idegenforgalmiadó-bevallások adataira hivatkozva a hevesi megyeszékhely adóhatósága.
 
Tájékoztatásuk szerint az egri vendégéjszakák száma az utóbbi években folyamatosan növekszik, Eger pedig idén elnyerte Az év turisztikai városa címet is.
 
A közlemény kitér rá: december 15-éig közel 190 millió forint idegenforgalmi adó folyt be a város kasszájába, ami jóval meghaladja az előző évek hasonló időszakainak bevételét. Kedvező fordulat, hogy bár a nyár számít a fő idegenforgalmi szezonnak Egerben is, 2013 óta a szeptember és az október szintén kiemelkedő idegenforgalmiadó-bevételt hoz a városnak.
 
Az adóhatóság közlése szerint a turizmus fejlesztése kiemelt prioritás Egerben, ennek eredményei az idegenforgalmi és iparűzésiadó-bevételekben is megjelennek. 
 
2010 óta az idegenforgalmiadó-bevétel emelkedő trendet mutat: 2014 első tíz hónapjához viszonyítva 23 millió forinttal több pénzt fizettek be az egri szálláshely-üzemeltetők.

Pazar birtokbort készített a mádi pincészet

December 21. 11:10
A Holdvölgy 2013-as Vision birtokbora aranyérmet kapott a 2015-ös Decanter Asia Wine Awards versenyen, amely bornak gerincét a furmint képezi, és ezt egészíti ki a hárslevelű és a kabar fajták. A 4,5 g/ liter maradékcukrot tartalmazó tételt a mádi pincészet birtokbornak szánja, amelyet most a Borrajongo.blog.hu értékelt:
 
Kissé zárt, némi fehér szirmú virágot, neutrális fehér húsú gyümölcsöket, leheletnyi fűszert sikerült belőle kipörgetni. A feszes savgerincnek köszönhetően a korty egyenes, fókuszált és hosszú. (...) Őszibarack, zöldalma, zöldfűszerek, középtájékon egy kis krétás-krémes érzet, majd a finis felé haladva vanília és édes fűszerek íze jelenik meg, végül fanyar lecsengés zárja a kortyot. Kristálytiszta, lendületes, precíz bor.

Nagyon jó évet zár a magyar borászat

December 21. 09:42
Mintegy 15 százalékkal több szőlő termett az idén, mint tavaly, amiből összesen mintegy 3 millió hektoliter új bort készítenek a borászok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke, összegezve az ágazat idei teljesítményét.
 
Frittmann János szerint idén az előzetes becslés szerint mintegy 58 ezer hektárról takarították be a szőlősgazdák a termést, amely meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből mintegy 2,90 millió hektoliter új bor készülhet.
 
Az alelnök kiemelte, hogy ebben az évben jelentősen csökkent a Magyarországra importált borok mennyisége a múlt évhez viszonyítva. A HNT adatai szerint novemberig 213 648 hektoliter bor behozatalát rögzítették országosan - ennek egy része később exportra került -, míg a múlt évben 357 ezer hektoliter import bor érkezett Magyarországra. Az alelnök úgy vélekedett: a HNT által bevezetett ellenőrzési díj sikeresen töltötte be szerepét, és ezért a földrajzi árujelző nélküli (fn) borok importja radikálisan csökkent, a kínálat a minőségi borok irányába mozdult el.
 
A magyar borok külföldi kivitele a becslések szerint meghaladja majd a tavalyit.
(MTI)

Ilyen az egészséges halászlé

December 21. 06:26
A Házipatika.com most néhány tippet és egy receptet is ad, hogy a karácsonyi halászlé egészséges legyen. A cikk írója szerint a legnagyobb progléma a leves tetején lévő, vastag zsírréteg. Ha ezt kiiktatjuk, akkor máris jobb a helyzet.
  • Érdemes soványabb halat választani, és a halfejről és -farokról se feledkezzünk meg.
  • Aki az alakjára figyel jobban, az a tésztát is hagyja ki a levesből.
 
Hozzávalók:
  • 1/2 kg apró ponty
  • 1/2 kg pontyszelet
  • 1/2 kg halfej és farok
  • 10 db harcsaszelet
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés kókuszzsír
 
Az elkészítését megtalálod a Házipatika.com oldalon.

Te mit szoktál kérni a gíroszodba?

December 20. 19:56
A minap jött az a hír, hogy 22 tonna terméket foglalt le a NÉBIH egy Pest megyei húsnagykerben, ahol egy engedély nékül működő gírosz ellátó üzemet is találtak. Az üzemben rossz higiéniai körülmények között, betonkeverőben készült nagy mennyiségben a husi. Erről jutott eszünkbe, hogy mennyire égető kérdés a gíroszosnál, hogy hagyma, és a felvizezett Erős Pista, amit egyszerűen csak „csípősnek” hívnak, mehet-e bele.
 
Vajon hogyan kérik a gíroszt a naponta ezt a furcsa büfékaját fogyasztó magyarok tízezrei? Eredjünk együtt a válasz nyomába!