Fröccs

Drasztikusan csökkent az idei almatermés

November 25. 12:41
Az idei almatermés messze alulmúlta a számításokat. Az aszály miatt a tavalyi, közel 900 ezer tonnás terméshozamhoz képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák – áll a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. közleményében.

A mostoha időjárás megtizedelte a magyarországi almatermést: a tavalyi 900 ezer tonnához képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. Ahhoz viszont, hogy ezt a mennyiséget értékesíteni is tudják, szükség van a megfelelő tárolásra.  Ebben nyújt támogatást az MKSZN abban az újfehértói kutatólaborban, ahol szakemberek segítenek minden termelőnek megtalálni a legoptimálisabb tárolási technikát. Itt létesül ugyanis Magyarország legújabb tudásközpontja, amely végre megfelelő szakértelemmel és infrastruktúrával támogatja a gyümölcs ipari és lakossági értékesítését. 
 
„A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) kutatásfejlesztési pályázatot nyújtott be az az újfehértói kutatólabor korszerűsítésére, amelynek elnyerésével az MKSZN Kft.-vel létrehoznának egy olyan tudásközpontot, ahol a kutatólabor modernizálása mellett a gyümölcstermesztők teljes körű szaktanácsadást kapnának a szürettől az értékesítésig: tárolás-, csomagolás-, válogatás-, illetve osztályozó technikák vonatkozásában is.” – mondta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója.
 
Az alma kíméletes kezelése során egy speciális, gáznemű anyaggal foglalják el az etilén, azaz a gyümölcs öregedéséért felelős növényi hormon helyét. Az újfehértói technológia nemcsak hatékony, hanem olcsó megoldást is kínál az almatárolásra, mivel 1 kg alma környezetkímélő tárolásához szükséges anyag nagyjából 6-8 Ft-ra jön ki.
 
Ha a NAIK és az MKSZN megnyerik a pályázatot, és az újfehértói kutatólabort tudásközponttá fejlesztik, az éves több száz tonnányi almatermés a betakarítástól számítva még hónapokig frissen kerülhet majd a fogyasztók asztalára.

Különleges ételek is várnak a karácsonyi vásáron a Bazilikánál

November 25. 10:32
Különleges ételek is várnak a karácsonyi vásáron a Bazilikánál
 
A hétvégétől közel 200 program várja az adventi vásározókat a Szent István téren, Budapesten. Lesz 3D-s fényfestés a Bazilikán, korcsolyapálya, 9 méteres karácsonyfa és különleges ételek.
 
A Szent István Bazilika előtti téren ötödik alkalommal rendezik meg az adventi vásárt november 27-től január 2-ig. Tavaly a Szent István Bazilika a CNN listáján felkerült a világ 10 legtöbbet fényképezett helyszíne közé.
 
A többféle forraltbor, számos program és helyszín minden bizonnyal idén is népszerű lesz a vásározók körében. A Zrínyi utca street food tucává alalul, ahol különleges ételeket lehet majd megkóstolni. Január 1-jén pedig Lencse Nap lesz.

Megöregedett az egri leányka?

November 25. 09:21
A Nobilis borblog kóstolta Tóth Ferenc 2013-as Egri Leánykáját:
 

Így törik ripityára egy borospohár

November 24. 20:35
20 ezer frame/másodperces felvétel arról, hogyan törik szét egy borospohár. Érdekes megfigyelni, hogy valójában milyen rugalmas az üveg...
 

Ez 2016 legjobb whisky-je

November 24. 18:15
A kanadai Crown Royal whiskymárka Northern Harvest Rye nevű iatala kapta meg a World Whisky of the Year 2016 címet - írja az Élelmiszer.hu. „Ha azt mondjuk, hogy remekmű, aligha írja le pontosan a helyzetet" - mondja Jim Murray, a whisky-k területén óriási tekintélynek számító író, aki 100-ból 97,5 pontot adott az italnak.
 
A 2016 World Whiskies of The Year díjazottjai:
1. Crown Royal Northern Harvest Rye, Kanada
2. Pikesville Straight Rye, Egyesült Államok
3. Midleton Dair Ghaelach, Írország
4. William Larue Weller Bourbon (Bot.2014), Egyesült Államok
5. Suntory Yamazaki Mizunara (Bot.2014), Japán

Itt egy illatos, friss fehér Szekszárdról

November 24. 15:17
Szekszárdról először nem az illatos fehérborok jutnak az eszünkbe, pedig úgy tűnik, hogy ebben a műfajban is találhatunk szépségeket a borvidéken. Vesztergomi Csaba 2015-ben egy királyleányka, cserszegi fűszeres házasítást készített el, amelyet Királyleány névre keresztlet el. A Metropol.hu így ír róla:
 
Szájban könnyed, fickándozó, laza. Édeskés és behízelgő a korty, de nem a cukortól, hanem az aromáktól. Zamatos, jó ivású házasítás, mely egy nehéz nap után is képes mosolyt csalni az arcunkra.

6 finomság, amelyeket este is nyugodtan fogyaszthatsz

November 24. 12:54
A szakemberek szerint este 6 után étkezni, nem a legjobb megoldás, könnyebben felszedhetünk magunkra néhány kilót, ha rendszeresen este étkezünk. A Blikk.hu összeállításából kiderül, melyek azok az ételek, amelyeket bátran lehet az esti órákban is fogyasztani, bűntudat nélkül:
 
  1. Mandula: E- vitamint, proteint, és omega-3 zsírsavat is tartalmaz, de nem szabad sokat fogyasztani belőle, mert a kalóriatartalma is magas.
  2. Joghurt: segíti a bélflóra egyensúlyban tartását. Az esti órákban is fogyasztható.
  3. Avokádó: Egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek csillapítani tudják az éhséget.
  4. Eper, málna, grapefuit, vagy mandarin: Sok vizet tartalmazó gyümölcsök, és sok bennük a vitamin.
  5. Papaya: Jótékony hatással van az emésztésre. Enzimeket tartalmaz, amik az emésztést segítik.
  6. Csirke, grillezet hal, pulyka: Ezek a húsok fehérjét tartalmaznak, amelyek az anyagcserét serkentik, és mi több, az alvás alatt elégetik a felesleges kalóriákat is.

Íme két tipp a másnaposság ellen!

November 24. 11:24
James Schaefer, a New York-i Union College egykori professzora szerint a zsíros fogások fogyasztása után az alkohol lassabban szívódik fel.
„Személy szerint a pizzát ajánlom, de a sült kolbász is jó” – mondta a szakember a WebMD portálnak. – „A mediterrán térségben egy kanál olivaolajat szoktak lenyelni ugyanerre a célra” – tette hozzá Schaefer. Elméletével azonban nem mindenki ért egyet - írja az Ötvenentúl.hu.
 
Dr. Richard Stephens, a Keele University oktatója inkább a cukor erejében hisz, mivel a másnaposság a szénhidrát-anyagcsere felborulásával áll összefüggésben.
 
„Nagy-Britanniában hagyományos angol reggelivel igyekeznek orvosolni a macskajajt, ami a benne lévő szénhidrátok miatt működik. Gyorsan feltölti a szervezet kimerült glükózraktárait, valósággal csodát tesz” – fejtegette Stephens.

Így teljesítettek a magyar syrah-k

November 24. 09:51
Egyre több hazai borvidéken találkozunk a syrah fajtával, mint például Egerben, Villányban, Somlón, Balatonbogláron, Szent György-hegyen, Szekszáron. De még biztosan ráakadunk más régiókban is, ám ezek most „megmérkőztek” egymással. A Borrajongó.blog.hu syrah-kóstolón járt, ahol a legjobbnak a két Kreinbacher tétel mutatkozott:
 
Kreinbacher Syrah 2012
Mély és komplex illat, pici füsttel, érett erdei gyümölcsökkel, szép édes tónusú fűszerességgel és érintésnyi gumival. Kerek, de túlzásoktól mentes, arányos test, sima korty, minőségi hordó, megfelelő koncentráció jellemzi. Érett piros bogyós gyümölcsök (málna, cseresznye, meggy), picike szeder és szép fűszeresség díszíti.
 
Kreinbacher Syrah 2011
Illatban érett piros bogyós gyümölcsök, elsősorban málna, szamóca és szeder, mellette kis bors és finom fűszeresség. Arányos és jól felépített, ízében gazdag fűszeresség, málna, szeder, cseresznye, pici bors, sok fűszer és egy kevés étcsokoládé.
 
A teljes kóstolósort a Borrajongó.blog.hu oldalon olvashatod el!