December 19. 12:18
Az emberi egészségre káros nehézfémeket is bejuttathatunk a szervezetünkbe, ha halat eszünk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb vizsgálatában az kutatta, a Magyarországon kapható halakban a nehézfémtartalom meghaladja-e az Európai Uniós határértéket.
Összesen 29 friss és fagyasztott halat vizsgáltak, a laboratóriumi teszt megnyugtató eredményt hozott. A hekkekben mutatták ki a legtöbb nehézfémet, de ezeknél is bőven a megengedett érték alatt maradt. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém, három terméknél pedig egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot. Összességében a legjobban a hazai tenyésztésű halak szerepeltek, az ötből csak három mintánál észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét.
Hogyan vásároljunk halat?
• Friss hal vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a hal jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halakat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.
• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik.
• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, illetve olyan halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.