Fröccs

Eredményt hirdettek a legkülönlegesebb magyar borversenyen

Június 25. 16:02
Június 19-én rendhagyó borverseny eredményhírdetésére került sor. Az idén tizedik alkalommal megrendezett sárvári Nádasdy Történelmi Fesztiválhoz kapcsolódó borverseny különlegessége, hogy arra csak azon borvidékek bortermelői nevezhetnek, ahova elért az egykori Nádasdy uradalom. A várost körülölelő öt hazai borvidék (Sopron, Nagy-Somló, Badacsony, Balaton-felvidék, Zala) mellett két szomszédos ország határmenti területeiről, a szlovéniai Dráva-menti régióból illetve az ausztriai Burgenlandból is érkeztek tételek.
 
Az idei megmérettetés minden rekordot megdöntött. Öt év alatt közel ötszörösére emelkedett a minták száma (47 pincészet 151 borral vett részt), amit immár 4 bizottság 16 zsűritagja értékelt. Összesen 47 arany, 90 ezüst és 14 bronz minősítést osztottak ki. A legjobb minősítést a Badacsonyi borvidékhez tartozó Szent György-hegyről nevezett Szent György Pince Syrah 2011 tétele kapta, egy éven keresztül viselheti a „Nádasdy Fesztivál Bora 2018” címet
 
Az abszolút győztes mellett kiválasztásra kerültek a kategóriák legjobbjai is:
  • Fehér: Weingut Arkadenhof Mandl-Brunner Sauvignon Blanc 2017 – Burgenland, Rohonc
  • Rozé: Iváncsics Pincészet Merlot Rozé 2017 – Soproni borvidék
  • Vörös: Iváncsics Pincészet Merlot 2015 – Soproni borvidék

„Innunk kellene egy jó fröccsöt”, avagy debütál a Koch Borászat új tétele

Június 14. 13:00
 
"Sokszor elhangzik ez a mondat nálunk is minden nyáron a Hajós-bajai Koch Borászatnál, de eddig nem volt tökéletes fröccsborunk" - mesélték a pincészetnél.
 
A tulajdonos- főborász Koch Csaba sokszor mesélt arról, hogy amikor ő gyerek volt, a nagyapjától mindig kapott egy pici pohárba fröccsöt. Nagyszerű, friss, illatos rizlingszilvániból készült. Emlékszik az ízére, és arra, hogy akkor ő is „nagynak” érezte magát. Hasonló nagyszerű bort készített Csaba 2017-ben: egy rizling alapú házasítást rajnai rizling, olasz rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel. Az elkészített bor az Olasz Módi nevet kapta, mely most került a nagyközönség elé. Friss gyümölcsösség, játékos savak jellemzik ezen tételünket. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Egy igazi mediterrán életérzés köszön vissza a borban: lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. Az ilyen pillanatokhoz készült az Olasz Módi.

Idén is megrendezik a Miskolci Fröccsfesztivált

Június 14. 12:42
Idén is megrendezik a Miskolci Fröccsfesztivált
 
2018. június 22-23-án rendezik a XIII. Miskolci Fröccsfesztivált a Kisavason. A Miskolc belvárosában található Kisavas egykori vigalmi negyedében megrendezésre kerülő fesztivál célja, hogy az újjáéledő avasi pincesor adottságait és hangulatát kihasználva, népszerűsítse a fröccsöt. A rendezvény különlegessége, hogy a szóda ingyenesen jár a fesztiválpoharakba, csak ki kell választani hozzá a kedvenc borokat. A balatoni, bükki, egri és tokaji borászok mellett gasztrovonalon jelen lesz a Keszegsütő, a Sárga Borház Vendéglő, a Bükki Sajt Manufaktúra, a Borsod Burger és a Leves, valamint a fesztiválutcában található Dűlő és Aranykorona Étterem.
 
Az ingyenes 2 napos rendezvény mindkét napján élőzenei koncertek várják a fesztiválozókat, idén már 3 színpadon.  A fellépők között lesz az Agyagbanda Együttes, az Ildi Rider City Folk, a Jazz Inside, a Mizrab, a Mintha zenekar, Stefán Tamás akusztik és a KVHáz Együttes.
 

Tokaji aszút csempésztek be a Bocuse d’Or európai döntőjére

Június 12. 14:26
Ma fejeződik be a Bocuse d’Or európai döntője Torinóban, amelynek első 10 helyezettje jut tovább a jövő évi lyoni döntőre. Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfje képviseli, ő tegnap készítette el a táljait. A prezentáció után elégedetten nyilatkozott, azt mondta, mindent úgy el tudtak készíteni, ahogyan tervezték.

A vegetáriánus tálja az alábbiakat tartalmazta: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele az idei meglepetés alapanyag, azaz a spagetti, amit a szervezők a hagyományoknak megfelelően közvetlenül a verseny előtt hoztak nyilvánosságra. Volt továbbá a tálon sáfrányos burgonyapüré; paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté.

Az 5 óra 35 perces keretidőben szintén elkészítendő hústálra került bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, valamint rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, és szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel; petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.
Az ünnepélyes eredményhirdetés ma délután lesz, a zsűrielnökségben helyett kapott Széll Tamás is.
 
Az európai döntő előtt vasárnap rendezték meg szintén Torinóban a Cukrászati Világkupa döntőjét. Fényképes beszámolónk további érdekességekkel és a győztesekkel itt tekinthető meg.
 

Egy este alatt rengeteget tanulhatsz a proseccóról

Június 12. 11:48
Megérkezett a nyári meleg és ezzel a hűsítő és jókedvre derítő pezsgők kóstolásának ideje. A prosecco az olaszok könnyed válasza a champagne-ra. Itália híres buborékos itala egyet jelent az élet élvezetével.
 
A Prosecco vidékkel, a készítés rejtelmeivel személyesen ismertet meg bennünket a Budapest Bortársaság képviseletében Komoróczki Anna. 2018 július 13-án este 19 órától az Almásy Vendéglőben 5 fogásos vacsora keretében kerül bemutatásra 6 izgalmas tétel.

Menü
 
Zardetto Col Fondó Rizolo - vino spumante
 
Bortolomiol Prosecco Motus Vitae Brut Nature - DOCG 2016
Tintahal, kovászos uborka, majonéz
 
Sorelle Bronca Modi Prosecco Brut DOC
Rák mousseline, barack, burgonya chips
 
Zardetto Prosecco Porta Monticano Extra Dry – DOC
Zardetto Prosecco Cavalier Organic Brut DOCG
Kacsamell, cseresznye, sabayon
 
Sorelle Bronca Prosecco Particella 68 Brut – DOCG
Sertés szűz, menta, padlizsán
 
Bortolomiol Prosecco Cartizze Dry – DOCG
Kókusz, passiogyümölcs, túró
 
 
Helyszín: Almásy Vendéglő
Időpont: 2018. július 13. péntek, 19 óra
A menü ára:11.000,- Ft. (pezsgők nélkül: 7.000,- Ft.)
Asztalfoglalás: telefonon (+36 1 315 1338) vagy E-mailben (info@almasyvendeglo.hu).
 

Vasárnap zajlott a Cukrászati Világkupa európai döntője

Június 11. 10:13
Vasárnap zajlott a Cukrászati Világkupa európai döntője
 
Idén június 11-12-én Torinóban rendezik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét. A megmérettetésen a kontinens 20 szakácsa méri össze tudását hétfőn és kedden, közülük tízen jutnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre. A hétfői versenynapon főz Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje, aki idén februárban megnyerte a magyarországi válogatót. Idén a zsűritagok közé választották Széll Tamást is, aki a Bocuse d’or története során eddig a legnagyobb magyar sikert érte el mind az európai mind a világdöntőben. Ez egyébként az első európai döntő, amit a névadó és ötletgazda Paul Bocuse halála után rendeznek. (link)

Az európai döntő a torinói Gourmet Exportforum keretein belül zajlik, és megelőzte már vasárnap a Cukrászati Világkupa, vagyis a Coupe du Monde de la Pâtisserie verseny európai válogatója. Ezt Svédország nyerte meg „Anyatermészet” című kreációjukkal, megelőzve Belgium és Svájc csapatát. Így a 42 éves Jessica Sandberg és a 41 éves Martin Morand biztosan ott lesz a 2019-es lyoni döntőn, ahol svéd csapat egyébként még sohasem álhatott dobogóra. (A képen a győztes munkák láthatóak.)
 

Rekordot döntött az idei Országos Borverseny

Június 08. 11:33
A 39. Országos Borversenyre (OBV) a 2017. évi rekordnál 25%-kal több, összesen 770 mintát neveztek a borászatok – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) sajtóközleményéről. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9-én Siófokon bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt, így nevezésre jogosult borokat és pezsgőket. Az idei borverseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Nagy István agrárminiszter.

Újdonság, hogy idén új bírálati kategóriával bővült a verseny, sor kerül a legjobb biobor kiválasztására is, továbbá különdíjat ad át a verseny kiemelt szakmai partnere, a TakarékCsoport, valamint a főtámogató MVM Magyar Villamosművek Zrt. is. (A tavalyi kategóriagyőztesek listája itt található.)

A megnyitón Siófok polgármestere, valamint Légli Ottó, a HNT nemrégiben újraválasztott elnöke kiemelte: „Idén az ország valamennyi borvidékéről összesen 223 pincészet vállalta a megmérettetést.” Elmondta még, hogy a 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényen vehetnek részt illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai borválogatásánál is figyelembe veszik őket.

Hétvégén újra Nyári Etyeki Piknik

Június 06. 09:05
A június 9-10-i hétvégén rendezik idén a Nyári Etyeki Pikniket. A kétnapos rendezvény az Újhegyen illetve a Szépvölgyben zajlik. A település hírét öregbítő nemes borok és pezsgők mellett a gasztronómia jeles képviselői és kézművesek is kitelepülnek. A mottó: "Hagyd hátra a várost, Etyeken vár a nyár most!"
 
Íme a programok és kiállítók listája:
 
Piknik Liget
  • Népi játszótér és „pónilovi” gyermeklovagoltatás
 
Aubergine Terasz
  • Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
  • Marhalábszár pörkölt házi galuskával,
  • pulled pork szendvics, grill tarja és kolbász, ratatouille
 
Desszert Pince
  • Hűsítő, nyárias pohárdesszertek és levendulás finomságok
  • Szombat 15.00 órától a desszertteraszon zenél az Ethno Sanzon zenekar
 
Gradowski Birtok
  • Szekszárdi borok a Gradowski birtokról Görögszóból
  • Marhagulyás és Grillételek könnyű salátával.
 
Garaguly Birtok és Borpince: Áts Családi Pincészet (Mád), Balla Géza Pincészet (Arad-hegyalja)
 
Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
  • Sült csülök és kacsacomb párolt káposztával és törtburgonyával
  • Babgulyás és házi rétes
 
Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara
  • Nyári csorba, szőlőleveles töltike és erdélyi miccs faszénen sütve
  • Tarpa pálinka, Csíki sörök és párlatok
 
Gombai Pezsgőpince
  • Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolása
  • Szablyás pezsgőnyitás
Árpás Laci Sonkamester Pincéje: Gervai Pince (Etyek), Maurer Pincészet (Szerémség), Nádas Borműhely (Etyek), Tiffán Bor (Villány)
Délvidéki ízek, látvány-malacsütés
  • Kézművesek: Borostyán Bőrdíszmű, Chilion, Emese Műhelye, Etyeki eper, Fanni foltjai, Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Régmúlt Idők Tárgyai, Sápi Gyümölcsborok, Sziráczki Glass
 
Halmi Pince
  • Folyóborok, borpárlatok, kézműves szörpök
  • Levendulás és mentás fröccs
  • Madzag & Csomó karkötők, nyakláncok
 
Takáts Pince
  • Lepények több ízben és bográcsos ételek
 
Szent Orbán Pince
  • Kóstoló a Rókusfalvy Birtok és a Zarándok Pince boraiból.
  • Etyeki Gezemice-lángos
  • Zarándok Pince
 
Kácsor „Kíra” Pince
  • Etyeki borok, libatepertő-krémes kenyér, juhtúrós pogácsa és házi rétes
  • Kézművesek: Chilicum, Etyeki Sörmanufaktúra, Dragée, Gyöngyi anyu relax cukiságai, Marmaladys, Mimmóza, Valaha Tanya, Váli-völgyi Kecskefarm
     
Tátrai Pince
  • A pincészet borainak kóstolója és vására
  • Sétáló tál, kecske- és tehéntejből készült sajt a Váli Biofarmról
 
Rezeda Terasz: Anonym Pince (Etyek)
  • Piknik retró menza: lebbencsleves mangalica pörccel, tarhonyás marha csalamádéval, kakaós piskóta szőlőlekvárral
  • Vega menza: erdei gombás tarhonya csalamádéval 
  • Recefice kenceficék: Erdei gombás, vargányás; tormás-csülkös; szőlőpálinkában érlelt hízott kacsamájas
  • Szombat, 13:00 óra: MOX Tribe Piknik hangulat a kertben
  • Vasárnap, 11:00 óra: Az "EB duó" játszik jazz sztenderdjei
  • 14:00 óra: Gellért zenél a tisztelt publikumnak
 
EtyekVin Pince, ahol vendég a Sonkamester
  • Helyi borok és grillvarázs
 
Green eggs and ham
 
Lajvér Borház
 
Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
  • STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából
  • Caffé Go
 
Dvorák Vendégudvar
  • Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
  • Füstölt vásár és falusi ízek: tárkonyos raguleves, hideg gyümölcsleves, csülkös-körmös pacalpörkölt, töltött paprika, lecsós szelet tarhonyával, grilltál, gyümölcsrizs
 
Drop Stop: Lucza Családi Borászat (Etyek)
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
  • 11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
  • Szombat, 17:00-21:00 óra: DeciBand zenekar
  • Vasárnap, 16:00-20:00 óra: Schwab'N'Roll zenekar 
  • Kolbászos lecsó, grillhúsok, pecsenyezsíros kenyér, rétes, palacsinta
  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
  • Kézművesek: Chabo Chili, Csinta, az Édenkert kézművesei és Judyposter
  • Etyeki Sajtútállomás: Dúzsi Tamás (Szekszárd)
  • Sajtkülönlegességek és túródesszert
 
Fonó Présház
 
Rókusfalvy Birtok:
  • Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
  • 10:00 óra: Főző verseny (zsűrizés 14.00 órakor)
  • 11:00 óra: „Pohárral a kézben” – két óránként induló rendhagyó szőlőtúra vezetett borkóstolóval
  • 11.00-16.00 óra: Kézműves foglalkozás gyermekeknek
  • Szombat, Utcazene a Zrínyi Poptól
  • Vasárnap, Swing a Brass&Rolltól
 
Etyeki Solis Occasum
  • Kerülj harmóniába a természettel: zamatos borok, újragondolt ételek, kiváló séfek és lüktető zene
 
További információk: www.etyekipiknik.hu, facebook.com/etyekipiknik

Aki lemaradt erről a fergeteges Pik-nikről, hamarosan bepótolhatja

Június 05. 14:56
Aki lemaradt erről a fergeteges Pik-nikről, hamarosan bepótolhatja
 
Igazi pikinikhangulat fogadta a látogatókat június 2-án a Lajvér Borbirtok első alkalommal megrendezett Pik-nikjén. Délután a babzsákok, napernyők és lampionok tengerében elsőként Serényi Zsolt, vagyis a TV-ből is ismert Tetovált Séf tartott kóstolóval egybekötött bemutatót. A főzőshow után az éhesen maradtak helyi kistermelők alapanyagaiból készített szarvasburgert, vaddisznókolbászt és csirkemell burgert falatozhattak.

Aki elég korán érkezett (majd a helyszínen regisztrált), egy dűlőtűra keretében megismerkedhetett a birtokkal, a pincékkel és a borokkal is. Természetesen nem maradtak bor nélkül a dűlőtúráról lemaradók sem.

A napot Rakonczai Imre piano estje zárta, amely annyira magával ragadó volt, hogy a hallgatóság spontán össznépi táncra kerekedett a színpad előtt füves területen.

Aki lemaradt a Pik-nikről, bepótolhatja az augusztus 25-i Lajver Halnapokon, amely a szervezők ígérete szerint még fergetegesebb lesz.