Fröccs

Ez a somlói tétel sokféle borkedvelőnek képes örömet szerezni

Január 17. 10:59
A Kreinbacher Birtok 2012-es Nagy-Somlói Cuvée-jét illette a Metropol.hu a címben elhangzott fő jellemzővel. A házasítás olaszrizlingből, traminiből, szürkebarátból és hárslevelűből áll. A termőtáj karaktere határozottan megfigyelhető a borban, de mégsem nehezedik rá. 
 
Illatát kezdetben a Somló elképesztően erős és karakteres lenyomata jellemzi. Ahogy szellőzik, úgy bújnak elő a kövek mögül a gyümölcsös, fűszeres jegyek. Szárazmézes, körtés, érett citrusos, meszes, fémes, tűzköves , fűszeres az illat. Már illatban érezni, hogy nem az a könnyed reduktív szösszenet, súlya van - írja a Metropol.hu.

Megvan az első sör, ami igazán magyar termék

Január 17. 07:36
A Pécsi Sörfőzde az első hazai sörfőzde, amely használhatja a Magyar termék védjegyet. Nem mellesleg a dél-dunántúli sörgyár a legrégebb óta működő főzde Magyarországon. 
 
A Pécsi Sörfőzde Szalon márkacsaládja: a Szalon világos, a Szalon Barna, a Szalon alkoholmentes és a Pannonia dobozos sör váltak jogosulttá a „Magyar termék” védjegy használatára - írja az Élelmsizer.hu.
 
A magyar termékek vásárlása a jó minőség és magyar eredet mellett azon további előnyöket is hordozzák, hogy azok vásárlásával hazai munkahelyek fenntartásához járulunk hozzá, sok esetben ezzel egy-egy nagy múltú magyar termék sikeres „életéhez” is segítséget nyújtva - fejti ki az Élelmiszer.hu.

Tények és tévhitek a kóser borról

Január 16. 19:48
Sokan úgy gondolják, hogy egy bor attól válik kóserré, hogy a rabbi „megáldja”, de valójában ez egy tévhit - írja Csíki Sándor a Foodandwine.hu gasztroblogon. Annak, aki kóser bor készítésére adja a fejét szigorú szabályokat kell követnie rabbi jelenléte nélkül is.
 
  • A bor, különösen Izraelben, nem származhat négyévesnél fiatalabb ültetvényről, és az ültetvényt minden hetedik évben parlagon is kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs, vagy zöldség. 
  • Valamennyi eszközt, épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie.  
  • Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz érjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A vallásosság előírásának ma már nagyon sok izraeli borász sem felel meg, ezért a kóser bor készítése során ők sem érinthetik az eszközöket és tevőlegesen sem vehetnek részt a borkészítésben.
  • A kóser borokhoz tilos mindennemű állati eredetű termék használata. 
  • Előírás, hogy a hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni
  • A törvényt szigorúan betartva elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy egy százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre.
  • Ha a bor nem így készül, többé már nem lehet kóser.
 
Ha még többet szeretnél tudni a kóser borokról, akkor kattints ide: Foodandwine.hu!

Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!

Január 16. 15:44
Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!
 
A vajsört nem a Harry Potter könyver szerzője, J. K. Rowling találta fel, hanem már a 16. század óta készítik. A recept csak 5 alapanyagot említ, igaz ezeket a legkönnyebben Nagy-Brittanniában lehet megszerezni. 
 
Ha szeretnéd elkészíteni a vajsört, szükséged lesz 1 üveg ale-re, sütőtök pitéhez készült fűszerkeverékre (fahéj, gyömbér, szerecsendió), barna cukorra, tojássárgájára és vajra.
 
Az elkészítés pedign em is bonyolult: óvatosan, hogy ne habozzon nagyon, öntsd a cört egy serpenyőbe, tedd hozzá a fűszereket, és szép lassan forrald fel. Miközben kis lángon forr, a tojássárgájákat keverd össze a cukorral, és öntsd bele a sörbe. Így kell főzni pár percig, utána mehet bele a vaj, és egy botmixerrel addig kell keverni, amíg szép habos nem lesz. Ez után már csak ki kell hűteni, és lehet is kóstolni!
(Via)

Egy téli rozé a hideg estékre

Január 16. 11:16
A rozé a nyár slágere, de itt egy kivételes bor, amelyet érdemesebb most megkóstolni. A Domaine de la Mordorée organikus borászat 2014-es La Dame Rousse rozéja egy igazán izgamlas tétel:
 
Ízben szép gyümölcsösség jön, pirosbogyósok, némi mályvacukor, vérnarancs, fehér csokoládé, ánizs és virágosság. Az olajos textúra és a közepes test felvesz valamennyit a 14% alkoholból, de azért érezni benne. Gazdag, már-már silleres bor, ezt tovább erősíti a héjon áztatás miatti cseresség - írja a Borravaló.hu.

Csodálatos látványt nyújt a téli Balaton, videó

Január 16. 07:19
A WenitaPress készítette az alábbi videót a téli Balatonról Balatonszemesen - írja a ILoveBalaton.hu. A felvételeket drónnal készítették, és felülnézetből láthatóak a Balaton vizén úszó jégtáblák. Persze élőben, a partról is csodálatos látványt nyújt az idilli kép. Még egy ok, hogy télen is menjünk a Balatonhoz!
 

A bűvész, akinek ott a helye minden boros házibuliban

Január 15. 19:54
Feltéve, ha viszi magával ezt a két fura, papírhengernek látszó kelléket.
 
Az America's Got Talent 2015-ös adásában mutatta be az alábbi trükköket Mat Franco. Szóljon, aki utána tudja csinálni!
 

Egészségesebb kenyerek kerülnek a boltokba

Január 15. 16:15
Akár már egy év múlva jobb minőségű kenyeret ehetünk, ugyanis a kormány szabályozná, hogy melyik kenyérfajtának mit kell tartalmaznia - írja a Hiradó.hu. A új szabályok szerint például a rozsos kenyérben minimum 30 százalékos roszlisztartalomnak kell lennie, hogy így nevezhessük. Ez kétszer több mennyiséget jelent, mint a mostani. A rozskenyér esetében pedig 40-ről 60 százalékra emelekedik a rozsliszttartalom. 
 
Olyan termékek elkészítési módja is bekerül a hazai élelmiszerszabályozási információkat tartalmazó Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelyek eddig nem szerepeltek ott. Ilyen a graham, a teljes kiőrlésű, a tönköly, és a kukoricás kenyér. A teljes kiőrlésű kenyérben a felhasznált liszt legalább 50 százaléka teljes kiőrlésű lesz, a graham kenyérnek pedig legalább 90 százalékban kell majd graham búzalisztet tartalmaznia – magyarázta a Helyi Híradóknak a Pékszövetség szakmai titkára. Werli József elárulta, hogy a szabályozás legfőbb célja, hogy a fogyasztók áttekinthető választékkal találkozzanak a boltokban.
 
A változás előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését is. 

Eligazították a magyar Bocuse d’Or döntősöket

Január 15. 13:47
2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez - áll a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az eligazítás során kerültek nyilvánosságra a séf-commis párok is, hiszen a 6 továbbjutó a februári döntőn már páros versenyzőként indul, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A versenyzők az őket segítő commis-kat az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és ígéretes szakácstanulók közül választották ki így a döntőn az alábbi séf-commis csapatoknak szoríthatunk majd:
 
Versenyző – Commis
  • Győrffy Árpád – Szegedi Réka
  • Pohner Ádám – Jándi Lőrinc
  • Sándor Rodrigo – Barna Zsanett
  • Szabó László – Pozsár Bence
  • Széll Tamás – Szabó Kevin
  • Volenter István – Sándor Lőrinc
 
A február 18-án a Fehova keretei között megrendezésre kerülő magyar döntőn óriási megtiszteltetés, hogy a zsűri két elnöke Bíró Lajos és Hamvas Zoltán, valamint a versenyzők által kijelölt zsűritagokhoz (Ádám Csaba, Dinnyés Csaba, Palágyi Eszter, Pesti István, Szulló Szabina, Urbán Tibor) olyan nemzetközileg elismert szereplők csatlakoznak, mint Brian Turner, Christian Meyer, Ferdy Debecker, Henrik Norström vagy éppen a Bocuse d’Or győztes Rasmus Kofoed és Serge Vieira, akik már a korábbiakban továbbjutó Molnár Gábort és Széll Tamást is segítették a felkészülésben. 
 
A külföldi tanácsadó bevonása ezúttal sem marad el, az Akadémia a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy szakmailag mindent megadjon a magyar csapatnak így a már a magyar döntőre való felkészülés során lehetőségük nyílik majd a versenyzőknek meghívott séftől tanulni. 
 
A hústémához minden versenyző számára biztosított egy gyakorlótál, mely egy szintén az Akadémia által biztosított versenytálra kerül lecserélésre a döntőre, illetve 1 darab 2 alternatívából választható főelemtartó emelvény, valamint egy 3 alternatívából összeállítható összesen 30 darabos köret kiemelő csomag. A további felkészülést segítendő az Akadémia biztosítja a teljes első hal- és húscsomagot is a versenyzők számára.