Fröccs

Ezeket rejti két kedvenc boroscímke a Dél-Balatonról

Január 11. 11:10
A Konyári Pincészet nagy fehér házasítása a Szárhegy (olaszrizling-sauvignon blanc-chardonnay-hárslevelű), amelynek alapanyaga ugyanezen elnevezésű területről származik. A dűlő újratelepítésének köszönhetően 2013-ban egy kicsit módosult a palack tartalma: a sauvignon blanc mellé egy kevés hárslevelű került. A 2011-es Szárhegyet és 2013-as Sauvignon blanc - Hárslevelűt kóstolták össze a Borrajongó.blog.hu oldalán.
 
Nem vagyok feltétlenül címke-fetisiszta, de ami szép az szép. A letisztult, klasszikus, egyszerűbb boroscímkéket is nagyon tudom szeretni, de ezé a két boré az örök kedvencek között van - írja a Borrajongó.blog.hu
 
Konyári Szárhegy 2011 

Színre meglepően fiatalos (halvány citromszínű), és illatban sem mutatja jelét semmiféle öregedésnek. Talán egészen minimális palackbuké felfedezhető ugyan, és a gyümölcsöket már kicsit nyomozni kell, de ilyen idős korban rengeteg magyar fehér már illatban elvérzik.(...) A hordó nem kevés, ez aromatikában és struktúrában egyaránt feltűnik, de úgy éreztem, hogy a bor mindkét téren elbírja. A vaníliás, szegfűszeges fűszeresség meghatározó szájban is, édes citrusok és érett fehér húsú gyümölcsök, pici só és enyhe kortyzáró fanyarság mellett. Ismét tetszett, és az az érzésem, hogy még évekig simán állni fog.
 
Konyári Sauvignon Blanc-Hárslevelű 2013

Első pillanatban a sauvignon blanc zöldessége csap ki a pohárból, azután fűszeres, vaníliás, gyömbéres, cukrozott mogyorós jegyek következnek, közben folyamatosan erősödő őszibarack és virág kér helyet magának, végül egy kis hűvös citromfüves, gyógynövényes aroma is feltűnik.(...) Szikárabb, egyenesebb, mint a 2011-es Szárhegy, de amaz komolyabb anyag. Attól azért ennél a bornál sem tartanék, hogy év végére összeesik.
 

2016-ban változásokat rendeltek el a növényvédelemben

Január 11. 09:31
A jövőben kötelező lesz a szerződéskötés a szakirányító és a termelő között, amennyiben növényorvosi vény kiállítására kerül sor. Az új előírást is tartalmazó és a növényvédelmi szakirányítók munkáját több ponton is érintő rendeletmódosítás 2015. december 25-én lépett hatályba.
 
A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.
 
A rendelet szerint a szerződés időtartamának legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.
 
A növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését a szakirányítónak 15 napon belül a jogszabályban leírtaknak megfelelő adattartalommal elektronikus úton is be kell jelentenie a NÉBIH által működtetett internetes felületen. A szerződés megszűnését, valamint módosításait ugyanezen a felületen kell a későbbiekben rögzíteni.
 
Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelet hatályba lépését követően a hatóság egy rövid, átmeneti időszakot vezet be, amelyben lehetőséget ad a szerződések megkötésére, illetve az adatok feltöltésére, amelyre február elsejétől lesz lehetőség a NÉBIH honlapján. Az ezekkel kapcsolatos ellenőrzések március elsejétől kezdődnek el - olavasható a NÉBIH oldalán
 
Az új rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy a növényvédelmi tevékenység ne ad hoc permetezésekből álljon, hanem a növényvédelmi szakembereknek legyen lehetőségük a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, biztosítva ezzel az integrált növényvédelem érvényesülését és ezáltal csökkenteni a környezet növényvédő szer terhelését. Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 

Iható, de nam valami finom a 130 éves sör

Január 10. 21:59
Iható, de rossz ízű és illatú a Kanadával csaknem egyidős sör, amelyet tavaly novemberben talált egy búvár az új-skóciai Halifax-öbölben a tenger fenekén. A sörösüveg elemzéséből megállapították, hogy az italt néhány évvel a kanadai konföderáció 1867-es létrejötte után, valamikor 1872 és 1890 között gyártották.
 
A halifaxi Alexander Keith sörfőzde termékét a halifaxi Dalhousie Egyetem egy kutatója megvizsgálta és megkóstolta. Megállapította, hogy az ital pH-szintje még alacsony, még tartalmaz alkoholt és nem mérgező, íze és illata azonban csapnivaló. Az ital kénes illatához égésszag és a fahordó kipárolgásának gőze keveredik. Íze enyhén mentolos, ami valószínűleg nitrogéntől származik, emellett kissé sós és keserű - számolt be „életre szóló” gasztronómiai élményéről Andrew MacIntosh.
 
A Kanadával csaknem egyidős sört további vizsgálatoknak vetik alá a Dalhousie Egyetemen és egy skóciai speciális laboratóriumban. A kutatók azt remélik ezektől az elemzésektől, hogy pontosabb képet kaphatnak a Kanadában főzött első sörökről.
(MTI)

Mobilappot fejlesztettek, amely megmondja az ételek cukortartalmát

Január 10. 15:50
Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, mennyi annak a cukortartalma - írja a Vital.hu.
 
A cukorfigyelőről azt remélik, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében.
 
A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják: a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.

Konyhai aranyszabályok, amelyeket jobb ha tudsz!

Január 10. 11:04
A Food&Wine gasztroblog összegyűjtött 10 konyhai aranyszabályt, amelyeket érdemes betartani, még ha sietünk is és egyszerűbbnek látunk egy másik utat választani.
 
  1. Sose önts zselatint a friss-ananászos gyümölcstorta tetejére!
  2. A habveréshez mindig hideg tejszínt használj!
  3. A rántottához tejet, az omletthez hideg vajat adj!
  4. A dagasztás hosszát pihentetéssel csökkentsd!
  5. Használj hideg tojást, ha a tojás sárgáját el akarod választani!
  6. Ha bő olajban sütsz, a hőmérséklete 160-190°C között legyen!
  7. A tökéletes tojáshabhoz a tojást rézedényben, és/vagy savval verd fel!
  8. A paradicsompürét gyors melegítéssel, forráspont alatt sűrítsd!
  9. A tojáshabhoz csak a keverés végén adj cukrot, kerüld a sót, és ne feledkezz el a vízről!
  10. A meleg ételeket 40°C körüli hőmérsékleten fogyaszd!
A szabályokat Csíki Sándor meg is indokolja blogján: ide kattintva tudod megnézni!

Gyógyszer helyett igyál egy teát

Január 10. 07:30
Egy gyógytea, amelyhez csupán három hozzávaló kell. Érdemes kipróbálni, a Masteszta.blog.hu szerint beválik.
 
Hozzávalók:
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál friss reszelt kurkuma
  • kevés friss gyömbér gyökér szintén reszelve
  • Ízlés szerint méz (opcionális)
  • citromkarikák (opcionális)
 
Ha felforraltuk a vizet, beletesszük a reszelt kurkumát és gyömbért, majd kb 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és már fogyasztható is, vagy tovább ízesíthető mézzel és citrommal.

„Téli szerelmetes estékre való borocska”

Január 09. 20:10
A hosszú, hideg téli esték bora a 2014-es Sárgamuskotály a Tokaj Kereskedőháztól. A késői szüretelésű tételt a Metropol.hu, amolyan összebújós zimankó idejére ajánlja:
 
Intenzív, parfümös illat, de nem pacsulis és nem túláradó. Érett csemegeszőlő, édes, szinte már–már fojtogatóan csábító virágos jegyek, diszkrét ásványosság.(...) Telt, gazdag a korty, nem kevés a cukor, s a sav is talán lehetne egy kicsit intenzívebb, ennek ellenére abszolút rendben van a bor, jó belőle kortyolni.

Egészen új szemszögből készített főzős videót a Playboy

Január 09. 18:34
Férfi olvasóniknak bizonyára gondot okoz majd megmondani a lejátszás után, milyen étel készül az alábbi videóban...
 
Pizzadilla in Under 30 Seconds

Watch our delicious snack specialist Lauren Francesca make a mouthwatering pizzadilla in under 30 seconds.

Közzétette: Playboy – 2016. január 5.