Ezeket rejti két kedvenc boroscímke a Dél-Balatonról
Január 11. 11:10
A Konyári Pincészet nagy fehér házasítása a Szárhegy (olaszrizling-sauvignon blanc-chardonnay-hárslevelű), amelynek alapanyaga ugyanezen elnevezésű területről származik. A dűlő újratelepítésének köszönhetően 2013-ban egy kicsit módosult a palack tartalma: a sauvignon blanc mellé egy kevés hárslevelű került. A 2011-es Szárhegyet és 2013-as Sauvignon blanc - Hárslevelűt kóstolták össze a Borrajongó.blog.hu oldalán.
Nem vagyok feltétlenül címke-fetisiszta, de ami szép az szép. A letisztult, klasszikus, egyszerűbb boroscímkéket is nagyon tudom szeretni, de ezé a két boré az örök kedvencek között van - írja a Borrajongó.blog.hu.
Konyári Szárhegy 2011
Színre meglepően fiatalos (halvány citromszínű), és illatban sem mutatja jelét semmiféle öregedésnek. Talán egészen minimális palackbuké felfedezhető ugyan, és a gyümölcsöket már kicsit nyomozni kell, de ilyen idős korban rengeteg magyar fehér már illatban elvérzik.(...) A hordó nem kevés, ez aromatikában és struktúrában egyaránt feltűnik, de úgy éreztem, hogy a bor mindkét téren elbírja. A vaníliás, szegfűszeges fűszeresség meghatározó szájban is, édes citrusok és érett fehér húsú gyümölcsök, pici só és enyhe kortyzáró fanyarság mellett. Ismét tetszett, és az az érzésem, hogy még évekig simán állni fog.
Konyári Sauvignon Blanc-Hárslevelű 2013
Első pillanatban a sauvignon blanc zöldessége csap ki a pohárból, azután fűszeres, vaníliás, gyömbéres, cukrozott mogyorós jegyek következnek, közben folyamatosan erősödő őszibarack és virág kér helyet magának, végül egy kis hűvös citromfüves, gyógynövényes aroma is feltűnik.(...) Szikárabb, egyenesebb, mint a 2011-es Szárhegy, de amaz komolyabb anyag. Attól azért ennél a bornál sem tartanék, hogy év végére összeesik.