Fröccs

Itt vannak a legjobb alkoholos fagyik Budapesten

Augusztus 15. 16:11
A népszerű DrunkenKitchen blog szerkesztői több fagyizóban is megfordult, hogy megtalálja a legjobb alkoholos, jeges édességet készítő cukrászdát. Íme az eredmény: a kelenföldi Erdős és fiai bizonyult a legkiválóbbnak. Aki szereti a rum kokost, a konyakmeggyet, az aperol spritzet, az Irsai Olivért és a mojitót annak kötelező ide ellátogatnia.

Mire érdemes odafigyelni a fesztiválokon?

Augusztus 15. 12:47
A fesztiválok szezonjának a közepén járunk, így nem árt pár dologra odafigyelni, hogy igazán élvezni tudjuk a kikpacsolódást. A Webbeteg.hu összegyűjttt pár hasznos tanácsot.

Balesetek, sérülések 
A sötétben, különösen alkoholfogyasztás után az egyenetlen talajon könnyű megbotlani és elesni. A crowd surfing-ot sok helyen betiltották, mivel nagyon gyakran érik sérülések. A törött üvegek, a konzerves- vagy sörös dobozok is okoznak vágási sebeket, de a forró edényekkel is vigyázni kell.
 
Kényelmes, zárt és biztonságos cipőt viseljetek, a tűsarkút pedig hagyjátok otthon! 
 
Alkohol és drog 
 
Az alkoholfogyasztó fiatalok és az alkoholmérgezések száma drámaian nő. 1990 óta ötszörösére nőtt az alkoholmérgezéssel kórházba szállított fiatalok száma. A fiatalok egyre korábban kipróbálják a drogokat is, legtöbben szintén a közösséghez való tartozás érdekében. Mindezek mellett az érzékek tompításával a balesetek kockázatát is növelik, ráadásul az alkohol vizet von el a szervezettől, így nagy melegben növeli a hőguta kockázatát.
 
Fertőzések, gyomorrontás
 
A WC használata utáni kézmosásról a szórakozás közepette se feledkezzenek el, mert nagyon könnyen el lehet kapni számos kellemetlen fertőző betegséget. A melegben az ételek könnyebben megromlanak, ezért ha lehetőség van rá, hűtőszekrényben tárolják a romlandó ételeket, vagy frissen vásároljanak ennivalót.

Füldugó 
 
Annak érdekében, hogy halláskárosodás nélkül megússzák a fesztiválon töltött napokat, ajánlott füldugót is használni, még jobb a fülvédő. A zene így is élvezhető, mindemellett se maradandó károsodást, se fülzúgást nem okoz.

Megfázás, napszúrás 
 
Számolni kell azzal is, hogy éjszaka lehűlhet a levegő. Vigyenek magukkal meleg ruhát, gumicsizmát és esőkabátot is! A napszúrás elkerülése érdekében a legjobb a kalap viselése, és mivel senki nem szeretne a leégett bőre miatt szenvedni, megéri időt szánni a naptej használatára. A folyadékpótlásra legmegfelelőbb az ásványvíz vagy a legtöbb zenei fesztiválon szabadon használható ivókutak vize.
 
A teljes cikket itt tudod elolvasni. 

Hová tűntik a cukor az idős aszúborból?

Augusztus 15. 07:08
Ezt az érdekes kérdést kezdte el feszegetni A Művelt Alkoholistán megjelent cikk, ahol segítségül hívják Jamie Goodet, a növénybiológia doktorát.

Közismert jelenség, hogy a több évtizedet megélt édesborok kevésbé hatnak édesnek, mint az ugyanakkora maradékcukrú fiatal édesborok. Jamie Goode szerint erről az illósavak tehetnek, illetve az általuk megtévesztett érzékelésünk. Dióhéjban: megtanuljuk, hogy az édesség bizonyos illatokkal jár együtt. Aztán amikor jönnek ezek az illatok, akkor azt is édesnek érezzük, ami nem az. Aztán ha eltűnnek ezek az illatok, azt sem érezzük édesnek, ami az.
 
Egy bor érzékelt édessége vagy szárazsága nemcsak a maradékcukor mennyiségének függvénye, ahnem a savak is befolyásolják és az illatok is.
 
Összegezve: bár nem zárható ki, hogy az idősebb édesborokban érzékelt “édességvesztésnek” valóban valamilyen kémiai folyamat során bekövetkező “cukorvesztés” az oka, könnyen lehet, hogy a bor mégsem “eszi meg a cukrot”, hanem az illósavak, a gyümölcsaromákért felelős tiolok alakulnak át, és ezek hiányában kevésbé érezzük édesnek a bort” - írja A Művelt Alkoholista.
 
A teljes cikket A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni.

„Az elpazarolt élelmiszerek nyolcvan százaléka még ehető lenne ”

Augusztus 14. 19:15
A britek évente nyolcvan-száz, míg a németek, a hollandok és a dánok negyven-hatvan kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki évente, ez az egy főre vonatkoztatott élelmiszerpazarlás az egyes országokban. A friss felmérés szerint ráadásul a kukába került élelmiszerek nyolcvan százaléka még alkalmas lenne emberi fogyasztásra.
  
Davy Vanham, a kutatás vezetője szerint nagyon fontos és sürgős lenne, ha a pazarlás megfékezésére irányuló elvek bekerüljenek az oktatásba. A felnőtteket nehéz átnevelni, de a gyerekek még fogékonyak lehetnek. Az élelmiszeriparnak is komoly felelőssége van, ugyanis csomó élelmiszer azért kerül kukába, mert a rajta található szavatossági idő szerint már nem fogyasztható – ez dátum azonban gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal: „Nagyobb odafigyelésre lenne szükség” – tette hozzá Vanham az Origo.hu értesülései szerint.
 
A Magyar Élelmiszerbank szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. Azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a helyzeten változtassunk. Az Élelmiszerbank például újraindította tavalyi nagy sikerű Örökbefogadás programját, mely során vállalkozók kiválaszthatnak egy járást és biztosíthatják annak pénzügyi támogatását – ezzel az adott térség örökbefogadóivá válnak. A program segítségével tavaly 50 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, aminek hozzávetőleges értéke 60 millió forint. 

Ha szereted a mézeskalácsot, akkor a hétvégén Debrecenben a helyed

Augusztus 14. 16:14
Az idei, nyolcadik mézeskalács-fesztiválon, augusztus 15-én és 16-án Debrecen egyik legszebb terén, a Déri múzeum előtt kapnak majd ízelítőt az érdeklődők a mézeskalácsosság történetéből és termékeiből - hangzott el az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.
 
A 2008-ban tartott első fesztivál azonnal bekerült a Guinness-rekordok közé, mivel több száz mézeskalácsot a kezében tartó résztvevő kart karba öltve alkotott élő láncot, "mézeskalács-kerítést" a Nagytemplom körül - mondta el Vajda Mária etnográfus, a fesztivál ötletgazdája. 
Debrecen a magyarországi mézeskalácsosság egyik jelentős központja: kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek itt évszázadokon keresztül, és készítenek napjainkban is. Az egyik jellegzetes debreceni mézeskalács neve - készítsék bár Európa más országában - ma is "debreceni tányér".
 
A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan szereplői mind a mai napig a mézeskalácsosok - magyarázta Vajda Mária. 
 
A hétvégi mézeskalács-fesztivál a vidék jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak a mézeskalácsról szól, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, sokrétű felhasználásáról, fontos és előnyös élettani hatásáról, a méhészekről és a mézes csodák születéséről - fűzte hozzá Lakner Lajos, a Déri múzeum tudományos igazgatóhelyettese.
 
A mézeskalács, a méz és a mézzel készült termékek vására mellett változatos színpadi produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket a Déri téren, ahol a kicsiket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják.
 
(Forrás: MTI)

Hogyan érdemes tárolni a sört kánikulában?

Augusztus 14. 12:28
A hőség gyorsítja a sör „öregedését” - írja az Élelmiszeronline.hu. A sört hűvös, száraz helyiségben érdemes tárolni, 8-20 Celsius fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti.
 
A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. A világos sört pedig 5-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten ideális csapolni. A különböző típusú sörök ízeit 8-15 Celsius fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben.
 
A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. 
  • világos sörök ízét 8 Celsius fokon, 
  • félbarna sörökét 10 Celsius fokon
  • barna sörökét 10-12 Celsius fokon
  • búzasörökét 12-15 Celsius fokon lehet a legteljesebben élvezni.
„Sör mi több” 
 
A Magyar Sörgyártók Szövetsége célja, hogy a világszerte reneszánszát élő sör az őt megillető helyére kerülhessen a magyar fogyasztók asztalánál. A sörszezonnal együtt indult „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. A rengeteg különböző sörfajta közül minden gasztronómiai fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt, a lényeg, hogy kóstoljunk, kísérletezzünk.

Ilyen Villány egyik első bioborászatának kékfrankosa

Augusztus 14. 09:42
A villányi Wassmann Pincészettel már találkozhattak a Terroir Club rendezvényen, ahol minidg nagy lelkesedéssel mesél a tulajdonos házastárs boraikról. A 2012-es évjárat óta Demeter certifikált borokat készítenek a birtokukon.
 
Már az illatnál tudtam, hogy beletrafáltam a Wassmann 2012-essel. Kiváló fűszeresség, sötét gyümölcsök, eltalált hordóhasználat, pici földes jegyek kísérik. A rumosdiót félve írom le, mert nem érzem hordóhibának. Szájban vastag, de nem nehézkes, a tannin csiszolt, a savak jól tartják” - írja a Borravaló.hu kóstolójegyzetében a tételről.

Bemutatták a szuperegészséges vízet

Augusztus 14. 06:35
A Bai Brands italgyártó cég egy Antiwater (Antivíz) nevű, antioxidánsokkal dúsított vízzel szándékozik a piacra lépni - írja az Élelmiszeronline.hu a The Daily Mealre hivatkozva. A termékére úgy tekint a cég, mint a „vízalapú hidratálás következő generációjára”.
 
A nano-szűréssel megtisztított víz kálium-citrátot (elektrolitok) és a Bai saját antioxidáns-keverékét tartalmazza. Ez utóbbi egyébként kávégyümölcskivonat, nátrium-aszkorbát és aszkorbinsav (C-vitamin) egyvelegéből jön létre. A felsorolt összetevők állítólag segítenek megvédeni az egészséges sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól.
 
Kávégyümölcskivonat-tartalma ellenére az Antiwater koffeinmentes. A kávégyümölcskivonatban egyébként polifenolokat és klorogénsavat találunk, amelyek állítólag képesek kissé „újra feltölteni” a fizikumunkat.
 
„A szervezetünkre oly sok pozitív hatással bíró, intenzív testmozgásról úgy tartják, hogy egyben a szabadgyökök termelődését is felgyorsítja, ami a testünket oxidatív stressz alá helyezi” – fogalmazott egy sajtóközleményben Ben Weiss, a Bai Brands alapítója és vezérigazgatója. – „Az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet ellensúlyozni az oxidatív stressz hatásait, és az antioxidánsok tudvalevőleg lebontják a szabadgyök-molekulákat, illetve megakadályozzák őket abban, hogy kárt okozzanak az egészséges sejtekben.”
 
Az Antiwater palackonként 1,99 dollárba kerül.